Elda smart i naturen

Den sprakar, flammar och lockar oss på ett djupt, nästan djuriskt, plan. Men myset vid lägerelden kan snabbt förvandlas till ett inferno av vettvilliga lågor. Så hur eldar vi säkert? Vi bad friluftsvana brandmannen Marie Berggren om råd.

Text: Sara Martinsson, Foto: Sofie Lantto

1. KÄNN IN HISTORIEN
Mänskligheten har antagligen kunnat kontrollera elden i en miljon år. Att vi lärde oss handskas med lågorna betraktas som ett av de allra viktigaste stegen i evolutionen. Inte konstigt att elden tjusat och lockat oss genom århundradena – inspirerat poeter, musiker, konstnärer. Elden väcker något inom oss, konstaterar Marie Berggren, som vid sidan av jobbet som brandman även arbetar med fjällturism på Destination Funäsfjällen.
– Man känner sig rik när man har eld – man kan värma sig och laga mat. Jag tror dessutom att elden ger oss en känsla av ro. Och vet man att man kan fixa elden själv, så känner man sig trygg.

2. VÄLJ RÄTT STÄLLE
Börja med att söka upp den perfekta eldplatsen, ett ställe som både är säkert och mysigt. Finns redan en färdig eldstad så använd den. Om inte bör du leta efter en plätt med grus eller sand, där vinden inte blåser på ett sådant sätt att lågorna skulle kunna fånga upp något i närheten. Ryggsäckar och annan packning ska ställas på tryggt avstånd. Och elda aldrig på sten – den kan spricka och elden kan då sprida sig. Även fuktig skogsmark är riskabel som underlag, den kan luras och få dig att tro att du släckt den sista flamman, medan elden i själva verket fortfarande pyr i marklagren under.

3. PLOCKA TORR VED
Ställ in siktet på torra och fnasiga kvistar. Även näver, kottar och barkbitar tar fyr bra. Fnöskigheten är nyckeln. Att hugga, såga eller bryta ner grenar från levande träd är förbjudet – men en sådan manöver är ändå ingen bra idé. Färska kvistar är alldeles för fuktiga för att lågan ska kunna få fäste. Att ha en yxa eller kniv i packningen är dock smart, elden startar bäst på sönderdelade vedpinnar.

4. BYGG EN ELDSTAD
När du lokaliserat rätt underlag, och samlat en stor hög med lagom fnasiga kvistar och kottar, ska du också samla ihop lite stenar. Stapla din ved som ett litet torn – men bygg inte för tätt, luften måste kunna leta sig in och ge elden syre. Därefter lägger du stenarna i en ring runt veden. På så sätt skapar du ännu ett skydd för att elden inte ska sprida sig.

5. DAGS ATT TÄNDA!
Tändstickor, tändare eller eldstål – välj det du känner dig trygg med. Marie Berggren använder själv mest tändstickor när hon gör upp eld i naturen.
– Eldstål är ju säkrare, man slipper den tråkiga överraskningen det innebär att hitta tändsticksasken helt dyngsur i packningen om man varit ute i blött väder. Men jag har alltid tändstickorna i en specialburk av plast som är vattentät, säger hon. 

6. TESTA ELDSTÅL
Visst finns det andra sätt, men det är kul att bemästra ett eldstål. Det kräver inte någon avancerad teknik, men lite övning behövs innan den rätta knycken infinner sig. Ett modernt kit består av själva eldstålet (en stav av magnesiumlegering) och en skarp stålkant, till exempel baksidan av en knivsegg, att dra mot tändstålet för att skapa gnistor. För att elden ska ta sig behöver gnistorna ett riktigt lättantändligt material att landa på, till exempel det yttersta lagret av näver.
– Ett annat tips är att värma till exempel en barkbit i fickan innan du ska tända på – eldstålet har svårt att komma igång om underlaget är för kallt, säger Marie Berggren. 

7. MATA EFTER BEHOV
Vill du ha en stor, sprakande lägereld som kan ge ljus och värme i sommarnatten? Eller åstadkomma den där perfekta glöden för grillningen? Elden blir som du matar den. Vill du snabbt få en kastrull med vatten att koka upp ska du välja tunnare kvistar, medan en stor eld med höga lågor behöver matas med kraftigare ved för att inte falna. Känn efter, det är det enda sättet att veta när det är dags att lägga på mer.

8. SLÄCK ORDENTLIGT
I Sverige uppstår 3000– 4000 skogsbränder varje år, berättar Marie Berggren – flera på grund av naturälskare som slarvat med sina lägereldar. Hon rekommenderar att alltid ha vatten nära till hands när du är i eldartagen, och att inte stressa när du ska lämna elden. Häll då vattnet över glödbädden och rör om tills du verkligen ser att allt har slocknat. En liten spade är toppen att ha i ryggsäcken, med den kan du verkligen vända ordentligt på askan.

9. PLOCKA UNDAN
Om du satsat på att bygga din egen eldstad måste du komma ihåg att plocka undan efter dig. Även om du tycker att du har släckt noggrant, vänt på askan och dränkt den i vatten så kan små gnistor ändå ha kilat fast sig mellan stenarna. Därifrån kan de sedan fortplanta sig och leda till att en större brand drar igång – långt efter att du lämnat platsen.

10. HOPPSAN …
Blev det inte alls som du tänkt dig? Om elden sprider sig på ett sådant sätt att du förlorar kontrollen ska du ringa 112. Därefter bör du försöka hindra lågorna i vindriktningen, förklarar Marie Berggren. Om du får tag i till exempel en granruska kan du försöka trycka den mot marken och på så vis kväva branden. Kan du dessutom peta tillbaka lösa eldföremål i brasan, så är det ofta en stor hjälp för räddningstjänsten när de väl är på plats.

 

 

Tillbaka till lägerelden – därför dras du till eldens lågor