Är du redo med svampkorg, kniv och kängor? Här kommer tre fräscha uterätter där kantareller, soppar och skivlingar spelar huvudrollen.
RECEPT: SUSANNE JONSSON, FOTO: ANDREAS NILSSON

FEJK-OTTO
4 portioner
4 portioner matris, kokt
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
300 g färsk svamp, i bitar
1 msk svamp-, höns- eller grönsaksfond
2 dl crème fraiche
2 dl Västerbottensost, riven
1 pkt fryst grön sparris
2 vårlökar, strimlade
Smör till stekning
Salt, svartpeppar, Örter, t ex dill, till garnering (valfritt)
Fräs lök och svamp i smör, lägg en del av detta åt sidan. Tillsätt sparrisen i svampen. Lägg i ris i resten av svampen och låt det bli varmt. Du kan även lägga i extra grönsaker nu. Tillsätt resterande ingredienser, låt det bli genomvarmt, smaka av med salt och peppar.
Toppa med svamp, sparris och strimlad vårlök.

SMÖRSTEKT KANTARELLTOAST
4 portioner
4 nävar kantareller
4 skivor surdegsbröd
1 röd lök (valfritt)
Smör till stekning
Salt, timjan (valfritt)
Stek kantareller och bröd gyllene i smör.
Lägg i lök och smaka av med salt. Lägg upp svampen på brödet och njut!

Jag har valt sötpotatis för att den blir snabbt klar; grönkål och mandel som mättar bra och lingon som ger en härlig smakbrytning till svamp och salt halloumi.
SVAMPWOK MED LINGONCRÈME
4 portioner
300 g färsk svamp, i bitar
2 röda lökar, skivade
1 liten bit purjolök, skivad
2 sötpotatisar, skivade
4 stora nävar grönkål
1 pkt sojabönor eller sockerärtor
200 g halloumi, tärnad eller skivad
2 dl tjock yoghurt
3 msk lingonsylt
1 dl rostad mandel
Smör till stekning
Salt
Färska/frysta lingon (valfritt)
Woka svamp, valfria grönsaker och halloumi i smör. Smaka av med salt.
Blanda yoghurt och lingonsylt. Strö på mandel, garnera gärna med hela lingon. Klart!