Utemat: Packa en snackpot!
Matlådor i glas är miljösmarta, men inte så terränggående. Om din snackpot inte behöver vara snygg på bild, välj en tålig burk i rostfritt stål eller liknande.

Utemat: Packa en snackpot!

Inget fan av grillkorv med bröd? Packa med dig en snackpot på dagsturen, som alternativ eller komplement. Vi snackar matiga mellanmål du monterar hemma och serverar på fikarasten.

RECEPT: SUSANNE JONSSON, FOTO: ANDREAS NILSSON

TIPS!
Kokta ägg är perfekt att ha med i ryggsäcken på dagstur – gott och mättande i smart förpackning.

MORÖTTER & RÖDBETSHUMMUS
1 portion
1 stor morot, i bitar
3 msk rödbetshummus

Lägg morötterna i en burk, toppa med hummus.

TIPS! Snabbt, enkelt och gott för alla åldrar. Rödbetshummus finns färdig i butik, du kan också mixa ner en kokt rödbeta i receptet på hummus längre ned.

ROSTADE BETOR, HUMMUS & CASHEW
1 portion
1 dl rostade rödbetor, i klyftor (eller andra rotfrukter)
3 msk hummus (egen eller färdig)
2 msk cashewnötter

Lägg betorna i en burk, toppa med hummus och nötter.

GRUNDRECEPT ROSTADE RÖDBETOR
4 portioner
1 kg rödbetor, skrubbade, i klyftor
1 tsk timjan, torkad
Olja, salt, svartpeppar

Sätt ugnen på 250 grader. Lägg betorna i en långpanna, ringla över olja. Strö på salt, peppar och timjan. Rosta tills de är just precis färdiga, med tuggmotstånd kvar. Det tar cirka 20 minuter. 

GRUNDRECEPT HUMMUS
6 portioner
1 dl kikärtor, kokta och sköljda
1 vitlöksklyfta
1/2 dl tahini (sesampasta)
1/2 dl pressad citron
1 dl vatten
2 tsk salt Olivolja

Mixa samtliga ingredienser utom olja i 5 minuter i matberedare. Ställ i kyl. Vid servering, gör en grop i röran med baksidan av en sked, ringla olja över.

TIPS! I den här kan du blanda grönsaker du råkar ha hemma – majs, paprika, hackad röd lök eller morot funkar jättebra.

LINSER, FETAOST & ROSTAD MANDEL

1 portion
1 dl kokta linser
1 tsk olivolja
1 tsk äpplecidervinäger
40 g fetaost
Några oliver
1 näve rostad mandel

Lägg linserna i en burk, ringla på olja och vinäger. Toppa med fetaost, oliver och mandel.

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!