På frusen våg


På frusen våg
TILLFÄLLIGHETER Med blicken mot horisonten, alltid redo. Surfaren väntar på rätt tillfälle, rätt våg. Havsstormarna styr livet och ibland är dagarna en evig väntan på rätt förhållanden.
På frusen våg
VÅGKRAFT Sälarnas huvuden poppar upp i vågorna. Havsörnarna cirkulerar. Här sågs späckhuggare för bara några dagar sedan. Kraften i vågorna är respektingivande. Vi är små besökare i ett stort hav.
På frusen våg
SURFKÄNSLA Det surfarna kallar ”stoke” kan översättas till energi, passion, driv, glädje. En bra stoke, helt enkelt. Jeff sitter och väntar in den rätta känslan innan han ska dansa i vattnet.
På frusen våg
HANDARBETE Surfbrädan från Bali är ”custom made”, specialdesignad och skapad för hand. Kontrasten är stor gentemot ladugårdarna i Hoddevika, det gamla bondesamhället som idag lockar surfare från hela världen.
På frusen våg
HEMMAHAV Calle Magnusson har bott här i fyra år tillsammans med sin fru Julia och sonen Vide. Bergen och havet finns runt hörnet, alltid närvarande. Och ibland bjuder havet upp till dans.
På frusen våg
LONGBOARD Finns det inga vågor att surfa så går det alltid att använda asfalten. Om inte annat för att ta sig till havet.
På frusen våg
STRANDPROMENAD Bottenstrukturen avgör hur vågorna blir, och den kan skilja sig från år till år beroende på vinterstormarnas framfart. Ibland får du vandra ett tag med brädan för att hitta det bästa läget just idag.
På frusen våg
VÄLVAXAT Vaxet skapar friktion så att du inte halkar av brädan. Extra viktigt är det på nosen, det är ju där du ska dansa.
På frusen våg
BRUTALVINDAR Det är stormar till havs som skapar vågorna. De vandrar sedan i dagar innan de når land. Frånlandsvind – offshore – hjälper till att hålla vågorna höga. Här i Hoddevika kan vinden vara brutal under vintern.
På frusen våg
HAVSDANS På en longboard kan du dansa med vågorna. Det gäller att trippa försiktigt på brädan – den skicklige letar sig ibland fram på nosen för en hangfive eller en hangten.