Bästa ställena för vattensport i Stockholm

ANNONS. Innehåll från Moory och inte från Utemagasinets redaktion.


Begreppet vattensport inkluderar många olika typer av aktiviteter såsom vindsurfing, kajakpaddling, dykning, wakeboarding och segling.

Den svenska skärgården runt Stockholm erbjuder en mängd olika ställen för avkoppling, vare sig det gäller sol och bad eller roliga vattensporter och aktiviteter. Det finns något som passar alla oavsett om du är nybörjare eller erfaren, gammal eller ung. Det kan vara meditativa lugna upplevelser eller fartfyllda äventyr.

Om du inte redan utövar en vattensport kan du testa på olika vattensporter genom att åka på guidade turer eller utnyttja prova på-erbjudanden. Observera att om du utövar vattensporterna på egen hand måste du ha koll på de sjöfartsregler som gäller till sjöss.

Här nedan ger vi några bra tips på olika vattensporter och ställen som erbjuder sådana, eller är lämpliga för att utöva dem. Dessutom ger vi information om de olika vattensporterna för dig som inte provat, men som är nyfiken.

Njut av Djurgårdskanalen i en trampbåt

Vid Djurgårdsbron går det att hyra trampbåt eller roddbåt på Sjöcaféet för en lite lugnare aktivitet. Här kan du ta dig upp till Djurgårdsbrunnsviken och njuta av museer, Kungliga nationalstadsparken och ett otroligt rikt fågelliv. Det är en aktivitet som passar alla och som inte kräver att du tidigare utövat någon vattensport. Både att ro och trampa trampbåt ger bra motion och tillfälle att njuta av Stockholm. Viktigt att tänka på är att inte bege sig för långt första gångerna. Både armar och ben kan bli trötta om du är ovan.

Vill du ha möjlighet att kunna spendera tid på sjön eller havet finns uppblåsbara båtar som är enkla att förvara och transportera. Det är dessutom ett praktiskt val om du vill kunna ge dig ut i skärgården och fiska.

Paddla kajak från Långholmen

För dig som kanske vill ha ett något intensivare träningspass varierat med ett lugnt, kontemplativt paddlande kan paddla kajak vara ett alternativ. Långholmen Kajak som ligger på Södermalm hyr ut kajaker och har du inte egen flytväst ingår det i hyran. Kajakerna är lätta att paddla så du behöver inte ha tidigare erfarenhet. Det här är ett bra sätt att testa på vattensporten för att se om det är något för dig innan du investerar i en egen kajak.

Du kan även testa på kajakpaddling vintertid, vilket ger en unik upplevelse. Skärgårdens Kanotcenter erbjuder kajakpaddling i havskajaker för att uppleva vinterlandskapet i skärgården. En lite tuffare aktivitet som ändå passar för nybörjare. Här får du chans att utforska naturen runt Vaxholm. På de guidade turerna får du höra om områdets historia och uppleva naturreservat, traditionella fiskeskjul och 1 000 år gamla vikingabostäder.

Forspaddling mitt i Stockholm

Forsränning eller paddla fors i kajak är en äventyrlig vattensport som oftast sker lite längre norrut i vårt land. Men det finns faktiskt möjlighet att mitt i Stockholm utöva denna spännande vattenaktivitet i den korta forsen Strömmen. Det som styr om och när det är fors nog att göra det är dammluckan. Det är den som reglerar utflödet som kommer från Mälaren och luckan ligger under Riksbron. Är luckan helt öppen forsar det rätt bra vid Norrbron. Om luckan däremot bara har cirka en meters öppning är det Riksbron som gäller.

Att paddla fors i Stockholm kräver en del erfarenhet, inte bara för att klara forsen, utan även för att undvika faror. Det är många som fiskar i Strömmen och det vill till att inte fastna i fiskelinor. Även bropelarna med undercuts är en risk, precis som sugvals bakom dammluckan när den är halvöppen. Sist men inte minst kan Vaxholmsbåtarna komma i vägen när de backar.

Ta en kanottur på Mälaren

Att paddla kanot är en rogivande vattensport som ger dig möjlighet att utforska kobbar och skär i Mälaren. Du kan antingen hyra kanot eller ta en guidad tur med en av friluftsexperterna på Naturens Hemligheter. Det här är en vattensport som passar alla oavsett ålder och erfarenhet, så länge du är simkunnig. Även om du alltid ska använda flytväst kan det vara långt från land om kanoten skulle välta.

Paddla kanot ger dessutom möjlighet att göra det tillsammans med någon och även få med packning för en övernattning i naturen.

Åk vattenskoter från Vaxholm

Vill du utöva en vattensport med lite mer fart och fläkt än vad paddlingen erbjuder är vattenskoter ett bra val. Med utgång från Vaxholms Kastell kan du åka på guidade turer på vattenskoter. Det är dessutom ett bra alternativ för dig som vill ha en heldag i skärgården. Efter en fartfylld vattenskotertur kan du ta en fika på Kastellets café för att vila musklerna eller gå på ett museibesök för att skaka av mjölksyran.

Vattenskoter ger friheten att utforska Stockholms skärgård på ett smidigt sätt. Vare sig du vill ta en kort tur eller åka på långtur erbjuder skärgården över 30 000 öar och kobbar att utforska.

Upplev skärgården med SUP

En av de senaste trenderna vad gäller vattensporter är SUP, vilket är en förkortning av stand up paddling. Här står du på en större surfliknande bräda och paddlar. Är du nybörjare, eller tycker det är svårt att hålla balansen, kan du börja med att paddla när du står på knä.

SUP har blivit ett populärt träningsalternativ som antingen kan ge en helkroppsträning eller ett sätt att varva ner med en meditationsliknande träningsform. Skärgårdsön Grinda erbjuder uthyrning av SUP, och du tar dig dit med Cinderella-båtarna som utgår från Strandvägen.

Dalarö – bästa platsen för vindsurfing

Det finns många platser i Stockholms skärgård som erbjuder bra vindsurfing. Ett av de bästa ställena hittar du på Dalarö. Ön erbjuder både lugna vikar för nybörjare och tuffare vatten för mer vana vindsurfare. Har du inte en egen bräda kan du prova på vindsurfing på Dalarö Surf Point, som även erbjuder kurser om det är en vattensport som faller dig i smaken.

Om du har egen bräda kan du givetvis vindsurfa runtom i skärgården på ett ställe som passar dig, bara vinden tar tag i seglet.

Kitesurfing i skärgården

Du behöver inte vara på Hawaii för att testa den roliga vattensporten kitesurfing. Det finns flera ställen som erbjuder prova på-kurser för att testa kitesurfing. Ovan nämnda Dalarö är även platsen för att på bästa sätt testa kitesurfing. Där kan du som van kitesurfare också surfa i lite vildare vatten. Kiteboardcenter erbjuder kitekurser och uthyrning av utrustning.

Kitesurfing är en krävande sport och många som utövar den säger det är en kombination av surfing, wakeboarding, paragliding och gymnastik. Men det är en vattensport som faktiskt inte kräver så mycket styrka. Selen som håller draken tar kraften. Kitebrädan påminner om wakeboard som fungerar som ditt roder och surfbräda. Kiten ska fånga upp vinden för att du ska få fart på brädan och det går att komma upp i otroliga farter.

Åk båt i skärgården och stan

Att åka båt i skärgården passar kanske dig som vill få en vattenupplevelse utan att det är en för fysiskt ansträngande aktivitet. Det finns flera företag som erbjuder olika båtturer, antingen för att lugnt kryssa igenom skärgården eller för att boka in en spännande tur på en RIB Speed-båt.

Alternativen är många och det handlar mer om vilken slags båttur du är ute efter. Har du egen båt är ju möjligheterna oändliga.

Segla i Stockholm

Stockholms skärgård är också fantastisk för segling och det krävs inte någon större båt. En segeljolle kommer även det att ge en härlig upplevelse. Har du aldrig seglat förut men vill testa vattensporten finns det många företag som erbjuder grundkurser.

När du väl lärt dig segla och vill få en fartfylld och äventyrlig segling är moth-jollen ett spännande alternativ. Här krävs dock lite erfarenhet men upplevelsen är unik med enorma farter. Den här typen av segling ökar i popularitet och spås bli lika populär som vindsurfing och kiteboarding.

The Cable Park erbjuder wake

Vill du testa en vattensport som ger en verklig adrenalinkick är wakeboard ett bra tips. Vattenparken The Cable Park i Arlanda erbjuder wake, men även vattenskidor och kneeboard. Här får du en skatepark på vatten där du susar fram på en bana i vattnet med hjälp av en eldriven linbana. Det här kan både du som är nybörjare och mer erfarna åkare testa på. Har du redan testat wake men vill få en ännu större adrenalinkick kan du prova på rails och hopp.

När det gäller wake finns även wakeskate och wakesurfing. Wakeskate är som wakeboard men med mindre bräda. Vid wakesurfing släpper åkaren linan och surfar på vågorna. Så wake kan varieras utifrån erfarenhet och vad du tycker vore kul att testa.

Vattenskidåkning i Nacka

Att åka vattenskidor har i många år varit en populär vattensport för den som vill susa fram på vattnet. Nacka VSK i Saltsjö-Duvnäs är den äldsta vattenskidklubben i Sverige och de erbjuder gammal som ung att prova på att åka vattenskidor.

Vattenskidåkning kräver oftast en lite starkare motorbåt om vattenskidåkaren startar från vattnet för att orka dra upp denne. Men sker starten från en brygga kan det räcka med en något mindre utombordare. Ett smart tillbehör är en dragstång för att få en bättre åkning eftersom fästpunkten kommer högre.

Nya trenden flyboard

En lite annorlunda vattensport är flyboard som först lanserades 2012, men som nu har blivit en trend. Här kan du både flyga upp till 9 meter över vattenytan och dyka under som en delfin. Du står på en bräda som har vattenjetmunstycken. För nybörjare kan den vara lite svår att bemästra men det finns kunniga instruktörer som guidar dig.

Det är en vattensport som sätter balans, fysik och koordination på prov eftersom du styr den med din kropp. När du väl bemästrar den är det en lekfull och rolig vattensport där du, förutom att sväva och dyka, kan göra volter och andra tricks. Bland annat Saltsjö Pir i Saltsjöbaden erbjuder flyboard.

Dykning i vattenbassäng

Om du har gått och funderat på att ta dykcertifikat är dykning i en vattenbassäng ett bra första steg, vilket bland annat Dykhuset i Stockholm erbjuder. Det ger dig möjlighet att provdyka, först i grundare vatten och sedan simma runt i bassängen för att få uppleva hur det är att vara helt viktlös under vatten. Att prova i vattenbassäng är dessutom ett tryggt sätt att lära sig använda syrgastuberna korrekt. När du väl känner dig säker kan det vara dags att ge sig ut på havet eller sjön.

Naturdyk och vrakdykning i skärgården

Är du en van dykare erbjuder Stockholms skärgård en spännande värld under vattnet. Många som fastnat för vattensporten dykning brukar säga att vrakdykning är den bästa upplevelsen. Bland annat Dalarö Dykpark erbjuder fantastiska vrakdykningar. Det finns hundratals mycket välbevarade vrak som erbjuder en fantastisk upplevelse. På botten runtom Stockholm finns vrak i alla åldrar som visar en skeppshistoria utan dess like.

Är du mer intresserad av naturen under vattnet och att utforska det marina livet erbjuder Stockholms skärgård områden med både sandbotten och lerbotten. Beroende på botten är det stor variation på växtliv, fiskar och andra arter.

Oändliga möjligheter att simma

Sist men inte minst: den vanligaste vattensporten som de flesta av oss någon gång utövar är simning. Sommartid kan vattnet i Stockholms skärgård bli behagligt om sommaren är varm. Eftersom det är nära till vatten var du än bor är det dessutom enkelt att hitta ett ställe där du kan motionssimma.

Tycker du det fortfarande är för kallt, eller vill kunna simma vintertid, finns det en rad olika simhallar där du kan simma året runt. Kronobergsbadet på Kungsholmen ligger centralt om du bor mitt i stan. Annars finns GIH-badet, Tensta simhall och många fler att välja på.

Bra tillbehör för vattensporten ökar upplevelsen

Oavsett vilken vattensport du utför eller vill testa blir upplevelsen mycket bättre med rätt utrustning. Väljer du erbjudanden att prova på och guidade turer ingår ofta utrustningen. Men om du har testat och bestämt dig för en vattensport bör du satsa på bra utrustning.

Du kan hitta bra tillbehör för vattensporter hos Moory. Här finns allt från högkvalitativa wakeboards och vattenskidor, till praktiska uppblåsbara kajaker och kanoter. Att satsa på hållbara produkter lönar sig i längden vare sig du ska köpa åkringar till barnen eller SUP för att upptäcka skärgården. Det gäller givetvis även flytvästar.

Att handla i en specialistbutik på nätet garanterar större kunskap och erfarenhet hos de anställda, vilket är en stor fördel om du har frågor om olika tillbehör och vad som passar den vattensport du utövar.