Recept: En grund, tre grytor

En mustig ratatouille sätter guldkant på ute-lunchen. Du kan laga basen hemma, ta med i mattermos och piffa det sista på uteköket. Här kommer tre smaksättningar att testa.

RECEPT: SUSANNE JONSSON, FOTO: ANDREAS NILSSON

LAGA RATATOUILLE FRÅN GRUNDEN

4 portioner

Ratatouille är den där mustiga grönsaksrätten från Frankrike. God som den är och kan varieras i det oändliga.

1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1/2 chili, urkärnad och hackad
1 aubergine, i bitar (ca 2×2 cm)
1 squash, i bitar (ca 2×2 cm)
1 burk körsbärstomater, 400 g (eller krossade tomater)
1–2 tsk timjan, torkad
Salt
En nypa socker
Svartpeppar
Olivolja till stekning

Fräs lök, vitlök och chili i olja. Tillsätt aubergine och squash, stek ett par minuter. Häll i tomater, skölj ur burken med lite vatten, häll det i grytan tillsammans med timjan. Koka ihop i cirka 10 minuter. Lägg i oliver, smaka av med salt, peppar och socker. 

Recept: En grund, tre grytor
Tillsätt fler grönsaker, till exempel paprika, efter egen smak och vad du har hemma. Ratatoulle är en perfekt resträtt!

MED ÄGG & OLIVER

4 portioner

Shakshouka, grönsaksröra med krämiga ägg, är alltid rätt. Alltid. Ägg håller sig också fint en dag i ryggsäcken.

1 sats ratatouille
4 ägg
1–2 dl oliver
1 burk svarta bönor, 400 g (kan uteslutas)

Till servering: Ett gott lantbröd, en kvist rosmarin.

Packa din ratatouille och övriga ingredienser i mattermosar och/eller burkar. Koka upp ratatouillen i en kastrull eller stekpanna på uteköket (lägg i svarta bönor om önskas). Knäck ned äggen, ett i taget, och låt puttra tills äggen stelnat. Strö på oliver och rosmarin. Servera gärna med ett gott bröd att bryta och fånga upp såsen med. 

Recept: En grund, tre grytor

Din ratatouille blir nästan bara godare av att stå en dag efter tillagning. Eller frys in den, och ta fram när det vankas äventyr.

MED KABANOSS & VÄSTERBOTTEN

4 portioner

Mustig och rejäl variant med mycket smak. Du väljer själv om du tar vanlig köttkabanoss eller vegetarisk.

1 sats ratatouille
300 g kabanoss, skivad
1 dl västerbottenost, riven

Till servering: strimlad salladslök eller purjolök.

Packa din ratatouille och övriga ingredienser i mattermosar och/eller burkar (för extra snabb utematlagning skivar du korven och river osten hemma). På plats i naturen fräser du korven i smör/olja, häller på ratatouillen och låter koka upp. Strö sist på ost och salladslök. 

Recept: En grund, tre grytor

Det är skillnad på tomat och tomat! Testa dig fram till din favoritmix genom att blanda passerade, krossade, hela, körsbärstomater och/eller färska tomater.

MED KIKÄRTOR & TIMJAN

4 portioner

Smakkombinationen med milda kikärtor, mustiga grönsaker, krämig fetaost och timjan är extra magisk på tur.

1 sats ratatouille
1 burk kikärtor, 400 g (kokta) 200 g fetaost

Till servering: Timjan, baguette att bryta.

Packa din ratatouille och övriga ingredienser i mattermosar och/eller burkar. Koka upp ratatouillen i en kastrull på uteköket, häll i kikärtor och låt dem bli genomvarma. Du kan även hälla i spadet.

Toppa med smulad fetaost och timjan. Servera gärna med en brödbit.