LAGA RATATOUILLE FRÅN GRUNDEN
4 portioner
Ratatouille är den där mustiga grönsaksrätten från Frankrike. God som den är och kan varieras i det oändliga.
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1/2 chili, urkärnad och hackad
1 aubergine, i bitar (ca 2×2 cm)
1 squash, i bitar (ca 2×2 cm)
1 burk körsbärstomater, 400 g (eller krossade tomater)
1–2 tsk timjan, torkad
Salt
En nypa socker
Svartpeppar
Olivolja till stekning
Fräs lök, vitlök och chili i olja. Tillsätt aubergine och squash, stek ett par minuter. Häll i tomater, skölj ur burken med lite vatten, häll det i grytan tillsammans med timjan. Koka ihop i cirka 10 minuter. Lägg i oliver, smaka av med salt, peppar och socker.

MED ÄGG & OLIVER
4 portioner
Shakshouka, grönsaksröra med krämiga ägg, är alltid rätt. Alltid. Ägg håller sig också fint en dag i ryggsäcken.
1 sats ratatouille
4 ägg
1–2 dl oliver
1 burk svarta bönor, 400 g (kan uteslutas)
Till servering: Ett gott lantbröd, en kvist rosmarin.
Packa din ratatouille och övriga ingredienser i mattermosar och/eller burkar. Koka upp ratatouillen i en kastrull eller stekpanna på uteköket (lägg i svarta bönor om önskas). Knäck ned äggen, ett i taget, och låt puttra tills äggen stelnat. Strö på oliver och rosmarin. Servera gärna med ett gott bröd att bryta och fånga upp såsen med.

MED KABANOSS & VÄSTERBOTTEN
4 portioner
Mustig och rejäl variant med mycket smak. Du väljer själv om du tar vanlig köttkabanoss eller vegetarisk.
1 sats ratatouille
300 g kabanoss, skivad
1 dl västerbottenost, riven
Till servering: strimlad salladslök eller purjolök.
Packa din ratatouille och övriga ingredienser i mattermosar och/eller burkar (för extra snabb utematlagning skivar du korven och river osten hemma). På plats i naturen fräser du korven i smör/olja, häller på ratatouillen och låter koka upp. Strö sist på ost och salladslök.

MED KIKÄRTOR & TIMJAN
4 portioner
Smakkombinationen med milda kikärtor, mustiga grönsaker, krämig fetaost och timjan är extra magisk på tur.
1 sats ratatouille
1 burk kikärtor, 400 g (kokta) 200 g fetaost
Till servering: Timjan, baguette att bryta.
Packa din ratatouille och övriga ingredienser i mattermosar och/eller burkar. Koka upp ratatouillen i en kastrull på uteköket, häll i kikärtor och låt dem bli genomvarma. Du kan även hälla i spadet.
Toppa med smulad fetaost och timjan. Servera gärna med en brödbit.