Årets äventyrare korade

Fredrika Ek vann för sitt 5100 mil och 1042 dagar långa cykeläventyr, där besöktes 45 länder, 5 världsdelar och dessutom samlade hon in cirka 850 000 kronor till välgörenhetensorganisationen ActionAid. Årets manliga äventyrare Christian Bodegren vandrade 5095 kilometer längs den gamla Sidenvägen, med start i mongoliska Ulan Bator och målgång vid Kaspiska havet i Kazakstan.

Ensamvandring med kamel
Till sin hjälp hade Bodegren med sig två kameler – en för varje land. Därmed kan han också plita ner längsta ensamvandring med kamel på sitt ute–CV. Resan tog drygt ett år och avskedet från djurkompisarna var inte det lättaste, berättar äventyraren från Marmorbyn.
– Efter en så lång resa blir man ju van med att hänga ihop dygnet runt. Det var riktigt tufft att lämna de och säga hej då till varandra.

Årets äventyr
Under ceremonin tilldelades också Anders Widegren stipendiet Årets Äventyr. Bidraget på 40 000 kronor ges varje år ut för att stötta en äventyrare att genomföra sin drömresa. För årets vinnare väntar en 5000 kilometer lång vandring på Continental Divide Trail och uppladdningen är i full igång.
– Framför allt blir det en mental utmaning att hålla ihop. Det gäller att bygga motivation. Jag har övat på vara igång många timmar utan pauser. Mitt främsta tips är att vara medveten och kunda landa i att vissa dagar kommer vara underbra, medan vissa kommer vara riktigt tuffa.