Snart inte sist, snart inte ensammast

Snart inte sist, snart inte ensammast

I 36 år har han levt ensam på stranden. ”Solitario George” - ensamme George, världskänd och sista jättesköldpaddan . Men kanske inte sist så länge till.


Hemmet är en sandstrand på ön Santa Cruz i Ecuador, Galapagos naturreservat. Här lever ensamme George sedan trettiosex år som den sista kända jättesköldpaddan. Guiness rekordbok ger honom rekordtiteln världens mest ensamma djur. Det mest anmärkningsvärda är dock att han är den sista av sitt slag.

Naturreservatets personal och myndigheter kämpar för att hitta en lösning. De sistnämnda erbjuder en belöning på 10 000 US dollar till den som kan presentera en hona som kan bilda par och små-jättesködpaddor med George.

Personalen som jobbar med flera utrotninghotade sköldpaddssorter på ön har i många år kämpat för att få George att tända på sköldpaddshonor av annan art. Han är ju en man i sin mest fruktsamma och potenta ålder, ungefär 80 år. Men varken närkontakt med honorna eller film som visat sköldpaddors kärleksakt har fått honom att vilja para sig.


Men nu så. Finns flera befruktade ägg i Georges Hage. Nu bevakas tre av dem i en äggkläckningsmaskin. Men utgången är oviss. Äggen har utvändig svamp. Men kanske är Georges ensamma dar räknade, om ett par månader hörs kanske trampet av småttingar&

Bakgrund: George hittades ensam på stranden på Galapagosön Pinta på 1970-talet. Han flyttades till Santa Cruz där naturbevakare övervakar flera hotade sköldpadds- och ödlesorters fortplantning. George är som sagt i åttioårsåldern, men hans sort blir uppemot 200 år gammal, så än finns tid för fler fortplantningsförsök.

Slutligen, hur ensam är egentligen George, med flera honor, en egen porrbio, och en massa naturbevakare som ”behandlar” honom.

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!