3 goda middagar att laga på stekhäll

3 goda middagar att laga på stekhäll

Har du också blivit med stekhäll? Grattis – då öppnar sig en helt ny värld av oemotståndlig utemat. Som de här tre rätterna, signerade bokaktuella Stekman. Piffa till midsommar med svampburgare, souvas eller aborre!

RECEPT: OSKAR EKMAN, FOTO: VALTER & OSKAR EKMAN

På stekman.se har Oskar Ekman levererat recept och inspiration med stekhällen i fokus sedan 2015, och han ligger också bakom facebookgruppen Mat på stekhäll & muurikka som i dagsläget har 36 500 medlemmar. Nu finns också Kokbok för stekhäll, producerad av Oskar och Sara Hallonsten. De flesta recepten känns igen från hemmaspisen men har här anpassats för hällen och piffats á la Stekman.
Stekman förlag, 2021.

Rör gärna ihop den blodiga coleslawen hemma. Ta med den i en mattermos eller tejpa en kylklamp runt en vanlig burk.

SVAMPBURGARE MED BLODIG COLESLAW

4 portioner

1 kg färska champinjoner
1 stor röd lök
100 g parmesan
Salt & svartpeppar
Smör & olivolja till stekning

Blodig coleslaw
300 g vitkålshuvud
4 råa rödbetor
1 äpple
1 1/2 dl majonnäs
2 msk äppelcidervinäger
2 msk fransk senap

Tillbehör
4 hamburgerbröd
Tomat, saltgurka, sallad
Lök, tunt skivad
Sötstark senap

Riv champinjonerna grovt, gärna i matberedare. Riv löken. Hetta upp stekhällen till medelvärme och koka vätskan ur svampen och löken, utan att de tar färg. Det här kan ta lång stund, men du har inte bråttom för du ska ju göra den goda coleslawen.
Blanda majonnäs, vinäger och senap i en skål.
Strimla vitkål och äpple fint.
Skala rödbetorna och riv dem grovt.
Blanda ihop, salta och peppra.
När svampfräset är torrt drar du ner det i en bunke och blandar med fint riven parmesan. Smaka av med salt och ordentligt med svartpeppar. Forma till fyra burgare med lätt inoljade händer. Hetta upp stekhällen med mycket smör och olja. Stek burgarna långsamt till krispig yta på båda sidor och lätta då och då på dem med en stekspade så att de inte bränner fast. Ge till sist hamburgerbröden ett dopp i stekflottet och rosta dem lätt på hällens ytterkant. Montera och ät! 

Vill du att det ska gå riktigt smidigt vid elden? Fixa kryddsmöret hemma och ta med i en mattermos/burk, samt slanta potatisen.

SOUVAS PROVENÇALE 

6 portioner

1 kg mandelpotatis med skal
500 g lammsouvas, eller valfritt magert kött i tunna skivor
1 msk torkad timjan
1 knippe persilja, finhackad
Olivolja & smör
Salt & peppar
Kryddsmör 100 g smör, rumsvarmt
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 citron, zesten
10 enbär, krossade

Blanda alla ingredienser till kryddsmöret. Ställ åt sidan.
Tvätta potatisen och skär den i tunna slantar.
Hetta upp hällen och stek potatisen gyllene på låg värme i mycket olivolja och smör.
Krydda med timjan, salt och peppar.
Raka upp och varmhåll potatisen på yttre delen av pannan.
Stek sedan köttet hastigt på hög värme till fin färg.
Släck elden, blanda ihop köttet med potatisen, salta och peppra rikligt och klicka på drivor av kryddsmör. Strö över persilja.
Ät omedelbart tillsammans med en enkel tomatsallad och en bättre flaska rött.

Både örtsmör och örtagårdssås kan med fördel göras hemma. Ta med i mattermos eller tejpa en kylklamp runt en vanlig burk.

ABBORRE MED KOKTSTEKT POTATIS

4 portioner

Nyfångade abborrar efter hunger och fiskelycka (eller annan filé av vit fisk)
2 dl mjöl
1 tsk salt & svartpeppar
2 ägg
4 dl ströbröd
1 citron, zesten
200 g smör (till örtsmör och stekning)
1 knippe dill, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
1 kg potatis
Cirka 1 l vatten
200 g grönkål

Till servering
Örtagårdssås (recept nedan)
Citronklyftor

Riv zesten av citronen och blanda med hälften av smöret. Rör i dill, vitlök, salt, peppar och ställ åt sidan. Klyfta citronen och spara till servering.
Byxa abborrarna (kolla Youtube om du inte testat) och torka av filéerna.
Blanda mjöl med salt och några ordentliga tag med pepparkvarnen.
Dubbelpanera filéerna genom att vända dem i mjöl, doppa i uppvispat ägg och sedan i ströbröd.
Tvätta och halvera potatisarna. Lägg på hällen tillsammans med vatten så att potatisen täcks till ungefär hälften.
Koka tills vattnet kokat bort och potatisen börjat mjukna.
Tillsätt smör och stek till fin färg. Håll potatisen varm på ytterkanten av pannan medan du steker fisken gyllene i smör.
Fräs till sist grönkålen tills den mjuknar, och smaka av med salt och peppar. Servera med örtsmör, citronklyftor och örtagårdsås.

Örtagårdssås
Gräslök, dill, persilja, dragon, mejram, körvel 
Blanda vilt! Hacka mängder och vänd ner i 2 dl gräddfil, 1 dl majonnäs och 1 dl crème fraiche. Smaka av med citron, salt, svartpeppar och lite honung. Låt stå kallt 30 minuter före servering.

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!