UTE-recept: Varma soppor

UTE-recept: Varma soppor

Termosen måste vara guds gåva till vinter-äventyraren. Fyll den med het och matig soppa, så orkar skidlåren lite till.

RECEPT: SUSANNE JONSSON, FOTO: ANDREAS NILSSON

Tips! Den här soppan är god, prisvärd, mättande och enkel att laga. Ta med en burk crème fraiche att klicka i vid servering för en extra lyxig version.

NIKKALUOKTASOPPA

4 portioner

400 g köttfärs
1 gul lök, hackad
1/2 huvud vitkål, strimlat
4 potatisar, tärnade
2 tsk sambal oelek (eller efter smak)
2 msk tomatpuré
2 buljongtärningar (ox-, kött- eller grönsaksbuljong)
1 msk fransk senap
1 burk körsbärstomater eller krossade tomater
1,2 l vatten
1 liten purjolök, strimlad
2 morötter, strimlade/grovt rivna 

Smör till stekning
Salt, peppar

Fräs färsen i smör, tillsätt lök, vitkål, potatis, sambal och tomatpuré. Fräs någon minut, tillsätt buljong, senap, burktomater och vatten. Låt koka tills potatisen är mjuk. Späd med mer vatten om du önskar lösare konsistens. Tillsätt purjolök och morot mot slutet. Häll upp på termos. 

Het och mättande soppa är perfekt turmat. Tips! Gör gärna lite extra så det räcker till matlåda – och blir det ändå över så går den här soppan jättebra att frysa in.

MOROTSSOPPA MED KOKOS & RÖD CURRY

4 portioner

700 g morötter, i bitar
2 dl röda linser, sköljda
1 liten bit färsk ingefära, skivad
1 gul lök, hackad
2 tsk röd currypasta, färdig på burk 1 grönsaksbuljongtärning
1 burk kokosgrädde, 400 g
1,5 l vatten
1 lime
Salt, olja till stekning
Kokoschips och chili till garnering

Fräs morötter, linser, ingefära, lök och currypasta i olja utan att det får färg. Tillsätt buljong, kokosgrädde och vatten. Koka 15 minuter och mixa soppan slät, smaka av med pressad lime och salt. Späd med mer vatten om du önskar lösare konsistens. Häll i termosen. Servera soppan rykande het, toppa med chili (färsk eller pulver) och kokoschips. Och gärna med en brödbit att doppa. 

Tips! En perfekt resträtt – använd överbliven pasta och rensa grönsakslådan. Här separeras buljongen från resten under transporten, men det går bra att lägga allt i termosen om du föredrar det.

SPAGETTI & KORVSOPPA

4 portioner

1,2 l vatten
2 buljongtärningar (lant-, höns- eller grönsaksbuljong)
1 burk varmkorv, skivad
1 purjolök, strimlad
4 dl kokt spagetti i bitar
1 näve grönkål, strimlad
1 paprika, strimlad
Salt, peppar

Koka upp vatten, tillsätt buljong, korv och hälften av purjolöken. Smaka av med salt och peppar. Häll upp i termos. Lägg resterande ingredienser i en burk/påse så behåller de tuggmotståndet. När det är dags för turfika monterar du spagetti och grönsaker i botten på skålar/matkåsor. Häll sedan på den heta buljongen. 

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!