UTE testar: Lätta skidor för toppturen


UTE testar: Lätta skidor för toppturen

ARMADA TRACER 88

Pris 5 500 kronor
Längder 162, 172, 182 cm
Testlängd 182 cm
Mått 119-88-110 mm
Radie 20,7 m
Vikt 1 200 g @ 172 cm
Typ Liftbaserat, free rando, dagstur

Tekniska fakta 
Taper och tydlig rocker i topparna, följt av ett spann. Skidan har en riktigt lätt träkärna med hårdare trä under foten. Bakändarna är formade för att enkelt fästa stighudar. Stålkanterna är något tunnare.

Omdöme
Tracer 88 är en riktigt lekfull åkarskida. Den är nästan jibbig i karaktären och dina turåk kan bli en jakt på roliga linjer, inte bara höjdmeter. När det är uppkört, puckligt och bökigt betraktar skidan det som kreativa inslag och är smidig att få runt. Skidan har mycket sväng i sig och den är trygg på skär, men även enkel på sladd. Både sladd och skär går tryggt och fartstabiliteten är god oavsett. Är du även intresserad av att åka på skidanläggningar fungerar den här som enda skida. Den ger dig kul åkning redan nedanför trädgränsen. Vill du ha mer skida framför foten kan du dra bak monteringspunkten en aning.

Gudmund: ”Det här är en enormt rolig skida. Den är sprattlig, snabb, lätt och superkul bland träden.”

Nanna: ”Den svänger exakt när jag vill att den ska svänga och går bättre än de flesta i stora svängar.” 

UTE testar: Lätta skidor för toppturen

ATOMIC BACKLAND 85

Pris 5 000 kronor
Längder 151, 158, 165, 172, 179 cm
Testlängd 172 cm
Mått 117-85-105,5 mm
Radie 17 m
Vikt 1 240 g @ 172 cm
Typ Dagstur, långtur

Tekniska fakta
Skidan är byggd kring en riktigt lätt kärna av det brasilianska träslaget karuba och poppel. Kärnan har en ryggrads-liknande förstärkning i kolfiber. Toppar och ändar har extra yta, men av lättare material för bra flyt och låg vikt.

Omdöme 
Lättåkt skida som svänger följsamt utan större kraftinsats. Känslan är att du får mycket skida per gram. Den
upplevs lätt i all hantering – men som desto mer skida att åka på. Skidan åks med fördel på lite ställ i stora svängar och går stabilt så. Korta svängar blir roligare och kvickare på sladd, annars kan svängingångarna upplevas tröga. Ett bra val för introduktion till toppturande, tack vare att den är så lätt att manövrera på vägen upp och att svänga runt i alla snöförhållanden på vägen ned. Den som ska köra hårda nordsidor vill ha något vridstyvare, men för alla andra är detta en trygg skida. Långa anmarscher är helt överkomligt.

Calle: ”De svarar snabbt och känns riktigt lätta. Det gör att de går att hantera även när föret försvårar.”

Frida: ”Jag tycker att den är lekfull på hela fjället och mer fartstabil än vad jag trodde när jag tog den i handen.” 

UTE testar: Lätta skidor för toppturen

BLACK DIAMOND HELIO 88

Pris 7 500 kronor
Längder 158, 168, 178 cm
Testlängd 178 cm
Mått 123-88-112 mm
Radie 16 m
Vikt 1 300 g @ 178 cm
Typ Liftbaserat, free rando, dagstur

Tekniska fakta
Kärnan av balsaträ och lin ligger mellan lager av kolfiber. För bindningsmontering finns en platta i titanal, en aluminiummix, centralt på skidan. Heldragna sidoväggar för grepp. Skidan har rocker fram och bak med spann emellan.

Omdöme
Det här är den minsta skidan i Black Diamonds lättviktsserie Helio. Men trots sin relativa litenhet märks den surfiga genen i skidan så fort du ges chansen att åka lössnö. Stora svängar i mjuk snö är det allra bästa skidan har att erbjuda. Fartstabiliteten håller väl för att släppa iväg skidorna i öppna bågar. Det är lätt att bara vilja ha mer av öppna ytor – men efter dem kommer ofta skogen, och där får du jobba lite mer för det roliga. Skidorna är lätta ut ur svängen, så du kan alltid släppa efter när du manövrerar dig ned mellan träden. Skidan lämpar sig minst lika bra för tyngre åkare.

Frida: ”De är roliga överallt och ju mer jag åker desto mer ger de mig. Lekfullheten gör dem till favoriter.”

Nanna: ”De är otroligt roliga och en surfighet framträder när jag kör stora svängar på mjuka underlag.” 

UTE testar: Lätta skidor för toppturen
Av 12 testade par tog 7 plats på någon av åkarnas topp 3. Blizzard Zero G 85 tog tre pallplaceringar – bäst i test!

BLIZZARD ZERO G 85 – BÄST I TEST!

Pris 5 500 kronor
Längder 157, 164, 171, 178, 185 cm
Testlängd 171 cm
Mått 116-85-99,5 mm
Radie 19 m
Vikt 1 050 g @ 164 cm
Typ Dagstur, långtur

Tekniska fakta
Sandwichskida med en lätt, glasfiberarmerad träkärna. Överst ligger ett starkt och lätt kolfiberlager. Skidan har rocker fram och bak med spann emellan.

Omdöme
En riktigt lätt skida med testets bästa grepp på hårt underlag. Skidan har en aggressivitet i korta svängar – det ger roliga kortsvängar med snabba svar. Kanske är det den förmågan som gör skidan lite yster i stora svängar. Blizzard Zero G 85 är så bra på skärande svängar och hårt före, att ett åk i pisten på väg ut på fjället är den roligaste formen av uppvärmning. Uppför är skidan så lätt att den nästan är självgående. Det ger gott självförtroende och humör. Du kommer också att ha energi kvar för kvicka kortsvängar ned. Det är viktigare med carvingteknik än styrka när du åker skidan. Du får lätta grejer som är givande och roliga att svänga på.

Calle: ”Det här är min testfavorit – tack vare kombina- tionen av låg vikt och bra respons.”

Frida: ”Den här skidan gjorde mig för första gången sugen på att åka med riktigt lätt utrustning.” 

UTE testar: Lätta skidor för toppturen

DPS CASSIAR 87 TOUR 1

Pris 10 000 kronor
Längder 161, 169, 178 cm
Testlängd 169 cm
Mått 121-87-109 mm
Radie 18 m @ 178 cm
Vikt 1 205 g
Typ Liftbaserat, free rando, dagstur

Tekniska fakta
Capskida med en kärna i balsaträ som ligger mellan lager av kolfiber. Tour 1 är den allra lättaste konstruktionen från DPS. Skidan har rocker i topparna, en aning spann och en plan bakände. Belaget är snabbt WC-belag.

Omdöme
DPS jobbar med samma geometrier på flera modeller, men de olika konstruktionerna ger skidorna skiftande karaktär. Alla är byggda i Utah, USA, med torr pudersnö utanför knuten. Det märks direkt när du får åka lössnö – där har skidan ett bra flyt och är lekfull. I skogsterräng är den snabb och kvick. Den inspirerar till lite backcountry-jibbing och att leta efter snörika lek-linjer. Skidan är roligare i kortare svängar än långa. Den håller skäret stadigt. Dess optimala användningsområde är att få lägga korta svängar på orörd kallsnö, i skogen såväl som på kalfjället. Lättare åkare kör skidan bra utan att uppleva den för stor eller klumpig.

Nanna: ”Jag åkte sönderkörd snö i trasslig skog och jag hade fantastiskt kul. Det är det bästa betyget!”

Calle: ”Jag associerar genast till backcountry-jibbers som har börjat tura. Det här är lekfullt i lössnön.” 

UTE testar: Lätta skidor för toppturen

DYNAFIT TOUR 88

Pris 5 500 kronor
Längder 158, 166, 174, 182, 189 cm
Testlängd 174 cm
Mått 123-88-107 mm
Radie 18 m
Vikt 1 380 g @ 174 cm
Typ Dagstur

Tekniska fakta
Skidan har en kärna i paulownia, asiatiskt kejsarträd, och poppel. Konstruktionen är en halvcap med sidoväggar. Kärnan fasas av och har full bredd bara precis under foten. Topparna är i kolfiber. Skidan har rocker både fram och bak.

Omdöme
En renodlad topptursskida för heldagar på fjället. Du fixar långa anmarscher med dessa och du tar dig okomplicerat upp överallt. De är oerhört smidiga på vägen upp samtidigt som de känns riktigt lätta. Skidorna kommer inte med några oväntade inspel utan gör det du vill under ditt åk utför. De är som roligast när du hittar pudersnö och bjuder på skön cruising snarare än snabb och hård åkning. Du behöver inte vara en avancerad skidåkare för att hantera de här smidiga skidorna – men redan inbitna fjällgetter kommer att röra sig obehindrat upp och ned längs fjällsidorna.

Gudmund: ”De kommer inte med några överraskningar, och det är sällan man vill bli överraskad på fjället.”

Nanna: ”Skidorna gör alltid det jag vill att de ska göra. De gör min dag på fjället okomplicerad.” 

UTE testar: Lätta skidor för toppturen

DYNASTAR MYTHIC 87 CARBON

Pris 8 000 kronor
Längder 160, 171, 179 cm
Testlängd 171 cm
Mått 127-87-103 mm
Radie 15 m
Vikt 1 400 g @ 171 cm
Typ Liftbaserat, free rando

Tekniska fakta
Sandwichskida med heldragna sidoväggar och en kolfiberförstärkt träkärna av paulownia, asiatiskt kejsarträd. Skidan har fempunktsskärning, vilket innebär att radien ligger på en kortare del av skidan. Den har rocker både fram och bak.

Omdöme
Skidans geometri ger en snäv radie på en ganska kort del längs kanten. Den korta radien bidrar till tajta svängar, vilket gör skidan kvick och rolig. De breda brättena drar dig in i en ny sväng så fort skidorna kommit bara lite på kant. På vägen upp kan brättena kännas onödigt breda om det är hårt och brant. Om inte skidorna ska få bestämma svängen behöver du styra dem aktivt och vara i balans fram-bak. I lössnö har skidan ett bra flyt och går tryggt i stora svängar. Där klarar den tuffare åkning och det går att trycka på. Det finns en större modell med 97 mm i midjemått, med ännu mer friåkningssjäl.

Calle: ”Imponerande att det kan finns så mycket freeride-känsla i en så här nätt skida. Det gör den mer allsidig.”

Frida: ”Den gör sig bäst i lössnö, med ett bra flyt, även om den faktiskt funkar till allt genom sin smidighet.” 

UTE testar: Lätta skidor för toppturen

FISCHER TRANSALP 90 CARBON

Pris 7 000 kronor
Längder 155, 162, 169, 176, 183 cm
Testlängd 176 cm
Mått 125-89-108 mm
Radie 19 m
Vikt 1 230 g @ 169 cm
Typ Liftbaserat, free rando, dagstur

Tekniska fakta
Sandwichskida med en urfräst kärna av paulownia, asiatiskt kejsarträd. Den är förstärkt med ett kolfibernät och aluminiummixen titanal. Skidan har en avrundad form för att spara ytterligare vikt. Den har lätt rocker fram och bak.

Omdöme
En lugn och pålitlig skida som svänger lätt. I korta svängar är den enkel att få med sig. I långa svängar går den tryggt och stabilt. Vill du lägga skärande svängar gör den som du säger, det är du som visar vägen. Vill du sladda skidan är det enkelt att ställa upp den. Åker du i skog, eller om ett plötsligt hinder kommer i vägen, kan du snabbt korrigera din fart och riktning. Hårda underlag klarar den övertygande. Den gör inget väsen av sig utan gör som du vill – varken mer eller mindre. Skidan funkar för alla från nybörjare till experter och passar även för tyngre åkare. Vill du ha en skida till allt kan du även spendera en dag i pisten utan att bli besviken.

Gudmund: ”Den är trygg i stora svängar och dessutom är det enkelt att göra snabba manövrar vid hinder.”

Nanna: ”Jag åkte i alla fören och lutningar. Den kör bara på – orörd skog eller knölig pist kvittar.” 

UTE testar: Lätta skidor för toppturen

G3 FINDR 94

Pris 6 500 kronor
Längder 167, 172, 177, 182, 187 cm
Testlängd 182 cm
Mått 126-94-113 mm
Radie 22,2 m
Vikt 1 500 g @ 182 cm
Typ Liftbaserat, free rando, dagstur

Tekniska fakta
Skidan har fullång kolfiberförstärkt träkärna med en platta i titanal, aluminiummix, under bindningen. Kärnan är formad som en rygg för att minimera onödig massa. Den har en liten rocker fram och bak, med ett spann emellan.

Omdöme
Största skidan i testet och den levererar därefter: trygg och stabil i alla fören. Skräpsnö, djup snö eller hård snö, inget bekymrar den. Fart mår den bara bra av och i stora svängar går den stabilt som en pråm utför fjället. Korta svängar blir lite segare och för mindre åkare blir det extra påtagligt. Att få släppa iväg skidorna på öppna stora åk är drömmen – skogskidåkning är lite tyngre. Skidan ska åkas med kraft eller god teknik. Att belasta den här skidan med några extra kilon är inga problem. Den passar åkare som gillar att åka fort utför och vill känna sig trygga i exponerade miljöer. Ett par starka ben kommer väl till pass.

Gudmund: ”Den går som en atlantångare över knottriga, nordiska fjäll. När det är brant och stort är den urstadig.”

Frida: ”Den är riktigt stabil och går som tåget. Jag vet att den är helt pålitlig och kommer att göra jobbet.” 

UTE testar: Lätta skidor för toppturen

SALOMON MTN EXPLORE 88

Pris 5 500 kronor
Längder 161, 169, 177, 184 cm
Testlängd 177 cm
Mått 125-88-111 mm
Radie 18 m
Vikt 1 320 g @ 177 cm
Typ Free rando, dagstur, långtur

Tekniska fakta
Semisandwich-skida som övergår till hel cap i toppar och ändar. Kärnan är av brasilianskt karubaträ, laminerad med lin och kolfiber. Skidan har en liten rocker. I topparna används bikakematerial för låg vikt.

Omdöme
En mycket allsidig skida som en del åkare kan behöva ge en liten stund till inåkning. Tryggheten och pålitligheten upptäcker de flesta ganska snart. Med lite mer tid kommer den att växa – då framträder en
skida med mycket sväng och bra bärighet för sin bredd, som ger ett fint flyt i pudersnö. Skidan passar åkare som vill ha trygghet i alla förhållanden och som gärna turar till puderåk. Det spelar ingen roll om du kör med fart eller tar det lugnt. Ska du till alperna för att tura är det här ett bra resesällskap. Skidan finns även som dammodell i några kortare längder. Vill du ha fler millimeter under foten finns en lovprisad modell med 95 mm midja.

Calle: ”Tar en plats på min topp 3. Den har ett härligt popp i småhopp och är verkligen allround.”

Frida: ”Den är lekfull i puder och har ett bra flyt i längre svängar. Ju mer jag åker desto mer vill jag åka.” 

UTE testar: Lätta skidor för toppturen

SCOTT SPEEDGUIDE 80

Pris 7 000 kronor
Längder 160, 170 cm
Testlängd 170 cm
Mått 120-80-106 mm
Radie 17 m
Vikt 1 150 g @ 170 cm
Typ Dagstur, långtur

Tekniska fakta
Skidan har en elliptisk kärna i paulownia, asiatiskt kejsarträd, som är laminerad med kolfiberarmerad glasfiber. Radien är en kombination av tre olika med den rakaste delen under foten. Skidan har rocker i topparna.

Omdöme
Testets minsta modell är otroligt lätt att gå med, nästan som en skida för skidalpinism. Den går nästan av
sig själv och en lång anmarsch avskräcker inte längre. På vägen ned kommer en helt annan karaktär fram. Då får du blixtsnabb respons och skidan hanterar hårt och brant underlag likt en slalomskida – en oväntad och rolig kombination. Du behöver bara tänka sväng så svänger skidan. Det gör den smidig i skog och tajt terräng. Överraskande är hur bra skidan hanterar stökig snö. Den är inget fartmonster men är trygg även om snön är dålig. De plana bakändarna gör skidan smidig att fästa på ryggsäcken för den som turar med klättringsmoment.

Gudmund: ”Jag gillar dem bättre i korta svängar men kör du rena skär funkar längre svängar också fint.”

Calle: ”De är superlätta och ändå hanterar de stökigheter mycket bra. Dessa är ett av mina favoritpar.” 

UTE testar: Lätta skidor för toppturen

VÖLKL VTA 88 LITE

Pris 7 800 kronor
Längder 160, 170, 180 cm
Testlängd 180 cm
Mått 127-88-106 mm
Radie 21,6 m
Vikt 1 150 g @ 180 cm
Typ Liftbaserat, free rando, dagstur, långtur

Tekniska fakta
Ett kolfiberbygge med en kärna av asiatiska kejsarträdet paulownia och lättvikts-materialet Isocore, som övergår till poppel under foten. Kärnan är skuren som en ryggås för att spara vikt. Snön ska glida av ovansidan.

Omdöme
Det här är testets lättaste skida. Först kan du misstänka att det är tomt under fötterna – men efter en snabb koll ser du att det inte är sant. Med den låga vikten kan du luras att tveka om de tål belastning, men oroa dig inte. Det är bara att köra. Korta svängar blir det, och det är enkelt och kul. Du kan göra hur många sådana svängar som helst – med dessa skidor tar din kraft aldrig slut. Uppför gäller samma sak, din kraft räcker längre. Det är en skida som ska monteras med en lätt techbindning och åkas med nätta pjäxor. Gillar du lättsvängda skidor är de här rakt av energibesparande. Passar alla åkstilar och vikter.

Nanna: ”De flyter så fint på mjukt underlag, och lika bra om jag kör små snabba eller stora vida svängar.”

Gudmund: ”Mina storfavoriter! De är stabila, svarar snabbt, håller skäret, flyter fint och gör allt som jag vill.”