Baffin babes är tillbaka

Baffin babes, fyra tjejer på tur över Baffin Island i det absolut nordligaste Kanada, är tillbaka från äventyret. En nätt liten tur på 1 200 kilometer över 80 dagar, ett riktigt mandomsprov, av svenskorna Emma och Vera Simonsson och norskorna Ingbjoerg Tollefsen och Kristin Folsland Olsen.

Ett av målen med turen var att få tillfälle att vara ute länge i vildmarken.

— Det är under sådana här turer man verkligen får känna att man lever, fullt ut, säger Vera Simonsson.

Men det var inte bara ensamhet och utsatthet som var behållningen. Tjejerna upplevde också flera intressanta möten med säl- och isbjörnsjägare ute på packisen och passerade några bosättningar där de fick uppleva hur folk lever i dessa trakter. Bland annat fick tjejerna testa kulinariska lokala läckerheter som rått sälkött och sälhjärna och tog tillfället att bada i ett sälhål mitt ute på packisen.

Trots att alla fyra sov i samma tält och att de varje dag var både trötta och hungriga lyckades de komma hem som vänner.

— De bästa stunderna och de som jag minns starkast är de tillfällen då vi kämpade tillsammans genom skruvisen med trilskande pulkor och tog oss framåt genom att hjälpas åt, berättar Vera Simonsson över telefon från Svalbard.

Läs mer om tjejernas äventyr till hösten i Utemagasinet.

Av: Kalle Grahn