Ny klimatstudie på gång – Järvsö försökskanin
Järvsö hoppas på eko-certifiering. Foto: Emrik Jansson

Ny klimatstudie på gång – Järvsö försökskanin

Vad kan göras för att minska turistnäringens klimatavtryck? Det ska turismforskningscentrat Etour vid Mittuniversitetet börja forska i till sommaren, i ett projekt som tilldelats 1,3 stödmiljoner från Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond.

– Vårt mål med projektet är att hjälpa mindre företag i turistnäringen, genom att jobba tillsammans med dem och hitta innovativa lösningar för att minska deras klimatavtryck. På sikt vill vi bidra till att förändra konsumentens beteende, säger forskaren och projektledaren Lusine Margaryan.

Försökskanin i projektet är Järvsö i Hälsingland, som sedan ett par år tillbaka jobbar på att bli Sveriges första eko-certifierade destination.

– Sett till storlek är vi en liten destination, och att vi kan få vara med som ett exempel som bidrar till en hållbar besöksnäring är trevligt och en fjäder i hatten, säger Anna-Lena Wallin, projektledare och destinationsutvecklare på Destination Järvsö.

Forskningen kommer bland annat att bedrivas i ett simuleringslaboratorium på Mittuniversitetet, där beteenden och scenarier kan testas. Mer om projektet kan du läsa på miun.se/etour.

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!