Cyklade Sveriges kust – och åt klimatsmart

När äventyraren Sören Kjellkvist bytte ut sin bil mot en el-cykel insåg han att det är enkelt att välja bort bilen till förmån för ett miljövänligare transportmedel. För att uppmärksamma cykelns fördelar begav sig Sören ut på ett äventyr sittandes på cykelsadeln. Den 27 november 2017 påbörjade han en vintercykling  längs med hela Sveriges kustlinje från Haparanda i norr till Smygehuk i söder, sedan vidare längs västkusten för att slutligen nå målet i Strömstad. Den 24 januari gick han i mål.

Cyklade Sveriges kust – och åt klimatsmart

Ett högre syfte med äventyren 
Som äventyrare vill Sören göra expeditioner som har ett högre syfte och han brinner för miljöfrågor. Han har tidigare paddlat runt Norges kust utan att ta med sig varken mat eller pengar – för att visa att man kan resa klimatsmart utan att tära på jordens resurser.

Matsvinnet
Denna gång zoomade Sören inte bara in på cykelns fördelar, han ville också kasta ljus på matsvinnet. Under cyklingen åt Sören endast gammal mat som passerat bäst före-datum, för att visa hur mycket mat vi slänger varje år bara för att vi tror att den är för gammal. Projektet genomfördes i samarbete med Naturskyddsföreningen och Sören stannade därför vid skolor längs med rutten och informerade om hur man kan äta mer klimatsmart.
– ​I ett genomsnittligt svenskt hushåll slängs 107 kilo matavfall, fast och flytande, per person och år. Det är nästan två kilo i veckan och verkligen helt i onödan!

Varför valde du att cykla?
– Det cyklas alldeles för lite på vintern i Sverige. Vi kan alla göra en insats för både klimat, hälsa och plånbok genom att ställa bilen och ta cykeln, även på vintern. Nu vet jag att cykling året runt inte är några som helst problem, viktigaste är dubbdäck och bra belysning. El-cyklarna är ett fullgott alternativ till bilen.    

Varför är detta äventyr viktigt för dig?
– Äventyrandet handlar i grund och botten om att få vara utomhus under längre perioder och må bra, sedan är det en extra dimension när man kan fylla ett högre syfte med äventyret och förmedla kunskap om de galenskaper som pågår i samhället, så som matsvinnet. 

Så hur gick det, var det enkelt att bara äta gammal mat?
– Att bara äta gammal mat var väldigt enkelt. Jag gick in på mataffärer, restauranger, gatukök och bensinmackar och frågade helt enkelt om de hade gammal mat jag kunde köpa. I femtio procent av fallen sa de att de inte hade någon, tjugofem procent erbjöd mig till ett kraftigt rabatterat pris och tjugofem procent gav mig maten utan kostnad. Man får ju dock inte ha några preferenser utan ta det som erbjuds.

Vad var bäst på hela cykelturen och vad var mindre  kul?
– Bäst var när jag cyklade fram på de små skogsvägarna i Skuleskogen alldeles ensam och skogens vinterskrud omgav mig.  Mindre kul var när man var tvungen att cykla på hårt trafikerad landsväg i regn och snöslask.

 

Cyklade Sveriges kust – och åt klimatsmart