3 Ute-recept: Fräs på din svamp

3 Ute-recept: Fräs på din svamp

Är du redo med svampkorg, kniv och kängor? Här kommer tre fräscha uterätter där kantareller, soppar och skivlingar spelar huvudrollen.

RECEPT: SUSANNE JONSSON, FOTO: ANDREAS NILSSON

En "riktig" risotto ska kokas och röras efter konstens alla regler. Det här är en snabb-variant – utan att ge avkall på smaken. Ta med "boil in bag"-ris för mindre disk, eller risrester.

FEJK-OTTO

4 portioner

4 portioner matris, kokt
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
300 g färsk svamp, i bitar
1 msk svamp-, höns- eller grönsaksfond
2 dl crème fraiche
2 dl Västerbottensost, riven
1 pkt fryst grön sparris
2 vårlökar, strimlade

Smör till stekning

Salt, svartpeppar, Örter, t ex dill, till garnering (valfritt)

Fräs lök och svamp i smör, lägg en del av detta åt sidan. Tillsätt sparrisen i svampen. Lägg i ris i resten av svampen och låt det bli varmt. Du kan även lägga i extra grönsaker nu. Tillsätt resterande ingredienser, låt det bli genomvarmt, smaka av med salt och peppar.
Toppa med svamp, sparris och strimlad vårlök. 

Det enkla är ofta det goda. När du har så bra råvaror behöver du inte tjorva till det. Variera med annan ätbar svamp du hittar, svart trumpetsvamp är underbar!


SMÖRSTEKT KANTARELLTOAST

4 portioner

4 nävar kantareller
4 skivor surdegsbröd
1 röd lök (valfritt)
Smör till stekning
Salt, timjan (valfritt)

Stek kantareller och bröd gyllene i smör.
Lägg i lök och smaka av med salt. Lägg upp svampen på brödet och njut! 

Jag har valt sötpotatis för att den blir snabbt klar; grönkål och mandel som mättar bra och lingon som ger en härlig smakbrytning till svamp och salt halloumi.

SVAMPWOK MED LINGONCRÈME

4 portioner

300 g färsk svamp, i bitar
2 röda lökar, skivade
1 liten bit purjolök, skivad
2 sötpotatisar, skivade
4 stora nävar grönkål
1 pkt sojabönor eller sockerärtor
200 g halloumi, tärnad eller skivad
2 dl tjock yoghurt
3 msk lingonsylt
1 dl rostad mandel
Smör till stekning
Salt
Färska/frysta lingon (valfritt)

Woka svamp, valfria grönsaker och halloumi i smör. Smaka av med salt.
Blanda yoghurt och lingonsylt. Strö på mandel, garnera gärna med hela lingon. Klart! 

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!