TV-äventyr i höstmörket

Följ med tre svenska familjer på ett hisnande och storslaget äventyr när de under några veckor lever med tre naturfolk i norra Namibia, i söderhavsriket Vanuatu och på den indonesiska ön Siberut. Men klarar västerländska familjer att byta sina liv mot något så främmande – ibland till och med skrämmande? För stammarna är mötet med de svenska familjerna minst lika omtumlande. Vad har de att säga om sina västerländska gäster och deras märkliga vanor?

Från bekväm svensk vardag till extremt primitivt stamliv på andra sidan jordklotet – långt från ordinarie liv med skola, jobb och godis framför tv:n… Familjernas uppfattning om det nya ”back to basic”-livet ställs på sin spets. Kan de äta det värdfolken äter, klä sig, sova, jaga och döda djur som de gör? Äventyret handlar lika mycket om familjernas inbördes relationer som påverkas av det nya livet. Vem anpassar sig bäst? Vilka konflikter uppstår när ställningstaganden måste göras? Nu ska de dessutom leva riktigt nära varandra dygnet runt, något som många av oss västerlänningar inte alls är vana vid. För stammarna blir mötet med de svenska familjerna också omvälvande. Det är viktigt för alla stammedlemmar att familjerna verkligen vill försöka anpassa sig och lära känna kulturen på plats. Stamhövdingarna förklarar vilka regler som gäller i samhället och vilka förväntningar som finns på familjerna.

Känslorna pendlar mellan skratt och gråt, hopp och förtvivlan i takt med att kulturkrockarna avlöser varandra. För oss hemma i tv-soffan lär det bli både roande och kanske oroande. Vilka är vi egentligen? Vilka är lyckligast – dom eller vi?

Den stora resan är en underhållningsserie i åtta avsnitt som spelades in somras. Eyeworks tv producerar i samarbete med SVT Malmö. Producent är Isabella Centerwall, projektledare är Pär Nordahl och programchef/ansvarig utgivare är Emma Kronqvist.