8 vandringar i Sverige

1. Kungsleden, Ammarnäs–Hemavan
Sträcka: 7,8 mil, 5–6 dagar.
Turbeskrivning: I Hemavan finns Kungsledens södra port, start eller mål för många som vill göra den klassiska vandringen hela vägen till eller från Abisko. Ändå är det här området mindre besökt än norra delen av Kungsleden, då många avslutar i Nikkaluokta. Denna södra del är frodigare och grönare än den norra. Inte lika alpin och karg, men inte desto mindre vacker. Börjar du i Ammarnäs så får du solen i ansiktet, och avslutar med de mäktiga snöklädda topparna ovanför Hemavan. Stugor finns längs hela vägen.
Start/stopp: Ammarnäs till Hemavan, eller tvärtom. Båda orter nås med buss.
Mer info: svenskaturistforeningen.se/guidertips/leder/hemavan-ammarnas.

2. Mörbylångaleden, Öland
Sträcka: 13 mil, 7–8 dagar.
Turbeskrivning: Mörbylångaleden löper genom stora delar av Ölands jordbrukslandskap med betade marker, byar, vatten och åkerjord. Du upplever bland annat den artrika Mittlandsskogen, som anses vara Nordeuropas största sammanhängande lövskogsområde söder om fjällkedjan. Starta vid Ölands Turistbyrå i Färjestaden och gå ända ner till Ölands södra spets. Längs vägen hinner du med både inland och kust – och den som tar sig tid kan även njuta av kajakpaddling, restaurangbesök, gallerier och loppisar. Vid varje etappslut väntar ett boende. Den första och sista dagen bör du se till att ha egen middag, övriga dagar finns normalt tillgång till restauranger – dubbelkolla i förväg.
Start/stopp: Färjestaden till Ottenby. Bussar tillbaka går vardagar under högsäsong.
Mer info: morbylanga.se, oland.se/sv/ morbylangaleden.

3. Gränsleden
Längd: 6 mil, 4–5 dagar.
Turbeskrivning: Gränsleden, Rádjebálges på samiska, är en gammal led som går mellan Sörfjorden (en liten avstickare från Indre Tysfjorden) i Norge och sjön Akkajaure i Sverige. Leden ansluter till Nordkalottleden och går från fjäll till fjord. I Sverige börjar leden i Ritsem. En historisk led som använts för handel i äldre tider och av flyktingar under andra världskriget. På svenska sidan finns vindskydd med dass och vedförråd och på norska sidan finns sovstugor. Du kan korta turen genom att åka båt på Akkajaure istället för att vandra hela vägen från Ritsem.
Start/stopp: Ritsem till Sörfjord eller tvärtom. Ritsem nås med buss från Gällivare. Från Sörfjord går båt till Gásluokta/Kjöpsvik.
Mer info: laponia.nu/upplev/leder/ radjebalges. 

4. Siljansleden, Rättvik–Fryksås
Längd: 5,2 mil, 4 dagar.
Turbeskrivning: Hela Siljansleden är 34 mil lång, och går i vida svängar runt sjön Siljan i Dalarna. Namnet till trots ser man inte mycket av själva sjön – men desto mer av de djupa skogarna, landsbygden och fäbodkulturen. Fryksås fäbodar, som ligger vackert på höjderna norr om Orsasjön, är den största bevarade samlingen av fäbodstugor som finns i Sverige. Här börjar eller avslutar du vandringen, som går via Orsa, Brunnvasselbodarna och Nittsjö. En stor del av dessa etapper går längs den så kallade Dalkarlsvägen, där dalfolket vandrade på sina ”herrarbetsvandringar” på 1500-talet, ner till bättre bemedlade herrar i Stockholm som kunde förse dem med jobb.
Start/stopp: Rättvik till Fryksås eller tvärtom. Tåg till Rättvik, buss till Fryksås.
Mer info: rattvik.se. 

5. Upplandsleden, etapp 15–16
Längd: 3,1 mil, 3 dagar
Turbeskrivning: Vandra på skogsstigar och längs Dalälvens strand på etapp 15 och 16 av Upplandsleden. Starten går vid Västlands kyrka, via en första kort etapp till Honolulustugan – en öppen raststuga mitt inne i skogen med fyra sängplatser, kamin, bord och stolar. Du tar själv med liggunderlag att sova på. Nästa dagsetapp avslutas i Marma, med vindskydd och eldstad i Gropholmarnas naturreservat. Avrunda med en av Upplandsledens kanske vackraste sträckor, över lättgångna sandmarker, till största delen på stig längs Dalälven.
Start/stopp: Västlands kyrka till Älvkarleby. Bussanslutning finns.
Mer info: upplandsstiftelsen.se/upplandsleden. 

 

8 vandringar i Sverige
Ibland kommer man inte upp på Kebnekaises topp, på grund av väder eller ork. Då ska du veta att en riktigt fin tur går runt berget. Foto: Foto: Anna Öhlund

6. Kebnekaise runt
Längd: 7,5 mil, 5–7 dagar
Turbeskrivning: Visst är det mäktigt att stå på Sveriges högsta punkt, men den som istället väljer att gå runt Kebnekaise får en naturupplevelse i världsklass. Om du utgår från Kebnekaise fjällstation går du först till stugorna Singi och Sälka, på lättvandrade stigar över flacka fjällhedar. Vik sedan av från leden och gå in i dalen Kaskasevagge, där terrängen blir alltmer stenig. Ta en tältnatt innan det är dags att ta sig upp över den branta blockterrängen och de två bergspassen som väntar innan Tarfala. Det här är karga landskap med gnistrande turkosa sjöar, glaciärer och högalpin känsla.
Start/stopp: Kebnekaise fjällstation. Anslut till fots från Nikkaluokta, båt finns viss del.
Mer info: svenskaturistforeningen.se/guidertips/leder/kebnekaise-runt.

7. Österlenleden, Skåne
Längd: 9,3 mil, 7 dagar.
Turbeskrivning: Österlenleden är en del av Skåneleden, och är lätt att anpassa till hur många dagar du vill gå. Leden börjar (eller slutar) i Andrarum – som ligger lite inåt landet, nordväst om äppleodlarmeckat Kivik – och går till Nybrostrand strax utanför Ystad. Däremellan väntar både kulturhistoria och storslagna naturupplevelser. Du går genom öppna landskap och tät ädellövskog, passe rar Stenshuvud nationalpark med sandsträn der och lummiga höjder. På den sydligaste etappen väntar förstås ett besök vid den forntida skeppssättningen Ales stenar, med magnifik utsikt över Östersjön. Under säsong finns gott om matbutiker, kaféer, restaurang er och boenden längs vägen. Och folk.
Start/stopp: Andrarum till Nybrostrand. Nås med buss.
Mer info: svenskaturistforeningen.se/ guider -tips/leder/osterlenleden; skaneleden.se/delled/sl4 -osterlen. 

8. Sarek på tvärs
Längd: 13–14 mil, cirka 14 dagar.
Turbeskrivning: Sarek är en dröm för många, men eftersom det är ett väderutsatt område utan övernattningsstugor krävs förberedelser och erfarenhet. Här finns inget ledsystem. Du behöver kunna hantera karta och kompass – och bära en hel del, eftersom du inte kan proviantera längs vägen. Men belöningen är förstås den enorma vildmarken med de oslagbara vyerna. Det finns flera sätt att komma in i Sarek. En rutt är att gå in från Sitoälvsbron i Jokkmokk via Aktsestugan i söder och avsluta vid Ahkka eller Saltoluokta i norr, via några av de finaste topparna och dalarna i nationalparken. Problemet är att ta sig till starten – om du inte har någon som kan skjutsa dig till Sitoälvsbron. En möjlig variant är att istället börja och avsluta i Saltoluokta. Gå till exempel från Saltoluokta till Aktse på två dagar, och sedan västerut, in i Sareks orörda natur, via Skierfeklippan, Ra padalen och Låddepakte upp till Ahkka och avsluta vid Akkastugorna. Dina vägval avgör längden på sträckan, och väder och fysik avgör hur fort du tar dig fram, så se tidsangivelsen ovan som ett exempel. Se till att ha gott om tid när du ska utforska Sarek. Start/stopp: Saltoluokta till Akkastugan. För bindelser med båt och buss finns till båda.
Mer info: sverigesnationalparker.se/ park/sarek -nationalpark; svenskaturist foreningen.se.

8 vandringar i Sverige
Sarek utmanar, allt tar längre tid än i mer ledade trakter. Här en ljuvlig kväll strax norr om Rapadalen. Foto: Sofie Lantto