Recept: En grund, tre grytor

Recept: En grund, tre grytor

En mustig ratatouille sätter guldkant på ute-lunchen. Du kan laga basen hemma, ta med i mattermos och piffa det sista på uteköket. Här kommer tre smaksättningar att testa.

RECEPT: SUSANNE JONSSON, FOTO: ANDREAS NILSSON

LAGA RATATOUILLE FRÅN GRUNDEN

4 portioner

Ratatouille är den där mustiga grönsaksrätten från Frankrike. God som den är och kan varieras i det oändliga.

1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1/2 chili, urkärnad och hackad
1 aubergine, i bitar (ca 2x2 cm)
1 squash, i bitar (ca 2x2 cm)
1 burk körsbärstomater, 400 g (eller krossade tomater)
1–2 tsk timjan, torkad
Salt
En nypa socker
Svartpeppar
Olivolja till stekning

Fräs lök, vitlök och chili i olja. Tillsätt aubergine och squash, stek ett par minuter. Häll i tomater, skölj ur burken med lite vatten, häll det i grytan tillsammans med timjan. Koka ihop i cirka 10 minuter. Lägg i oliver, smaka av med salt, peppar och socker. 

Tillsätt fler grönsaker, till exempel paprika, efter egen smak och vad du har hemma. Ratatoulle är en perfekt resträtt!

MED ÄGG & OLIVER

4 portioner

Shakshouka, grönsaksröra med krämiga ägg, är alltid rätt. Alltid. Ägg håller sig också fint en dag i ryggsäcken.

1 sats ratatouille
4 ägg
1–2 dl oliver
1 burk svarta bönor, 400 g (kan uteslutas)

Till servering: Ett gott lantbröd, en kvist rosmarin.

Packa din ratatouille och övriga ingredienser i mattermosar och/eller burkar. Koka upp ratatouillen i en kastrull eller stekpanna på uteköket (lägg i svarta bönor om önskas). Knäck ned äggen, ett i taget, och låt puttra tills äggen stelnat. Strö på oliver och rosmarin. Servera gärna med ett gott bröd att bryta och fånga upp såsen med. 

Din ratatouille blir nästan bara godare av att stå en dag efter tillagning. Eller frys in den, och ta fram när det vankas äventyr.

MED KABANOSS & VÄSTERBOTTEN

4 portioner

Mustig och rejäl variant med mycket smak. Du väljer själv om du tar vanlig köttkabanoss eller vegetarisk.

1 sats ratatouille
300 g kabanoss, skivad
1 dl västerbottenost, riven

Till servering: strimlad salladslök eller purjolök.

Packa din ratatouille och övriga ingredienser i mattermosar och/eller burkar (för extra snabb utematlagning skivar du korven och river osten hemma). På plats i naturen fräser du korven i smör/olja, häller på ratatouillen och låter koka upp. Strö sist på ost och salladslök. 

Det är skillnad på tomat och tomat! Testa dig fram till din favoritmix genom att blanda passerade, krossade, hela, körsbärstomater och/eller färska tomater.

MED KIKÄRTOR & TIMJAN

4 portioner

Smakkombinationen med milda kikärtor, mustiga grönsaker, krämig fetaost och timjan är extra magisk på tur.

1 sats ratatouille
1 burk kikärtor, 400 g (kokta) 200 g fetaost

Till servering: Timjan, baguette att bryta.

Packa din ratatouille och övriga ingredienser i mattermosar och/eller burkar. Koka upp ratatouillen i en kastrull på uteköket, häll i kikärtor och låt dem bli genomvarma. Du kan även hälla i spadet.

Toppa med smulad fetaost och timjan. Servera gärna med en brödbit. 

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!