Guide: Så lavinsäkrar du turen

Att gå på topptur är en härlig mix av vandringens fjällvyer och offpist-åkningens adrenalin. Bergsguiden Mårten Johansson hjälper dig att tänka smart och säkert inför turen.

Text: Karin Wallén, Foto: Johan Marklund

1. Hur stor är lutningen?

För säkerhets skull: Oavsett vad prognosen säger, välj att åka i terräng som är lavinsäker. Om området där du ska åka har en lutning som är mindre än 25 grader och inte har brant terräng över sig så räknas den som säker. Hur kan man då veta hur stor lutningen är? Jo, genom att skaffa en lutningsmätare. Det finns även appar som mäter lutning – men du vet aldrig när ditt batteri i mobilen tänker ge upp i kylan, och det kan behövas till viktigare saker. En kompass med inbyggd lutningsmätare är en bra investering!

2. Hur har vädret varit?

Ibland måste man stanna hemma och skippa en skiddag – eller i alla fall hålla sig på platten – för att lavinrisken är för stor. Håll koll på vädret som varit på sistone. Har det snöat mer än 25 centimeter de senaste dygnen, i samband med hård vind, kan man till exempel räkna med lavinfara. De som arbetar med att avgöra och gradera lavinfaran kollar mycket på vädret som varit, och vädret som är just nu. Temperatur-växlingar spelar också in, men det behövs mycket kunskap för att kunna tolka effekterna av dessa på rätt sätt. Det vi vet är att mer snö som faller ovanpå det liggande snötäcket medför ökad lavinfara. 

Mårten Johansson

3. Vad säger lavinprognosen?

Kolla alltid lavinprognosen. Från mitten av december lämnas dagliga prognoser för ett flertal fjällområden på lavinprognoser.se. Där hittar du också digitala kartor där du kan se lutningsgraden i olika riktningar från ett fjäll, redan när du planerar turen hemifrån. Förutom att kolla och ta hänsyn till lavinprognosen är det förstås många som väljer att fråga lokalbefolkningen. Men – du kan få vilket svar som helst. Långt ifrån alla har god kännedom om terrängen och lavinfarorna. Till syvende och sist är det du som avgör om du ska åka eller inte åka. Det är ditt eget ansvar. Du har alltid möjlighet att säga nej.

4. Har du rätt utrustning?

Förutom din skidutrustning ska du så klart ha -säkerhetsutrustning när du går på topptur. Du behöver en spade (med metallskaft och metallblad), en sond och en transceiver. Detta för att kunna rädda din kamrat om olyckan skulle vara framme. Viktigast är att du har utrustning som du själv kan hantera och har tränat med. Alla transceivers ska ha samma standardfrekvens på 457 kilohertz, men vissa är sämre och andra bättre. Åre Lavincenter har testat ett gäng olika, se resultat på arelavincenter.se. Det är givetvis också bra att ha kläder eller utrustning med lavinräddningssystemet Recco insytt i materialet. Det gör det lättare för skidpatrullen och fjällräddningen att hitta dig om du skulle försvinna. 

5. Och du har väl övat?

Det är ingen dum idé att gå en kurs innan du ger dig ut på opistade äventyr- till fjälls. Visst är det viktigt- att lära sig kamrat-räddning, och träna på hur man hittar varandra med transceiver och sond, och hur man mest effektivt gräver fram en begravd kamrat. Men – viktigast av allt är ändå att du går en kurs som fokuserar på de förebyggande kunskaperna. Hur ska du undvika att hamna i en lavin? Se till att du får lära dig att undvika själva problemet, och själv kunna avgöra om det är en bra eller dålig plats och dag för en topptur. På svelav.se/kalender listas aktuella kurser på olika håll i landet.