Polarfarare hissar seglen

1878 gav sig Nils Adolf Erik Nordenskiöld iväg på sin expedition. Det var en tuff resa, ingen hade tidigare lyckats segla genom den beryktade vägen norr om Sibirien för att ta sig från Atlanten till Stilla Havet. På vägen blev han och hans manskap infrusna i ismassorna på skeppet Vega i hela tio månader. Och först 1880 var expeditionen genomförd.

Polarfarare hissar seglen

-Det är gott att ge sig ut på en riktig expedition igen. Och i den miljö som jag tycker allra bäst om, säger Ola Skinnarmo och syftar på att han redan som barn läste om polarfarare som Nordenskiöld och Shackleton.

130 år efter Nordenskiöld är det alltså Ola Skinnarmos tur att genomföra samma resa. Delvis med samma vapendragare som seglade med Ola i Shackletons kölvatten till Antarktis 2003. Men halva den åtta man starka besättningen består denna gång av ryssar, precis som på Nordenskiölds expedition.

Skutan är densamma som Skinnarmo seglade i Shackletons kölvatten med till sydligaste Sydamerika 2003. Då hette hon Searcher men nu är hon omdöpt under sin nya ägare; ingen mindre än kapten Ola Skinnarmo, till Explorer of Sweden. Hon är 60 fot (ca 18 meter), med skrovet i stål väger hon 33 ton och riggen mäter ca 24 meter med rullsegel som regleras hydrauliskt.

Eftersom klimatet blivit mildare är det idag betydligt mindre is och mer lättseglat genom Nordostpassagen. Trots det är resan tuff med starka strömmar och vindar, dessutom utgör isen som är i ständig rörelse en stor risk. Så även om 2009 års resa bara beräknas ta tre månader är den ändå en tuff utmaning.

6 000 sjömil, varav 3 800 är själva Nordostpassagen, ska klaras på tre månader

För Skinnarmo blir expeditionen en 6 000 sjömil lång seglats, där själva Nordostpassagen mäter 3 800 sjömil. Ola räknar med att bli förste svensk som lyckas upprepa Nordenskiölds bragd. Expeditionen kommer igång runt midsommar 2009 och att resan sedan tar tre månader. Om allt går vägen det vill säga. För han har stor respekt för farorna med expeditionen.

Från Sydpol till Nordpol.

Genom åren har jag genomfört en rad spännande och strapatsrika expeditioner och här kan ni läsa mer om dessa.

Ola Skinnarmo har hunnit med följande expeditioner:

Svalbard 1995

Grönland 1997

Solo till Sydpolen 1998

Delvis med Göran Kropp till Nordpolen 2000

Seglats och skidexpedition med Torkel Ideström till Grönland 2001

Paddlade för att hitta ledtrådar om Andrée på Svalbard 2002

Sydamerika-seglats och skidexpedition i Shackletons kölvatten 2003

Polarfarare hissar seglen Polarfarare hissar seglen