Kladdkaka med gatkamomill-mousse

Med en reflektorugn kan du baka en magisk kladdkaka på turen. Servera gärna tillsammans med gatkamomill-mousse som du gör på hemmagjord sirap. Receptet är skapat av Naturens hemligheter.

Recept: Naturens Hemligheter, Foto: Emma Mattsson

Kladdkaka vid elden

150 g smör
2 ½ dl strösocker
2 ägg
1 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 krm bourbonvanilj
2 nypor salt

Du behöver en reflektorugn (finns att beställa från friluften.se) och en bakform (här har vi placerat en aluminiumform från Ica i stekpannan från Trangia 25).

Servera med 
Mousse på gatkamomill (se recept nedan)

Blanda alla torra ingredienser hemma och förvara i en zip-påse. 
Smält smöret i en kastrull. Lyft av kastrullen från värmen. Rör ihop äggen och de torra ingredi­enserna direkt i bakformen och tillsätt det smälta smöret. Blanda väl.
Ställ bakformen i reflektorugnen som placeras framför brasan. Värmen från elden ska ledas in i ugnen och cirkulera runt formen. Rotera formen emellanåt för att få en jämn gräddning. Tillagnings­tiden beror på yttertemperatur, effekt på elden och vindförhållanden. Under gynnsamma förhållanden tar det 10–30 minuter.

Gatkamomill-mousse 

4 portioner

2 ½ dl sojabaserad grädde
3 msk sirap på gatkamomill (se recept nedan)
½ citron 

Vispa grädden fluffig. Konsistensen blir som vispad äggvita. Riv zesten från ½ citron och rör ner tillsammans med 2 msk gatkamomillsirap. Smaka av med ­citronsaft och gatkamomillsirap till ­önskad smak.

Sirap på gatkamomill

2 dl knoppar/blommor från gatkamomill
1 dl strösocker
2 dl vatten
½ citron, saften från

Lös upp sockret i kokande vatten, låt svalna. Tillsätt gatkamomill och citronsaft och låt stå i desinficerad glasburk 2–3 dygn. Sila bort alla växtdelar och häll över på desinficerad glasflaska.