7 tips: Så hanterar du ett björnmöte

1. PLUGGA BJÖRNKUNSKAP

För 40 år sedan var björnen nästan utrotad i Sverige, idag finns 2900 stycken enligt den senaste beräkningen. Ur det perspektivet kan man förstås säga att risken för ett björnmöte har ökat, åtminstone i björntäta områden som Dalarna, Jämtland, Gävleborg och delar av Norrbotten. Visst ska man ha respekt för björnar, betonar Benny Gäfvert. Men det ligger inte i björnens natur eller intresse att ge sig på oss. Bästa botet mot oro och rädsla är att läsa på mer om björnen och dess beteende. 

2. GE DIG UT I SKOGEN

Någon egentlig statistik på att björnskräcken breder ut sig finns inte, men det är en vanlig utveckling när samhället blir allt mer urbaniserat. Ju längre vi kommer från skogen och dess invånare, desto mer främmande och rentav skrämmande ter sig träden, bergen och djuren. Du som läser Utemagasinet har förstås redan insett att ett aktivt friluftsliv är en bra motvikt till den här cityfieringen. Ta med en kompis som helst håller sig inom stadsgränsen på nästa skogsäventyr, så drar du två strån till stacken. 

3. GÖR DIG HÖRD

Enligt gammal tradition går björnen ur idet på Tiburtiusdagen den 14 april, men i praktiken varierar det beroende på väder och landsända. Längst uppe i norr kan det dröja till slutet av april – men då måste björnen ge sig ut och leta mat, även om idet skulle vara översnöat. Benny Gäfvert tycker inte att det finns någon anledning att hålla sig från skogen när björnen vaknar, antalet björnmöten är som sagt lätträknade och själv har han aldrig stött på någon – men han är övertygad om att björnar i smyg betraktat honom. Den som inte litar på att människodoften räcker för att hålla björnen på avstånd kan småprata i skogen eller fästa en liten pingla på ryggsäcken. 

4. HÅLL HUNDEN KOPPLAD

Ok, björnattacker är ovanliga. Men vilka är det som drabbas, när olyckan är framme? Svar: jägare och skogsarbetare. Den absolut vanligaste incidenten börjar med att en jakthund jagar efter vad som tros vara en älg, upptäcker att det är en björn, skäller och retar upp densamme – och när jägaren kommer till platsen går björnen till anfall. Motsvarande situationer med sällskapshundar är ytterst ovanliga – om de ens förekommit – och kan lätt undvikas genom att man följer lagen om att ha extra uppsikt över sin hund i naturen under perioden 1 mars till 20 augusti. I Naturvårdsverkets tolkning innebär det att hålla hunden kopplad om den inte är extremt väldresserad. I nationalparker och många naturskyddsområden råder strikt koppeltvång. 

5. BEUNDRA PÅ AVSTÅND

Att råka på en björn är skräcken för vissa, medan andra i det närmaste skulle offra en arm för att se denna gigant i vilt tillstånd. Om du upptäcker en björn på avstånd tycker Benny att du ska passa på att titta på den. Rör den sig mot dig kan du låta lite och sedan försiktigt backa därifrån. Har björnen inte förstått att du är en människa, och fortsätter mot dig av ren nyfikenhet, kan du lägga en mössa eller vante på marken. När björnen känner din doft kommer den att springa till skogs, var så säker. 

6. AVLED EN ATTACK

Att Benny Gäfvert tror sig vara betraktad av björnar när han går i skogen är inget nys, det finns forskning som visar att björnen väljer att ligga och trycka i buskarna om en människa dyker upp. Men om du råkar skrämma eller reta upp björnen kan den komma att ändra sig, i synnerhet om det rör sig om en tuppig ungbjörn eller nyvaken mamma.
Om björnen mot förmodan skulle anfalla blir det 99 gånger av 100 ett skenangrepp – den kommer springande i full fart och viker av precis framför dig. Bästa försvar är då troligen att stå stilla och se ofarlig ut, gissar Benny, men antalet incidenter är för få för att ge säkra råd. 

7. SKYDDA HUVUDET

Om björnen mot förmodan skulle ge sig på dig, brukar rådet vara att försöka skydda huvudet och nacken. Benny Gäfvert och hans kollegor kommer ofta i kontakt med personer som råkat ut för björn-attacker och situationerna kan se väldigt olika ut. Han berättar om en kvinna som planerade en avverkning när tre björnar sprang förbi, varav en fick syn på henne och gick till anfall. Hon lade sig ner och skyddade nacken och huvudet – men björnen gav sig inte. Till sist gick hon till mot-angrepp och lyckades då skrämma iväg den. Det är svårt att ge råd när varje incident är unik, konstaterar Benny. 

Ny älgvandring med start i april