Foto: Ida Olsson
Den här potatisgratängen tillagar du med fördel i en gammal gjutjärnsgryta med lock. Fynda gärna en på loppis! En gammal gryta är nämligen ordentligt instekt och steker därför bättre än en ny.
Tips! 4 portioner
10 potatisar
Salt
1 lök
1–2 vitlöksklyftor
3 msk smör
3 dl grädde
2 dl ost
Tvätta och skiva potatisen, den behöver inte skalas. Förväll den i saltat vatten (1 tsk per liter) tills den nästan är mjuk. Häll av vattnet och ställ åt sidan.
Hacka löken, fräs först den gula i någon minut och tillsätt sedan vitlöken. Fräs i någon minut till, blanda sedan med den förvällda potatisen. Häll på grädden, tillsätt lite svartpeppar. Rör om.
Strö sist över osten och lägg glöd på locket (ingen glöd under grytan). Baka tills gratängen fått fin färg.
