Priser hotar träd

Priser hotar träd

När virkespriser rakar i höjden anar skogsvänner oråd. Svenska Naturskyddsföreningen, SNF, kartlägger våra skogar och har funnit 120 skogar som borde skyddas eftersom de innehåller ovanliga arter. Inte mindre än sextusen rödlistade arter finns i skogarna.

Det som oroar är att avverkning redan påbörjats i fyra av de skogar som borde skyddas. Och att skogsbolagen blir allt hetare på avverkning när priset på timmer går upp.

Mikael Karlsson är SNFs ordförande och gör följande uttalande i ett pressmeddelande:

- Nu gäller det att myndigheter och politiker räddar dessa skogar annars kommer stora värden att försvinna för alltid. Vi vill att bolagen avstår från avverkning så att områdena hinner få ett lagstadgat skydd

Bara en dryg procent av den så kallade produktiva skogen är idag skyddad, den nedanför den fjällnära skogen. Forskare anser att det bör vara tio gånger så mycket för att den biologiska mångfalden ska bevaras.

Nu hoppas SNF att myndigheterna ska få upp ögonen för frågan och skydda de hotade skogarna. Därför lämnar de idag in resultaten av sina skogsinventeringar till länsstyrelserna.

Mirjam Lööf är skogshanläggare i SNF och uttalar sig också i pressmeddelandet:

- Skogar med omistliga värden förstörs ständigt. Bolagens frivillighet räcker inte och lagstiftningen är för svag. Inte ens en växt som är fridlyst att plocka skyddas mot avverkning som helt förstör dess miljö, säger Mirjam Lööf, skogshandläggare Naturskyddsföreningen

De fyra känsliga områdena där avverkning påbörjats innan rapporten färdigställts är:

Kiskamavaara i Norrbotten, där Sveaskog nu stoppat avverkningen efter att Naturskyddsföreningen presenterat sitt material.

Mellanbergsmyrorna i Sollefteå kommun, en naturskog som avverkades av SCA.

Fågelskogen vid Ärtsjön i Bjursås, Dalarna, en avverkning som polisanmälts Ett interimistiskt reservat vid Abborrvattnet i Strömsund, en avverkning av Holmen som Naturskyddsföreningen överväger att anmäla.

På bilden en av de skyddsvärda skogarna i Skarjak, Norrbotten.

Foto: Olli Manninen

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!