Stora skidtestet

Stora skidtestet

Utemagasinet har testat elva par skidor med alpin turbindning. Samtliga fungerar i pist, offpist och på toppturen men har självklart specialegenskaper. Välj utifrån hur du åker! Hela testet finns i PDFen till höger

En skida till allt

Skidor är dyra, hittar du en modell som funkar till det mesta är mycket vunnet. Utemagasinet har testat elva par skidor med alpin turbindning. Samtliga fungerar i pist, offpist och på toppturen men har självklart specialegenskaper. Välj utifrån hur du själv åker skidor!


TRENDEN bland topptursåkare går idag mot bredare, något mjukare och gärna lättare skidor. Det sistnämnda är inte avgörande, men ses självklart som en positiv egenskap. Utförsegenskaperna prioriteras. Många av de skidor svenskar väljer för toppturen fungerar utmärkt i pist och liftanknuten offpistskidåkning och det omvända gäller naturligtvis också. Allt fler använder alpin turutrustning även utanför fjället; i skidanläggningarna. Bindningarna för alpin turåkning, eller randonné som det kallades förr, har blivit avsevärt bättre. Step in-funktion, liksom hos bindningar för traditionell utförsåkning, är idag mer eller mindre standard samtidigt som bindningarna blivit starkare och lättare. Utbudet består av ett spektrum från extremt lätta med fokus på toppturer till tyngre modeller med starka fjädrar som klarar tuff utförsåkning i obanad terräng. Man kan säga att cirkeln i och med detta är sluten. Fram till femtiotalet användes ett par skidor för alla typer av skidåkning, och nu är vi där igen. Skidorna ska vara breda nog för att flyta i lössnö och smala nog för att få fäste i hårda pister. Allsidighet är parollen. Idag kan en och samma skidutrustning fungera bra i pist, offpist och på toppturen. Trenden ger mer plats i förrådet, och du sparar givetvis pengar.


Vi har testat följande produkter:


Atomic Snoop Daddy

Head Monster 95 O.B

Fischer Watea 84

Dynastar Legend Mythic Rider

Elan 888

Stöckli Stormrider XXXL

Völkl Mantra

Scott Mission

Zag Big 84

Salomon X-Wing Fury

Black Diamond Voodoo

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!