Kungsleden blir längre

Kungsleden blir längre

Nyligen togs beslutet att Kungsleden skulle fortsätta att ha samma sträckning med båttransport vid Kvikkjokk. Däremot planerar Svenska Turistföreningen, STF, att förlänga leden med 12 mil så att den dras genom Vilhelmina och söderut till Borgafjäll.

I år ska sträckan utvärderas, samarbetspartners komma överens och EU-pengar sökas. Resultatet blir förhoppningsvis invigning av Kungsledens nya sträcka inom två år. Berörda kommuner välkomnar förstås satsningen på vår mest kända vandringsled.

- Det här är jättestort för oss. I Vilhelmina har vi ingen led som är temalagd på det här sättet tidigare, säger Conny Olofsson handläggare på Vilhelmina kommun till vk.se.

Bild 345610


Bakom idén ligger vänsterpartiet i Vilhelmina som motionerat om saken och STF som äger varumärket Kungsleden är med på noterna.

Nu ska kommunerna, länsstyrelsen, Storumans kommun, STF och berörda samebyar samråda om sträckningen innan den spikas. Kriteriet är att leden ska vara lättvandrad och bjuda på exklusiva upplevelser.

Enligt Conny Olofsson ska långa sträckor separeras från skoterkörning. Förhoppningen är vidare att en sträckning genom Vilhelmina ned till Borgafjäll öppnar för fler tvärleder och att norgefararleden som går i väst-ostlig riktning kan bli en påfart.

Idag är Kungsleden 48 mil, startar i Hemavan och slutar i Abisko.


Bild 345611

Köp tidningen här

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!