Utforska friluftslivet med Dacia: En bil gjord för äventyr

Dacia har rönt stora framgångar som bilproducent de senaste åren. Här intervjuas Vahid Demic, @friluftsbaba, för att ta reda på varför han tycker att modellen Dacia Jogger är en go to-bil att upptäcka nya platser med.

ANNONSSAMARBETE MED DACIA

Receptet till Dacias framgångar är till synes enkelt; robusta, rymliga, och mångsidiga bilar som möter kundens behov – till ett attraktivt pris. Bilarna lämpar sig för äventyr, stora som små och för friluftsälskare med familj finns det en modell som verkligen sticker ut: Dacia Jogger, med upp till 7-sittplatser. Vi har intervjuat Vahid Demic, känd som @friluftsbaba på Instagram och Youtube, för att ta reda på varför han tycker att Joggern är en go to-bil att upptäcka nya platser med.

Vad är viktigt i valet av bil?

För många bilköpare är en bil ett sätt att uttrycka sin status och livsstil på. Men för andra är bilresorna i sig själva livsstilen. Dacia tillverkar robusta och funktionella bilar, perfekta för dem som hittat hem i naturen.

Vahid Demic är trebarnspappa, socionom och friluftsinfluenser. Han driver kontot @friluftsbaba där han uppmuntrar andra att utforska naturen mer. Han driver även en blogg där han skriver om livet som torpägare och om sin stora kärlek till historia och Balkanhalvön.

Han upplever att Dacia Jogger uppfyller alla hans faktiska krav på en bil; den ska vara enkel, funktionell och bekväm.

– Jag upplever att Dacia är kloka och vet vad folk vill ha för bilar, att man får mycket bil för pengarna är viktigt för mig och där är Dacia helt outstanding. Jag vågar påstå att man inte kan få mer bil för pengarna i Sverige år 2023 än hos Dacia, säger Vahid.

En bil för en aktiv livsstil

När Vahid fick prova på livet som Daciaägare upptäckte han snabbt hur väl bilen passar familjens aktiva livsstil. Oavsett om du vill campa i fjällen eller ta en fisketur vid en sjö, så är Joggern en lättkörd och smidig bil där allt och alla får plats.

– Vi är fem i familjen. Kanot, SUP, stekhäll, alla tält, liggunderlag, sovsäckar och mat tar plats! Men i Joggern finns det verkligen plats. Jag gillar även att bagageutrymmet inte har några utstickande delar vilket gör att den rymmer mer.

Hybridteknik sänker förbrukningen och minskar utsläpp*

En av de bästa funktionerna i Jogger HYBRID 140 är enligt Vahid bilens hybridteknik, som består av två elmotorer och en förbränningsmotor. Batteriet laddas bland annat när man bromsar eller släpper på gasen, vilket innebär att man inte behöver ha tillgång till laddstolpar eller laddkablar. Vahid har kört cirka 2000 km med bilen, och av dessa har hälften varit på ren el. Det är något som han verkligen uppskattar, eftersom han både kan sänka sina kostnader för drivmedel och minska sina utsläpp från bilkörning.

– Det är fint att kunna sänka sina kostnader och samtidigt minska sina utsläpp. I stan har man ofta en genomsnittlig hastighet på 25–35 km/h och då drivs bilen ofta helt på bilens elmotorer. Samtidigt behöver man aldrig känna sig begränsad av räckvidden på el, och kan köra till avlägsna platser där det inte finns möjlighet att ladda en ren elbil, säger Vahid.

Det uppskattar Vahid med Jogger HYBRID 140

– Att den är smidig och att jag kan lita på den. Jag vill inte bli stående någonstans utan el, speciellt under vintern när elbilens räckvidd annars sjunker kraftigt på grund av kyla. Det sista jag vill är att fastna på en väg med familjen i bilen. Det är aldrig en risk med Joggern då den även har en förbränningsmotor.

När det gäller att utforska naturen är rätt utrustning A och O, speciellt då mat ofta spelar en central roll på familjens utflykter. Vahid gillar måltidssetet från Wildo eftersom det tar lite plats, är enkelt att rengöra och den praktiska ”Spork:en” (Sked, gaffel och kniv i ett) är lätt för barnen att använda. Helst tar han också med sin stekhäll när han är ute på friluftsäventyr med familjen.

– Kan man göra upp en eld och ha stekhällen över elden så blir det magi! Allt från pannkakor, hamburgare eller ustipci som är en sorts bosniska munkar. Det är bara att slänga in ved och en stekhäll i Dacian och åka!

En Demic-familj som ska övernatta i naturen har packat med omsorg och förberedelse. Varje föremål, från kanoter och flytvästar till tält, liggunderlag och sovsäckar, är noggrant utvalda och det blir lätt en hel del packning – då krävs en bil med utrymme för att rymma allt.

– Om vi är ute över dagen brukar vi få med vår packning i två ryggsäckar som jag och min fru bär på. Termos med kaffe eller choklad, några sittunderlag, stormkök, lite mat och förstärkningsplagg brukar räcka långt. Det är viktigt att inte bära för tungt, man ska komma ihåg att njuta också. Men ska vi övernatta växer packningslistan snabbt. Det är skönt att veta att Dacia Jogger rymmer allt man kan komma på, och lite till. Då är det lätt hänt att stekhällen också följer med på äventyret.

Om Vahid Demic
Instagram: @friluftsbaba
Youtube: @friluftsbaba
Blogg: www.friluftsbaba.se

Läs mer om Dacia Jogger här!

Dacia Jogger bränsleförbrukning vid blandad körning: 4,9–5,7 l/100km, CO2-utsläpp 110–127 g/km (WLTP). Extrautrustning kan påverka förbrukning och CO2. Dacia reserverar sig för eventuella felskrivningar. Bilen på bilden är extrautrustad.

*Jämfört med en bil med motsvarande förbränningsmotor.