Skalbyxor 2008

Skalbyxor 2008

Det är antagligen dina dyraste byxor - ett andande och vattentätt skal som håller dig varm och torr på skridskoisar och vinterfjäll. För att underlätta ditt nästa köp testar vi 14 par som finns i både dam- och herrmodell.

Så testade vi

Fyra personer har testat 14 par skalbyxor under november till januari. De har använts i längdspår, på fjälltur, på sparktur och skridskotur. Till slut har två av oss sammanfattat resultatet och utsett våra favoriter. Byxorna är generellt av hög kvalitet, därför saknas minus i många texter.


Lena Hedman

Storlek M

Skalbyxor för vinterturer ska ha bra ventilationsmöjligheter med långa dragkedjor i sidorna och snölås som går att förankra i skorna. På vårvintern packar jag tunnare och lättare skalbyxor i ryggsäcken och går mest i softshellbyxor. Jag har underställ i ull när det är kallt, och silke eller polyester när det är varmare.


Erika Willners

Storlek S

På vinterfjället går jag ofta i softshellbyxor med ett par tunna skalbyxor som bara plockas ur packningen när vädret så kräver. När det är riktigt kallt föredrar jag ett par tyngre vinteranpassade skalbyxor med snölås. Under har jag värmande skikt i ull eller silke beroende på temperatur, vind

och aktivitetsnivå.


qHängslen

Löstagbara hängslen är ett plus om du vill använda dina skalbyxor på varmare turer - de blir mer flexibla.


qPassform

Passformen är den viktigaste aspekten. Prova ut vilka som bäst passar din kropp. Benvidden ska vara så tajt som möjligt med plats för värmande lager under och ändå ge full rörelsefrihet. För skridskoåkning är smala ben och benslut bäst för att undvika fladder och framförallt inträngande vatten vid plurrning. Alla testade byxors benslut är rymliga nog för storskor och plastpjäxor. Hög midja hindrar snö från att krypa in, låg midja ventilerar bättre och fungerar bra vid allroundanvändning.


qDetaljer

Fickor, mjuk insida, bälte, skyddsklaffar över dragkedjor med mera ökar funktionen, bekvämligheten eller säkerheten men innebär också högre vikt, pris och utrymmeskrav i packningen. Välj själv vad du vill betala för och bära på.


qDrop-seat

En bakdel som går att fälla ner, vilket är praktiskt vid toabesök med hängselbyxor.


qDragkedjor

Öppningar i bensidorna ger ventilation. De gör det också lätt att ta av och på byxorna -du kan till och med behålla skidorna på om byxorna har hellånga öppningar från benslut till midja. Dragkedjan ska vara tvåvägs och öppningen lång. På vinterfjället är skalbyxorna en säkerhetsutrustning. Om en dragkedja i sidan går sönder kan det bli farligt kallt. Eftersom skalbyxor sällan har någon reservstängning över dragkedjeöppningarna, bör man alltid ha med silvertejp att laga med.


qMaterial

Byxorna håller längre om de är förstärkta över baken, knäna, på insidan av benens nederdel samt längst ner i bensluten där de slits särskilt hårt. Stretchmaterial över kroppens rörliga delar ger större rörelsefrihet, mindre belastning på materialet och därmed en bättre hållbarhet. Materialen i de testade skalbyxorna är två- eller trelagersvävar. De är vattentäta och släpper ut fukt. Tvålagers betyder att tyget och membranet som ger vattentätheten laminerats samman till ett skikt. Ett trelagersmaterial består av yttertyg, membran och fodertyg som sammanfogats.

Vävarna i skalbyxorna släpper ut fukt så länge de är rena och dessutom torra både ut- och invändigt. Så snart väven inte hinner släppa ut all kondens och det blir fuktigt på insidan täpps porerna till. Därför är det viktigt att du också kan släppa ut fukten genom ventialtionsöppningar.


Vävarna har alltid en grundimpregnering som gör att vattendropparna pärlar sig på tyget och rinner bort. När impregneringen nötts bort suger väven istället åt sig vattnet även om membranet hindrar att det går rätt igenom materialet. Däremot täpper också detta vatten till porerna och väven slutar att andas. Då är det dags att återimpregnera jackan med blötläggnings- eller sprejimpregnering som finns att köpa hos fackhandlare. Tvätta plagget först eftersom smuts också täpper igen porerna. Följ alltid skötselråden i plaggen.


qFörböjda ben

Alla testade modeller har förböjda ben. Det gör att byxorna håller bättre eftersom tyget inte belastas lika mycket.


qSnölås

Snölås eller damasker stänger snön ute ur pjäxorna. De sitter innanför byxbenen och har kardborrestängning längs sidan och resår nertill, några med gummi invändigt för att de inte ska halka upp från skon. Stort plus om det finns hakar, öglor eller öljetter för möjlighet att fästa snölåset i skon. Några snölås är löstagbara vilket gör byxan flexibel men innebär också att de kan tappas bort.


NYCKELORD

Skalbyxor. Diffusionsmaterial. Skidbyxor. Vintertur. Snölås. Damask. Damasker. Ventilation. FunktionsmaterialTESTADE BYXOR:

66 North Glymur

The North Face W Antigravity

Berghaus Attain

Marmot Exum

Halti Mera

Lundhags Titan

Patagonia Stretch Element

Tierra Tuolpa

Millet Kreystone

Didriksons Zebra

Vaude Alpinist

Fjällräven Galise Trousers

Peak Performance Alpine

Bergans Stranda

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!