Stormare, glesbygd och Varg

Stormare, glesbygd och Varg

I april är det biopremiär för Varg. Den är något så ovanligt som en fiktiv film inspelad i rätt miljö. Ovanligt också med Peter Stormare i en svensk film. Han är huvudrollsinnehavare. Eller är hunden Musti det?

Enligt Sonetfilm som producerar filmen är Varg en dramatisk och storslagen vildmarkberättlese där samernas traditionella livsstil ställs mot samhällets byråkrati och regler.

Kerstin Ekman har författat manuset om sin egen hembygd i Valsjöbyn i Jämtlandsfjällen. Här utspelar sig historien om renskötaren Klemens som gestaltas av Peter Stormare. Yngligen Nejla, Robin Lundberg, lär upp sig till renskötare parallellt med sina studier. När 53 av Klemens renar dödas dödar de två männen en varg, fastän det inte är säkert att den ligger bakom.

Till dn.se säger Peter Stormare att han sällan tackar ja till roller i svenska filmer. Denna gång handlar det dock om en hjärtefråga - den miljö han själv växt upp i - glesbygden. Han tycker att utvecklingen i den svenska glesbygden med avfolkning och skövling av skogarna gör det omöjligt för människor att bo kvar och att fenomenet lett till många personliga tragedier.

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!