5 klädtips inför höstvandringen med barnen

En vandring med barn kan innehålla mycket – och barnets kläder lägger grunden till hur skön och trivsam turen blir. Det finska varumärket Reima gör kläder till barn som äventyrar alla årstider och i alla väder. Här är expertens bästa tips på hur du klär ditt barn inför äventyr i naturen.

Annons från Reima

Trädklättring, åka ruschkana nedför en bergssida, hoppa i lera och några kullerbyttor i mossan. En vandring med barn blir ofta ett större äventyr än väntat.

Rätt plagg gör vistelsen i naturen trivsam, vilket bäddar för mersmak och en längtan till fler upplevelser i det vilda. Varken vuxna eller barn tycker om att frysa eller bli blöta.
– Grundtanken är att barnen ska vara torra och varma oavsett aktivitet ute. De behöver kläder som möjliggör rörelse och att de kan vara ute länge, sammanfattar Kattis Holmegård, produktexpert på Reima Sverige.

De kläder som ger både värme, skyddar mot regn och vind och som samtidigt möjliggör rörelse kan sammanfattas i ordet funktionskläder.
– Man kan säga att funktionsmaterial andas, vilket gör att miljön innanför plagget blir mer behaglig. Plagget leder bort fukt från kroppen. Utåt ska plagget stå emot naturens nycker, som regn, snö, kyla eller vind.

Reima inspirerar till utomhusglädje

Reima är världens ledande varumärke för funktionella barnkläder. De första plaggen föddes redan 1944 i Finland och ända sedan dess är Reimas mål tydligt: att inspirera till utomhusglädje – oavsett årstid eller väder.

Kattis Holmegård menar att man ska tänka på samma sätt som när man klär sig själv: lager på lager. Det innebär att man klär på barnet flera lager av kläder för att kunna upprätthålla en skön temperatur. På det viset kan man skifta kläder efter väder. Oftast pratar man om ett underställ närmast huden, ett mellanlager i form av fleece, ull, polyester eller dun, samt ett ytterlager som är själva skalet. I Reimas breda utbud finns plagg från topp till tå, inifrån och ut.

Även om man ska tänka på att klä barnet som man klär sig själv innebär inte det att kläderna är som de vuxnas plagg fast i mindre format. Reima lägger stor vikt vid att anpassa kläderna efter barnens behov.
– Vi gör inte små vuxenkläder, utan helt barnanpassade funktionskläder. Barn sliter på sina kläder på ett annat sätt än vuxna. De behöver mer slitstyrka och färre justeringsmöjligheter, eftersom sådana små detaljer ofta går sönder först. En ren design håller längre, vilket är bra av många anledningar, särskilt ur hållbarhetssynpunkt.

Om du bara ska satsa på ett nyckelplagg så är det skalet, råder Kattis Holmegård. Den jackan och byxan ska kunna användas en sval sommarkväll såväl som under en kall höstdag. Det är lagren under som varieras.
– Ytterskalet ska vara tätt och andas. Då kan det användas i sol, vind och i regn.

Även skorna bör man lägga vikt vid, särskilt om ni är ute och vandrar. Reima satsar mycket på tåliga skor, med lång livslängd och som klarar väta. Deras omtyckta sko Passo kommer till hösten i en uppdaterad version.  
– Det är en lätt, men rejäl sko för de minsta. Eftersom den är tillverkad med DIP-teknik finns det inget lim i skon. Då blir sulan mer följsam och det är lättare att hålla vattnet utanför. Limmet är en stor miljöbov i skor, så vi är mycket stolta över denna produkt.

Hållbarhetstänket är något som många konsumenter efterfrågar och som Reima jobbar aktivt med. Flera av deras skalplagg är till exempel helt återvinningsbara och alla Reimas kläder har sedan 2018 varit 100 procent flourcarbonfria.

– Vi gör ju kläder för den yngre generationen och det är barnen som ska ta över jorden. Därför är det viktigt att hållbarhet prioriteras, både av oss som tillverkare och även av konsumenterna.
Läs mer om Reimas hållbarhetsarbete här.

Kattis 5 klädtips inför höstvandringen:

 1. Vantti softshell
  En softshelljacka med mjuk flossad insida och vattentätt yttermaterial som andas. Den består av återvunnen polyester. Lika bra till förskolan som på vandringsleden.
 2. Jatkuu jacka och Kierto byxa
  Jatkuu är en multifunktionell skaljacka som passar perfekt under hela året, om du varierar lagren under. Den är välsittande, har tejpade sömmar och är vattentät. Den är också helt återvinningsbar. Kierto är en mjuk skalbyxa som fungerar till vardags men också till äventyr. Den är helt vattentät och återvinningsbar.
 3. Fossila dunjacka
  En lätt dunjacka som kan användas som mellanlager eller som ytterlager.
 4. Passo 2.0
  En lätt, rejäl sko som är vattentät och följsam. Den är tillverkad med DIP-teknik, vilket gör den helt fri från lim.
 5. Vikkela/Vilkas
  Vattentäta skor som passar lika bra på asfalten som i skogen. Vikkela har kardborrestängning och är en småbarnsversion av Vilkas.

Se hela Reimas höstkollektion här!