Enkel ute-pizza och bakade äpplen

Enkel ute-pizza och bakade äpplen

Lägereld, pizza och bakade äpplen – kan du tänka dig ett bättre sätt att mysa in hösten? Den här månaden inspireras vi av Guro Krempig, nyss utsedd till Årets Turjente i Norge.

RECEPT: GURO KREMPIG, FOTO: LINE HÅRKLAU

PIZZA PÅ ELDEN

Pizzadeg (butiksfärdig eller hemlagad)
Olja till pannan
Tomatsås

Valfri fyllning (tomat, skinka, pesto, ananas ...)
Riven ost
Rucola till garnering
Pizzakryddor

Forma degen till en pizzabotten, lagom stor för din stekpanna.
Häll olja i pannan och stek din pizzabotten gyllenbrun, vänd och lägg fyllningen på den redan stekta sidan. Lägg på ett lock och sätt tillbaka pannan på elden tills osten har smält (se upp så inte botten bränns, ibland kan det räcka att ställa pannan bredvid elden).
Strö på rucola och pizzakryddor före servering. 

KOKKAFFE

Vatten
Grovmalet kaffe (kok)

Koka upp vatten i pannan över elden. Ta av pannan, lägg i kaffe efter smak, ställ tillbaka pannan på elden och koka upp igen. Ta slutligen av pannan och vänta en stund, tills pulvret har sjunkit och drycken är klar.

Får du sump i kaffet? Häll tillbaka det och vänta en stund till. 

BAKADE ÄPPLEN

Äpplen
Havrekex (till exempel Bixit)
Socker
Kanel
Smör
Valnötter
Ev. vaniljsås

Blanda kexsmulor, socker, kanel, smör och valnötter. Skär ett lock på varje äpple och gröp ur det lite, men inte rätt igenom. Fyll äpplena med fyllningen, ställ dem i glöden och låt dem baka tills fruktköttet är mjukt och smöret smält. Skalet blir svart – det tar du bort med en kniv före servering.

Smakar allra godast med vaniljsås. Och kaffe, förstås. 

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!