5 fina höstturer för paddlare

Semesterdagar kvar? Förlägg en höstweekend i nya paddelvatten, med egen eller hyrd kajak. Här kommer fem förslag som inte gör dig besviken.

1. MISTERHULT
I norra delen av Oskarshamns kommun, utanför den småländska ostkusten, hittar du kajakparadiset Misterhults skärgård med 2 000 små och stora öar att snirkla runt med kajaken. Innerskärgården är skyddad, med skogsklädda öar, medan de yttre skären är kala och släta. Här finns också ett rikt djur- och fågelliv – du kan skåda havsörn, fiskgjuse och säl. Glöm inte kikaren! Vissa öar är fågelskyddsområden och inte tillgängliga för landstigning under vår och försommar. Klintemåla är en bra utgångspunkt om du vill hyra kajak – kolla då in Kajaktorpet i Misterhults skärgård på Facebook.
Mer info: oskarshamn.com; lansstyrelsen.se/ kalmar/besoksmal/naturreservat/misterhultsskargard.

2. BERGSLAGEN
En vildmarkspärla i Bergslagen är naturreservatet Malingsbo-Kloten, som lämpar sig särskilt bra för paddling. Här i det vidsträckta sjölandskapet finns flera välbeprövade kanotleder för både dagsturer och längre äventyr, omgärdade av mjuka kullar med tät granskog. Campa fritt längs kanotleden eller vid någon av rastplatserna med fasta eldstäder. I snart sagt varje vik finns också vindskydd för övernattning. Utrustning finns att hyra på kanotcentralen i den lilla byn Kloten, som också erbjuder guidade turer.
Mer info: visitdalarna.se; nordicdiscovery.se/sverige.

3. ROSLAGEN
Gräsö i norra Roslagen, strax utanför Öregrund, har en egen liten skärgård som är ett uppskattat tillhåll för kajakpaddlare. Mest kittlande är de vildare stråken öster om Gräsö, med otaliga skär och ”hemliga” vikar att utforska. Paddlar du på sensommaren eller hösten kan du spana på sjöfågel och säl utan att riskera att störa, då det finns ett flertal fågelskyddsområden att ta hänsyn till tidigare på säsongen. För att komma till Gräsö (om du inte paddlar ut, vill säga) tar du färjan från Öregrund som går två gånger i timmen. På Rävsten, strax utanför Gräsös södra spets, ligger Gräsö Kanotcentral – en bra bas för dig som vill hyra utrustning eller haka på en grupp med guide.
Mer info: roslagen.se/graso; grasokanot.se.

4. GLASKOGEN
Mellan Årjäng och Arvika i Värmland ligger naturreservatet och friluftsparadiset Glaskogen, väl värt ett besök även om du inte bor i krokarna. Är det paddling som lockar så finns en rad kanotleder att utforska, för dagsturer och flerdagars. En fin helgtur kan göras på sjön Stora Gla, vars taggiga strandlinje du då följer – och njuter av vackra vyer över skog och rena vattendrag. I Lenungshammar finns Glaskogens Camping & Infocenter där du också kan hyra kanadensare. Där säljs även Glaskogskortet, som du behöver för att få nyttja anlagda leder, rastplatser, vindskydd och eldstäder.
Mer info: glaskogen.se

5. UMEÄLVEN
Totalt är den 47 mil lång, Umeälven, och inget du betar av på en hösthelg. Men det finns fina nedslag att göra för den som är paddelsugen, med stilla strömmande vatten, längs älvens sträckning från Storuman till Umeå. I Vindeln, ungefär mitt emellan Umeå och Lycksele, ligger naturturism-anläggningen Granö Beckasin – vid älven, förstås. Här kan du sätta bas för en lyxigare paddelweekend med boende på ekohotell, i skogsstuga eller i ett fågelnäste (!). Kajaker finns att hyra och den som så önskar kan få en guide med sig på paddelturen. Under sommaren arrangeras midnattspaddlingar, med fikapaus och älvhistoria.
Mer info: visitumea.se granobeckasin.com.