UTE testar: Vinterstövlar  för utefolk

Ett par rejäla storstövlar är skönt, för både lägerliv och vintervardag – och som hopp-i-skor efter skidturen när tårna vill ha återhämtning. Vi har testat varmfodrade stövlar, höga och mellanhöga, i tre olika kategorier. 

Av: Lena Hedman och Erika Enequist

Att frysa om fötterna under ruggig höst och kall vinter är ingen höjdare. Satsa på rejäla och fodrade stövlar som är skyddande, stoppar kylan – och enkelt kan hoppas i när du ska gå ut med hunden, vakta i pulkabacken eller leva lägerliv med matlagning, eldning och annat.

Testets modeller har använts under snöig, kall vinter med temperaturer ner till minus 20 grader. De flesta stövlarna värmer gott med syntetpäls, fleece och ullfoder, med grundmaterial i bland annat tjock neopren och cellgummi. Ett problem för en del modeller är att markkylan ger sig till känna, vilket ofta kan avhjälpas med en lös ullsula om det finns plats för en sådan.

Lätt att kliva i och ur
I snörika trakter är det bra med höga stövlar så att du kan pulsa fram i djup snö. De isolerar också högre upp på benet och stoppar kylan effektivt. Den som mest vistas i områden med mildare vintrar och sällan djup snö kan välja mellanhöga stövlar – de är lättare och smidigare att röra sig i.

Vi har delat upp teststövlarna i tre olika kate­gorier. Modeller med hårt skaft är stabila, men ändå hyfsat lätta om de är gjorda av polyuretan eller EVA (cellplast fylld med miljontals små luftceller som isolerar). Vår favorit i kategorin är stadiga Polyver Classic Winterboot, som är en av de varmare i testet. Stöveln funkar bra vid promenader med bekväm dämpning och vriststöd. Skyddande hårt skaft och stöveln är lätt att kliva i. Modellen har uppdaterats med ny yttersula som ger bättre fäste. Även låg variant finns.

Wobbi vinterstövlar är också höga och härligt lätta. Ett löstagbart foder ger skön värme och passform. En modell man gärna väljer när man snabbt ska ut i vinterkylan, dessutom till ett bra pris. Inte den bästa skon att gå i, dock – skaftet viker sig i framkant och sulan är halkig på is och packsnö.

Mellanhöga Powerboots är också skönt lätta, med luftig polyesterpäls som värmer gott. Skon isolerar dock sämre mot markkylan. Greppet i yttersulan är okej, men en plattare fotbädd gör modellen sämre att gå i. Prova noga så att inte skaftets resår är för tajt. Finns även i hög modell.

Mjukt bekväma skaft
Nästa kategori består av stövar i neopren som är mjukt bekväma i skaftet, vilket ger god rörlighet. En av de varmaste i testet är mellanhöga Avignon Ridge som har en uppbyggd innersula med ullfilt som isolerar mycket bra mot markkylan. En favorit som är bekvämt dämpad att gå i och har gott hälgrepp. Smal läst och små storlekar – gå upp minst ett nummer. En av de tyngre i testet, som även finns i högre modell.

Smidig med högt neoprenskaft är Tretorn Abisko, som har gott om plats för foten. En tunn innersula i ull finns – byt gärna till en tjockare. Annars är skon medelgod vad gäller värme. Dämpningen är bra, liksom vriststödet med en tjockare strumpa i. Sulan är rätt hal på hårdpackad snö.

Brokared Jaktstövlar Polar ger bra rörelse­frihet tack vare skaftets neoprenovandel. Sulan är riktigt ordentligt uppbyggd, isolerar från markkyla och ger bra stötdämpning. Även om hela stöveln är fodrad i mjuk fleece ger den inte samma värme som de varmaste i testet, men sulan är bra.

Snörning ger passform
Den tredje kategorin liknar klassiska skoterskor med gummi nertill och textil eller läder upptill. I testet har vi kallat dem för snörskor eftersom alla testade modeller har snörning. Dessa är generellt luftigare än gummistövlar och det kan vara svårt att få till ett bra hälgrepp. Det gäller dock inte väl­konstruerade Icebug Torne Biosole, som sitter som en smäck på både häl och fot tack vare konstruktion som en känga med hel snörning och lyxig stoppning i lammull. Mycket varm, bekväm, luftig – och dessutom långt fram vad gäller miljötänk. En testfavorit, även om priset är högt.

Även klassiska kanadensiska storstövlarna Canuck, från märket Kamik, sitter hyfsat på foten tack vare det mjuka skaftet, den värmande syntet­innerskon och snörningen. Modellen är en av de varmaste i testet med väl uppbyggd sula, vida skaft och skyddande gumminederdel.

Rejäl är också Meindl Sölden med snyggt skinn i överdel, skyddande gummi nertill och snörning. Den urtagbara filtinnerskon är lätt att torka. Skon isolerar sämre mot markkyla, och en tunnare ullsula kan få plats. Inte bästa hälgrepp, snöra skon ordentligt. 

Spana in testet och fundera över vilken typ av vinterstövlar du behöver. Prova noga, och sedan är det bara att stöva ut i kalla vintern. 

Så gick testet till

Stövlarna har testats under snöig och kall vinter med temperaturer ner till minus 20 grader. De har använts både vid stillastående och på promenader. Samtliga modeller är pvc-fria, vi har vägt dem på samma våg och mätt skafthöjd vid lägsta punkt. Priserna som anges är de lägsta vi funnit i nätbutik, bortsett från kampanjpriser. De nio stövelparen har delats in i tre olika kategorier och vi har utsett en testvinnare i varje kategori.

Checklista inför köp

1. HÖG ELLER LÅG?

Hur mycket snö är att räkna med där du rör dig om vintern? Fundera på det, och på hur du ska använda skon. En lägre stövel är lättare att röra sig i, men en hög skyddar i djupare snö och värmer en större del av benet. 

2. DIN BÄSTA STÖVEL

Välj en stövel som passar dig och ditt liv. En kraftig modell med hårt skaft är stabil och lätt att kliva i, vilket ofta är bra om du snabbt vill byta från skidpjäxor. Neopren-stövlar har mjukt bekväma skaft. Luftigare är vinterskor som har skinn eller tyg i ovandelen, skyddande gummi nertill och snörning. 

3. VÄGRA FRYSA

Stövlarna ska vara av isolerande material och fodrade för att värma gott. Ofta kryper kylan upp från marken och du blir kall om fötterna. Viktigt att sulkonstruktionen är tjock och om skon inte har en innersula i ull, se till att det finns plats att komplettera med en sådan. Bra med urtagbar filtinnersko som är lätt att torka.

4. TESTA HÄLGREPPET

Fodrade vinterstövlar kan vara otympliga och ha sämre hälgrepp. När foten glappar är det svårt att gå längre sträckor, och stöveln slits lätt inuti. Prova skorna noga och välj rätt storlek. 

5. SYNA SULAN

Du behöver en yttersula med gott grepp. Den ska ha varierat mönster, inte för fint och inte för grovt – och gärna med räfflad yta. Stövlarna ska få fäste i lera samt i både fluffig och packad snö. Bra om -gummit inte är för hårt, utan hellre lite mjukare för stenig barmarkstid.

Wobbi vinterstövlar 

Pris 699 kronor 
Vikt per par 730 gram i storlek 39.
Yttermaterial Formgjuten EVA
Foder Polyester
Skafthöjd 35 centimeter i storlek 39.
Storlekar Unisex 37–46.
Övrigt Extra foder kostar 99 kronor.
Köpinfo wobbi.eu

Kort & gott 
Superlätt stövel med högt skaft som är lätt att kliva i. Mycket prisvärd värme ger det löstagbara och tvättbara syntfodret. Stöveln kan även användas utan fodret. Halkig på packad snö och is.

Beskrivning 
Sömfri ytterstövel i EVA med isolerande luftceller. Tål ammoniak och funkar i stallet. Sula med djupt mönster på kanterna, grunt på mitten. Skalet kan användas utan syntetfodret sommartid, med extra innersula. Kort snölås överst i skaftet. EVA är böjligt ner till -70 grader, men tål ej värme i torkskåp. 

Kommentar 
Fjäderlätt vikt kombinerat med styvhet i materialet – det gör dessa stövlar smidiga att ta på, och de sitter väl på foten i steget. Löstagbar fodersko ger värme, dock är mellansulan något platt och ger sämre isolering och dämpning. Något små storlekar, gå upp en storlek. Snölåset håller snö på utsidan. I utförsgång bildas ett veck framtill nederst på skaftet. Hala på packsnö och is.

+ Överlägset lättast. Bra pris. Styva skaft. 

– Halkig. Plattare fotbädd. Veck framtill.

Powerboots Original

Pris 1 100 kronor
Vikt per par 1 294 gram i storlek 41.
Yttermaterial Polyuretan 
Foder Akryl och polyester.
Skafthöjd 26 centimeter i storlek 41. 
Storlekar Unisex 35–48.
Övrigt Även hög, i rosa samt för barn.
Köpinfo powerboots.se

Kort & gott
En av de lättare stövlarna i testet, med varmt foder i syntetpäls. Något plattare fotbädd gör modellen sämre att gå i. Skaftets resår sluter väl tajt – prova noga. Sulan ger skapligt grepp.

Beskrivning 
Mellanhög stövel som har tre skikt av polyuretan med isolerande luftceller. Inga sömmar finns. Pälsfoder av akryl och polyester. Snölås med resår går runt skaftets övre del. Kanten är i reflex. Medeldjupt och räfflat mönster i sulan. Normal till smalare läst. Finns även hög modell och för barn.

Kommentar
Skönt lätta skor – man flyger nästan fram. Värmer gott med luftig syntetpäls. Isolerar något sämre mot markkyla, vilket känns vid stillastående, och det är trångt att lägga i en ullsula. Stöveln sitter rätt bra på foten, men en plattare fotbädd gör den sämre att gå i. Skaftets resår sluter tajt runt vaderna, prova så att det inte blir för trångt. Sulan ger -skapligt grepp på packad snö.

+ Härligt lätt.  Sitter bra. Varm  foderpäls.

-Tajt resår. Plattare fotbädd.

Polyver Classic Winter 

Pris 1 549 kronor
Vikt per par 1 898 gram i storlek 41.
Yttermaterial Polyuretan
Foder Akryl
Skafthöjd 35,5 centimeter i storlek 41. 
Storlekar Unisex 36–49.
Övrigt Även grön samt låg modell.
Köpinfo polyversweden.com

Kort & gott
Hög och rejäl stövel med foder i akrylpäls. En av de varmare och mer skyddande -modellerna i -testet. Lätt att kliva i, stabil, dämpad och med bra vriststöd. Vid passform och yttersula med okej fäste. 

Beskrivning 
Kraftig och hög stövel i polyuretan med isolerande luftceller. Skon har inga sömmar och fodret är i akryl. Vid passform med gott om utrymme för tårna. Stötdämpande häl och hälklaff för enklare avtagning. Kraftigt mönstrad yttersula med struktur i ytan. Finns även i låg modell. Tillverkning i Sverige.

Kommentar
Varm och bekväm testfavorit med skönt foder. Rymlig passform ger plats för tjocka sockar – och lägg gärna i en tunn ullsula för att stoppa markkylan mer effektivt. Lätt att kliva i och ur. De höga och stabila skaften skyddar väl i djupsnö. Vid uppförsgång kan skaften ta i frambenet, annars är stövlarna bra att gå i med gott vriststöd och dämpning. Uppdaterad yttersula med bra grepp. 

+ Varm med skönt foder. Stabil. Bra vriststöd.  Bekvämt dämpad. 

– Skaftet tar i benet vid uppförsgång. En av de tyngre.

Brokared Polar

Pris 795 kronor
Vikt per par 1 700 gram i storlek 38.
Yttermaterial Neopren, naturgummi.
Foder Syntetfiber
Skafthöjd 37 centimeter i storlek 38.
Storlekar Unisex 36–46.
Övrigt 
Köpinfo engelsons.se

Kort & gott
En prisvärd och högskaftad vinterstövel med tjock och uppbyggd mellansula som isolerar mot kyla och ger skön dämpning under gång. Neoprenskaftet är följsamt att gå i och yttersulan halkfri. 

Beskrivning 
Höga skaft som överst är i 10 millimeters neopren medan nedre skaftet och skon är i gummiblandning. Foder av luftig syntetfiber plus mjuk fleece. Mellansulan är rejält uppbyggd och bekvämt skålformad invändigt. Baktill finns dragögla, hälklack för hållbar avtagning och kraftigt mönstrad yttersula.

Kommentar
God passform och neoprenskaft ger rörelsefrihet i steget. Den väluppbyggda mellan-sulan skyddar mot markkyla och är bekvämt skålformad. För luftning och torkning kan neoprenskaftet vikas ner. Prisvärd stövel som håller värmen väl kalla vår- och höst-dagar, och ner till 10–15 minus. Gå upp en storlek och förbättra isoleringen med tjocka sockar och en ullsula eftersom innersulan är tunn. 

+ Vridstyv. Prisvärd. Väluppbyggd fotbädd. Halkfri yttersula.

– Tunn innersula.

Avignon Ridge Mid 

Pris 1 695 kronor
Vikt per par 1 976 gram i storlek 42.
Yttermaterial Neopren, naturgummi.
Foder Fleece.
Skafthöjd 30 centimeter i storlek 42. 
Storlekar Unisex 37–48. 
Övrigt Även hög modell.
Köpinfo avignon.se

Kort & gott
Mycket varm stövel med uppbyggd innersula som stoppar markkylan. Skön dämpning, bra hälgrepp och smidigt skaft gör modellen bekväm att gå i. Väger dock en del. Test-vinnare i kategorin mjuka skaft.

Beskrivning:
Mellanhög stövel med 12,5 millimeter tjock neopren och foder med vävd nylon-tråd. Stötdämpande innersula med minnes-skum och ullfilt. Mellansulan är extra uppbyggd. Förstärkning vid tå och häl. Grovmönstrad yttersula och hälklack för avtagning. Skaftet är nedvikbart. Även i hög modell.

Kommentar
En favorit som värmer gott med uppbyggd innersula och ullfilt som stoppar markkylan. Bekväm att gå i med gott hälgrepp, dämpning och rull i steget. Skaftet är skönt smidigt. Inte alltför halkig, men tung för att vara mellanhög. Smal läst och mindre storlekar, gå upp minst ett nummer. Den höga innersulan gör att skon passar sämre för den med högt fotvalv (eller välj en tunnare innersula). 

+ Mycket varm. Bra hälgrepp. Smidig. Förstärkt.

– En av de tyngre i testet.

Tretorn Abisko

Pris 1 300 kronor
Vikt per par 2 130 gram i storlek 41.
Yttermaterial Neopren
Foder Fleece
Skafthöjd 37 centimeter i storlek 41. 
Storlekar Unisex 36–46 
Övrigt Även juniormodell.
Köpinfo tretorn.com

Kort & gott
Höga stövlar som värmer och skyddar. Bekväm att gå i med smidigt skaft, bra dämpning och vriststöd med extra strumpa. Rymlig passform, prova noga. Kan vara halkig i packad snö.

Beskrivning
Hög stövel av 7 millimeter neopren med foder i fleece. Kanaler i inre nättyg isolerar och transporterar ut fukt. Uppbyggd mellansula och innersula i ullblandning. Skaftet är nedvikbart. Förstärkt över tå och häl. Reflexrand runt nederdelen. Grovmönstrad yttersula och rymlig läst. Hälklack för avtagning.

Kommentar
Smidig stövel med höga och skyddande skaft. God dämpning med uppbyggd mellansula och mjukt, bekvämt skaft. Rymlig passform ger plats för tåvift. På promenad blir vriststödet bättre med en tjock strumpa i, men stöveln är då lite trög att ta av. Medel-varm modell – byt gärna till en tjockare ullsula som bättre stoppar markkylan. En av de tyngre i testet. Rätt halkig yttersula. 

+ Smidig. Dämpad. Förstärkt. Innersula i ull.

– Tung. Rätt halkig yttersula. Tunn innersula. 

Icebug Torne Biosole GTX

Pris 2 499 kronor
Vikt per par 1 030 gram i storlek 38.
Yttermaterial Mocka, nättyg, nylonförstärkt.
Foder Lammull
Skafthöjd 24 centimeter i storlek 38.
Storlekar Dam 36–42, herr 40–47.
Övrigt Även med dubbar.
Köpinfo icebug.com

Kort & gott
Riktigt varm och bekväm, tack vare smart design. Med kängsnörning är passformen grym – skon sitter bra på foten och är bekväm att gå i. Väl uppbyggd sula med skön isolering och dämpning.

Beskrivning
Ovandel i polyesterväv (bluesign-märkt) och mocka. Förstärkt med nylon (60 procent av återvunnet fiskenät) vid häl och tå, plus PU runt hela skon. Foder och innersula i lammull. Mellansula av EVA och ett skum med biomassa från alger. Plös och snörning som på en känga. Alla material har utvärderats och valts med miljöhänsyn.

Kommentar
Icebugs varmaste skomodell är bekvämast att gå i av de modeller vi testat. Designen med plös och snörning liknar en vandringskängas. Luftig lammull i foder och tjock inner-sula ger gott fotklimat i -20 såväl som några plusgrader. Den tjocka sulkonstruktionen isolerar från markkyla. Snörningen ger skön passform runt skaftet, som passar breda som smala vader. Priset är högt, men miljötänket värmer lite extra.

+ Mest miljövänlig. Lätt. Allsidig. Bra passform. Snygg. Halkfri sula. 

– Högt pris.

Kamik Canuck

Pris 1 700 kronor
Vikt per par 1 425 gram i storlek 38.
Yttermaterial Nylon och syntetgummi.
Foder Polypropylen
Skafthöjd 33 centimeter i storlek 38.
Storlekar Dam 37–42, herr 40–47.
Övrigt
Köpinfo eu.kamik.com

Kort & gott
Kanadensiska vinterstövlar med nederdel i syntetgummi och ovandel i nylontyg, med löstagbart foder och snörning. Mycket varma och vida skaftöppningar. Bra passform tack vare snörningen. 

Beskrivning
Överdel i vattentät nylon och skodel av syntetgummi. Urtagbart och fukttransporterande foder i polypropylen (97 procent återvunnet). Snörning genom tre par metall-ringar. Justerbart snölås med dragsko högst upp i skaftet. Grovmönstrad yttersula i gummi-material. Ska enligt tillverkaren hålla dig varm i temperaturer ner till -40 grader.

Kommentar
Klassiskt snygg kanadensisk vinterstövel, som möjligen är varmast i testet – perfekt för stilla uteliv i midvinterkyla. Vattentät och tålig yttersko och tvättbar syntetinnersko. Inte bästa hälgreppet i testet, men godkänd passform tack vare snörningen kring nederdelen av skaftet. Vridstyv och något platt sulkonstruktion och passformen är bred. Halkfri och bra yttersula. 

+ God komfort. Mycket varm. Tålig nederdel.

– Platt sulkonstruktion.

Meindl Sölden

Pris 1 695 kronor
Vikt per par 1 780 gram i storlek 42.
Yttermaterial Mocka och gummi.
Foder Urtagbar filtinnersko i syntet.
Skafthöjd 27 centimeter i storlek 42. 
Storlekar Dam 36–42, herr 39–47. 
Övrigt Även juniormodell.
Köpinfo meindl.se

Kort & gott
Snyggt skinn i överdelen har denna rätt -luftiga stövel. Varm och urtagbar innersko som är lätt att torka. Något sämre hälgrepp, snöra skon noga. Lägg i en tunn ullsula för att bättre stoppa markkylan. 

Beskrivning
Mellanhög stövel med överdel i mocka och nederdel av gummi. Urtagbar innersko i syntetpäls med tjock kant upptill. Snörning med fyra öglor och hakar längst upp. Hög plös i kraftigt tyg och plösen är sydd högt upp. Förstärkning runt om nertill. Många sömmar i skinndelen. Grovmönstrad yttersula med ruggad yta.

Kommentar
Bekvämt luftig sko med varmt foder. Bra med urtagbar innersko som lätt kan -torkas. Lägg i en ullsula i innerskon så stoppas markkylan bättre (men skon är låg i foten så det ryms bara en tunn sula). Smidig vid gång, men lite platt i hålfoten. Inte bästa hälgreppet, snöra åt skon ordentligt så blir det bättre. Ta på en extra strumpa om skorna känns för vida. Sulan ger okej grepp, något sämre på hårdpackad snö.

+ Snygg mocka. Luftig. Lättorkad, varm innersko. Skyddande gummi.

– Sämre hälgrepp. Plattare hålfot.

Tvätta & torka

Handtvätta stövlarna i ljummet vatten med mild tvållösning och en mjuk svamp. Torka i rumstemperatur – och aldrig nära element eller kamin. Använd silikon-lösning för att skydda ytan. Bäst är att förvara stövlarna inomhus, mörkt och inte i direkt solljus när de inte används.

Lappa & laga

Vid hål på gummistövlar kan ett kit för lagning av cykeldäck användas. Tvätta först runt hålet med en svamp och lite diskmedel. Rugga upp ytan något med sandpapper, så fäster kontaktlimmet -bättre. Låt torka en aning, sätt på lagningslappen – och tryck några minuter,
så att den fäster.