Eldigt utemat: Potatisgratäng i gjutjärnsgryta

Eldigt utemat: Potatisgratäng i gjutjärnsgryta

Matlagning över öppen eld är både en god och mysig upplevelse. Här är ett recept på en smarrig potatisgratäng lagad i gryta, ur boken Eldmat av Eric Tornblad och Ida Olsson.

Foto: Ida Olsson

Den här potatisgratängen tillagar du med fördel i en gammal gjutjärnsgryta med lock. Fynda gärna en på loppis! En gammal gryta är nämligen ordentligt instekt och steker därför bättre än en ny. 

Tips4 portioner

10 potatisar

Salt

1 lök

1–2 vitlöksklyftor
3 msk smör
3 dl grädde
2 dl ost 

Tvätta och skiva potatisen, den behöver inte skalas. Förväll den i saltat vatten 
(1 tsk per liter) tills den nästan är mjuk. Häll av vattnet och ställ åt sidan.

Hacka löken, fräs först den gula i någon minut och tillsätt sedan vitlöken. Fräs i någon minut till, blanda sedan med den förvällda potatisen. Häll på grädden, tillsätt lite svartpeppar. Rör om.

Strö sist över osten och lägg glöd på locket (ingen glöd under grytan). Baka tills gratängen fått fin färg. 

Boken Eldmat ges ut på Calazo Förlag.

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!