Klösigt fäste i Sydsverige

Klösigt fäste i Sydsverige

DJUR Tre lodjursungar har fötts i Kalmar län. Det tyder på att djurstammen nu fått fäste även i södra Sverige.

De tre ungarna är unika. Det är första gången sedan 1830-talet som det föds ungar så här långt söderut i Sverige.

Det som hindrat lodjuren från att sprida sig söderöver är de stora slättområdena i Öster- och Västergötland. På grund av dem har lodjurstammen hittills hållit sig längre norrut.

Idag tror experter att det finns cirka 40 lodjur söder om slätterna men ovissheten bakom siffran är stor då inventeringen kräver snörika vintrar.

Lodjurslyan med de tre lodjursungarna av hankön hittades tack vare att mamman bar en sändare. Terrängen i området i centrala Kalmar län är blockig.

Tack vare att tillgången på bytesdjur är god så lodjursstammen har alla möjligheter att växa till sig snabbt. Den kan enligt experterna öka med 30 procent per år när det finns gott om föda.

Lodjursungarna på bilderna är inte de som föddes i det vilda. Det är Borås Djurparks lodjurshona Blankas tre ungar som föddes den 2 juni i år, två hanar och en hona. Bilderna togs första gången parkens djurvårdare och veterinär gick in för att undersöka och chipmärka dem. Pappa till ungarna är Gustav som för tre år sedan kom till djurparken som upphittad liten unge i det vilda.

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!