Högtid för norrsken

Många förknippar norrsken med vintern, men faktum är att mars–april (och augusti–september) ger störst chanser att njuta av det färgsprakande himlafenomenet i Sverige. Här kommer en liten snabbkurs innan du ger dig ut.

Text: Karin Wallén

Norrsken vs sydsken

Aurora Borealis är det vetenskapliga, latinska namnet på det vi kallar norrsken. Översatt till svenska blir det ungefär nordlig morgonrodnad. Samma fenomen uppstår på södra halvklotet och kallas då Aurora Australis. Skenet är oftast grönt men ibland syns också blåa, röda och violetta toner dansa över himlen.

Så skapas norrskenet

Norrsken skapas, enkelt förklarat, av solvinden i samverkan med jordens magnetiska fält. Solvinden är ett samlingsnamn på de partiklar som i flera hundra kilometer per sekund lämnar solen. Till varje partikel finns ett magnetfält, och det är till stor del solvindens- hastighet och dess magnetfält som ger upphov till norrskenet. I mötet med jordens magnetfält sker en överföring av stora energier, vilket leder till att partiklar i jordens magnetfält slungas tillbaka – likt en gigantisk slangbella – mot jordens nord- och sydpoler. När dessa partiklar kolliderar med atomer och molekyler, förvandlas rörelseenergi till visuellt ljus. 

Starkast kring polcirkeln

Norrsken kan skådas i hela Sverige, men syns som starkast kring polcirkeln. Dels är magnetfältets vinkel mer fördelaktig för norrsken i dessa trakter, och dessutom finns där mest troligt en balans i jordens magnetfält som kallas plasmaloberna. I Sverige har Abisko blivit något av norrskenets huvudort, som drar allt fler besökare från hela världen. Norrskenszonen sträcker sig vidare genom norra Skandinavien, över Island, södra Grönland, norra Kanada och Sibirien.

Fånga norrskenet!

Norrsken hör till de där naturfenomenen som sällan blir lika maffiga på bild som de är i verkligheten, men du behöver faktiskt inte vara mästerfotograf för att få till ett skapligt resultat. Däremot behöver du varma kläder, tid, tålamod och en kamera där

du kan jobba med inställningarna manuellt. Du behöver också ett stativ till kameran och långa exponeringstider för att fånga skenet. Norrskensexperten Calle Bergstrand ställer skärpan på stjärnorna och tipsar om att ”vara kreativ och lite tokig” som norrskensfotograf. För den som vill fördjupa sig inom norrskensfotografi finns en rad kurser och foto-turer att haka på – kolla till exempel lapplandmedia.se och lightsoverlapland.com.

20/3

Den bästa tiden för att uppleva norrsken är under perioden september till april, och allra störst är chanserna för ett kraftigt sken kring vår respektive höstdagjämningen (i år infaller vårdagjämningen 20 mars). För att fånga den där riktigt stora norrskensupplevelsen behöver det vara mörkt och molnfritt, så håll koll på prognoserna och välj en plats med så lite ljusförorening som möjligt. Under vårvintern är chansen generellt större för klart väder jämfört med tidigare under vintern.

Packningen

Ha norrskensväskan packad, så du är redo att dra iväg när tillfället uppenbarar sig. Du behöver varma kläder, något att sitta på, kamera, stativ, mat och dryck.