Vintertälta som ett proffs

Jo visst, att tälta på vintern är både utmanande och krävande. Men med rätt förberedelser kan det bli en rejäl wow-upplevelse. Så här gör du.

1. SÄTT GRUNDEN
Stjärnklara nätter, folktomma vidder och kall luft som smeker tältduken. Vintertältning kan bli en stor och minnesvärd upplevelse – om du är förberedd. Är du grön, då behöver du öva lite.

Börja med att arbeta in goda tältvanor under sommarhalvåret: lär dig just ditt tält och hitta dina lägerrutiner. Under vintersäsongen adderas flera utmaningar – kyla, snö, mörker – som du har chans att tackla med bravur om grunden sitter. Testa att sätta upp ditt tält med handskar på och i tilltagande mörker. Första gången du vintertältar kan du med fördel testa på en trygg plats. Ta därför första vinternatten nära hemmet, bilen eller en stuga.

2. VÄLJ RÄTT TÄLT
Det är skillnad på tält och tält. De flesta är vana vid tresäsongstält, men det är viktigt att veta att dessa inte är skapade för vinterförhållanden. Ett fyrsäsongstält, även kalllat vintertält, är rustat för mer utmanande väder. Bågarna är till exempel kraftigare och tillverkade i starkare material. Många använder tresäsongstält även på vintern, eftersom de kanske föredrar den lägre vikten eller inte vill/ kan äga två olika tält. Lägg då extra vikt vid hur du ska hålla dig varm och torr. En del lättviktsvandrare förespråkar mycket lätta tält även på vintern, men då är man väl insatt i vad detta innebär och är förberedd därefter.

Den som vintertältar sällan, eller vill prova för första gången, kan med fördel hyra ett vintertält. Det är en mer ekonomisk och hållbar lösning. Välj inte ett för stort tält, för det kommer vara svårare att värma upp. 

3. HITTA TÄLTPLATS
Undvik att sätta upp tältet där mycket snö samlas, till exempel under ett träd eller vid foten av en kulle. Snö väger mycket och du vill inte bli begravd i tältet. Att hitta en plats i lä är alltid aktuellt, sommar som vinter, men extra viktigt när det är kallt ute då vinden kyler. Undvik naturliga sänkor i terrängen, där blir det oftast kallare.

Innan du sätter upp tältet ska du gräva bort snö. Sedan trampar du ytan med skor eller skidor. Vänta 30–60 minuter innan du sätter upp tältet, då hinner ytan frysa och det blir mer bekvämt att sova där. Gräv gärna ut en grop i absiden så att du kan sitta skönt i öppningen med benen utanför. Du behöver förankra tältet väl, med tältpinnar som är gjorda för vinterbruk och/eller snöankare. Skotta gärna upp snö längs tältets ytterkanter, för att slippa drag.

4. ÄT VARM MAT
Det är du själv som värmer upp sovsäcken, så se till att ge din kropp rätt för ­ utsättningar – först och främst genom att äta ordentligt. Välj varm mat, gärna grytor och soppor, som inte bara är gott utan också ger skön värme i hela kroppen. Om du äter kallt blir kroppen snabbt nedkyld.

På vintern vill du att matlagningen ska vara snabb och enkel. Ett tips är att laga allt i samma kastrull, i form av en gryta eller one pot pasta. Ännu enklare blir det om du tar med frystorkade rätter och bara kokar upp vatten – eller använder hett vatten från termosen. Bensinkök fungerar bra i kyla, men på kortare turer kan du ta ditt vanliga sprit – eller gaskök. Det kan då vara värt att inhandla fyrsäsongsgas som klarar vinterförhållanden bättre. Ett knep är att värma gasbehållaren innanför kläderna en stund innan den ska användas. Med spritköket kan du ta till värmeljusknepet: sätt ett värmeljus under brännaren så får du bättre effekt. 

Vintertälta som ett proffs

5. SOV GOTT
Se till att skaffa en bra sovsäck som klarar vintertemperaturer – eller addera en liner/extrasäck till din tresäsongssäck för att få upp graderna några snäpp. Ett bra liggunderlag är också viktigt. Vid sträng kyla kan ett uppblåsbart liggunderlag kompletteras med ett enklare i skumplast.

I sovsäcken är det viktigt att du inte klär dig för mycket. Om det blir trångt kan inte luften cirkulera och det är svårare att hålla värmen. Är säcken däremot för stor kommer du inte kunna värma upp all luft med kroppen. Ett ullunderställ, sockor, mösssa och vantar är en bra pyjamas. Om du vaknar och fryser kan du lägga en dunjacka över sovsäcken. Är fötterna kalla kan du i stället knöla ner dunjackan i fotändan. Kläder (de måste vara torra!) inför morgondagen kan du förvara i sovsäcken vid fötterna eller i en packpåse som får agera kudde. Viktigt att komma ihåg är att sovsäckens komforttemperatur inte gäller om du redan fryser när du kryper ner.

Ha som kvällsrutin att äta dig mätt, gå på toa (den kissnödige blir kall) och gör några upphopp innan du lägger dig. Har du svårt att få upp värmen kan du fylla en värmetålig flaska med hett vatten och ha i sovsäcken. Vira en strumpa runt den så att du inte bränner dig.

6. KOKA VATTEN
Så fort din termos blivit tom ska du se till att koka upp snö eller vatten igen och fylla på. Detta är en säkerhetsdetalj eftersom het dryck värmer kroppen inifrån. Förutom te eller kaffepulver kan du testa blåbärs- och nyponsoppa i pulverform – eller varför inte lyxa till det med engångspåsar med oboy eller cappucino? Varm saft är inte heller en dum idé. Då får du både värme och snabb energi, vilket är viktigt på kyliga turer. Du kan också ha förberett varm soppa i en termos. Det blir ett snabbt och varmt mellanmål – eller en nödlösning om middagsplanerna inte går som tänkt på grund av oväder eller annat oförutsett. 

7. VÄRM MOBILEN
För att din mobiltelefon och annan elektronik ska klara kylan måste du hålla batterierna varma. Lägg därför all elektronik som ska användas på kvällen i en ficka när du slår läger. Om det inte skaver kan mobilen ligga i en ficka nära kroppen även när du vandrar/skidar. Du kan också förvara den i en ullstrumpa som du lägger i en plastpåse. Själva strumpan håller mobilen varm och absorberar fukt, medan plastpåsen skyddar mot väta från utsidan. För att spara på batteriet kan du skruva ner ljusstyrkan och stänga ner alla appar. Allra helst slår du av telefonen och använder den endast vid behov.

En powerbank i ryggsäcken kan vara en säkerhetslösning. Du kan också överväga att införskaffa en äldre ”osmart” telefon som du tar fram i nödfall, eftersom de är tåliga och har längre batteritid. Även pannlampans batterier tar slut snabbare i kylan, packa därför med dig extra.

8. TA MED NÅGON
Att tälta på vintern är något helt annat än att göra det sommartid. Om du är ovan – ta med dig någon! För både sällskapets och säkerhetens skull. Kyla kan vara farligt och om olyckan är framme kan sällskapet bli din räddning. Om du eller din vän skulle börja frysa rejält är det viktigt att åtgärda detta. Se till att komma i lä, fram med torra kläder och varm dryck. Man ska aldrig lämna en nerkyld människa ensam.

Om du inte har någon i din närhet som är sugen på vintertältning, kan du hoppa på en gruppaktivitet med Friluftsfrämjandet eller Svenska turistföreningen, eller söka en tältkompis i någon facebookgrupp för friluftsliv. Spana till exempel in Vandringsvänner eller Minst en utenatt i månaden

9. VÄNTA MED SAREK
Börja med att tura i låglänt terräng. Vandra eller skida i lågland för att öva in bra rutiner och se vad som är mest utmanande för just dig. När du har fått in vanan kan du testa en fjälltur, om det är den miljön som lockar. Vinterfjäll ställer högre krav på både dig och din utrustning, och det vanligaste misstaget är att underskatta fjällvädrets snabba växlingar. Marginalerna är mindre här, och man måste därför vara flexibel och ha stenkoll på väderprognosen. SMHI:s tjänst Fjällväder är bra med lokala varningar, och du får också reda på kylfaktorn, det vill säga hur temperaturen faktiskt upplevs med vinden. Appen Lavinprognoser är också ett viktigt hjälpmedel. Det kan råda lavinfara i hela fjällen, även om du bara rör dig nere i dalen. Som nybörjare bör du hålla dig längs markerade vinterleder på plan mark. Man kan inte förlita sig på att hjälp finns runt hörnet. Undvik tuffa och ospårade områden – som Sareks nationalpark – tills du är en van vintertältare. 

10. TIPS & TRICKS
• Om du sover med en buff över ansiktet kan du hålla sovsäcken mer öppen. Då kommer det in mer luft och risken för kondens i sovsäcken minskar.
• Öppna upp ventilationsöppningar i tältet trots att instinkten säger nej vid kyla. Du kan aldrig slippa kondens helt, men du kan försöka undvika den så mycket som möjligt genom att släppa in luft. Annars kan din andedräkt skapa fukt som kyler ner tältet.
• Håll maten extra varm genom att isolera din kåsa. Det kan du göra genom att klippa till en bit liggunderlag i skumplast. Limma ihop detta som en skål anpassad efter din kåsa.
• När du kokar upp vatten på morgonen kan du hälla upp det i flaskor som du placerar i dina kängor en stund. Då tinar skorna upp. Ett annat kängtips är att lägga skaften under liggunderlaget när du sover.
• En liten borste är bra att ta med. Då kan du borsta ut snö som annars riskerar att fastna och smälta på kläder och i tält.