5 magiska vandringsresor


5 magiska vandringsresor
Foto: Svenska Turistföreningen.se/soderasen

1. SÖDERÅSEN, SVERIGE

För dig som gärna söker äventyret på hemmaplan rekommenderas en arrangerad tur till fagra Söderåsens nationalpark. I Svenska Turistföreningens vandringspaket ingår bland annat två nätter på pittoreska Villa Söderåsen – som nyligen vann pris för bästa natur- och kulturupplevelse – samt vandringskarta med tips, matsäck och frukostbuffé. Vandrar gör du sedan på egen hand, längs någon av parkens många leder. Genom lummiga bokskogar, djupa dalar, förbi imponerande rasbranter och livliga vattendrag – och vidare bort mot vulka- nen och naturreservatet Jällabjär.

Längd: Två nätter
Datum: 9 mars till 19 december Kostnad: Från 965 kronor
Mer info: svenskaturistforeningen.se/paket/vandringspaket-pa-villa-soderasen
Andra arrangörer: Naturum 

5 magiska vandringsresor
Foto: Trackers

2. SOUTH LUANGWA, ZAMBIA

Vandringssafari har blivit en rätt het grej i Afrika på senare år, som variant på den klassiska jeepsafarin. Svenska arrangören Trackers erbjuder en unik resa till vilda och avlägsna South Luangwa National Park, där du helt nära får ta del av Zambias imponerande flora och fauna till fots – tillsammans med en guide och en beväpnad spanare. Under större delen av resan sover du i tält mitt ute i bushen, duschar under stjärnorna och äter middag kring en lägereld. Möjlighet att åka på traditionella game drives, i motorfordon, finns också.

Längd: 13 dagar
Datum: Juni–oktober
Kostnad: 43 000 kronor (exkl. flyg)
Mer info: trackers.se/zambia
Andra arrangörer: Nej 

5 magiska vandringsresor
Foto: Alex Conu/visitnorway.com

3. LOFOTEN, NORGE

Här vandrar du med norska researrangören Hvitserk ute på en av världens vackraste ögrupper. Resan tar sin början i Moskenes, i Lofotens södra del, och avslutas i huvudorten Svolvær. Några av höjdpunkterna innefattar den svårslagna utsikten från Reinebringen, ett besök på fagra fjällstranden Kvalvika samt vandring längs den kända kustrundan mellan Unstad och Eggum. På detta följer övernattning i Henningsvær – kanske Lofotens mest pittoreska fiskeby och äventyrshub. Du sover i rorbuer, klassiska fiskestugor, precis som de lokala fiskarna alltid gjort. Mat, boende och transfer ingår.

Längd: 8 dagar
Datum: 24 juni, 1 juli, 22 juli, 19 augusti, 2 september
Kostnad: 24 500 kronor (exkl. flyg och färjebiljett)
Mer info: hvitserk.se/resor/hvitserks- resor/vandring-pa-lofoten
Andra arrangörer: Adventure Stories 

5 magiska vandringsresor
Foto: Pathfinder Travels

4. TRANSSYLVANIEN, RUMÄNIEN

Pathfinder Travels resa längs de branta stigarna i kulturhistoriska Karpaterna är både utmanande och hänförande. Här vandrar du med guide bland vargar och björnar i Bucegis naturreservat, Piatra Craiuluis nationalpark och bland de spetsiga Fagarasbergen. Turen går förbi imponerande kloster och slott – inklusive Bran, greve Draculas påstådda hemvist. Även Moldoveanu, Rumäniens högsta berg på 2 544 meter över havet, får ett besök. Bor gör du på hotell, pensionat samt i enkla bergshyttor.

Längd: 8 dagar
Datum: 14 juli, 8 september
Kostnad: 12 900 kronor
Mer info: pathfindertravels.se/vandring-i-transsylvaniens-nationalparker
Andra arrangörer: Favoritresor, Läs & Res, Världens Resor. 

5 magiska vandringsresor
Iran.
5. ALBORZBERGEN, IRAN

Vandramera är ett av få västerländska företag som arrangerar vandringsresor i de isolerade trakterna i norra Iran. Här strövar du i de svårtillgängliga Alborzbergen, vid Kaspiska havets kust, där nomaderna och deras fårhjordar har sina sommarläger. Den bitvis krävande vandringen sker på runt 2000 meters höjd, i gröna dalgångar över slättlandet Talesh. Fokus ligger på ett unikt möte med en annan kultur, och du bor och äter tillsammans med nomaderna i deras enkla tälthyddor.

Längd: 12 dagar
Datum: 16 juli
Kostnad: 20 950 kronor
Mer info: vandramera.se/iran
Andra arrangörer: Hvitserk 

Hela listan med 13 resor hittar du i senaste Utemagasinet som finns i butik nu!