Boktips: Nya böcker som får en att längta ut


Boktips: Nya böcker som får en att längta ut

Skogen: en bruksanvisning

Av Peter Wohlleben
Norstedts
Ges ut: kom ut i mars!

För skogsvaktaren och författaren Peter Wohlleben är skogen både ett levebröd och en livsstil. ”I Skogen – en bruksanvisning” är han vägvisaren på skogsutflykten. Han får läsaren att se allt fascinerande som sker i naturen, saker vi inte har kunskap om och därför lätt missar. Vi får lära känna granens hemlängtan och lärkträdens ovissa framtid, vi lär oss hitta i skogen utan vare sig kompass eller GPS, vi får veta hur vi söker spår, hittar svamp och tar skydd under åskovädret. 

Boktips: Nya böcker som får en att längta ut

Vandra i Europa

Av Claes Grundsten
Bokförlaget Max Ström
Ges ut: Maj

I Claes Grundstens nya bok får vi följa med på mer än 30 europeiska längre och kortare vandringar, från det klassiska och branta Olympus i söder till lappländska Kungsleden i norr. Han tar oss med på Björnrundan i Finland, stigar i Dolomiterna, det tyska Bayerischer Wald och skotska West Highlands. Han vandrar på öar som Inre Hebriderna, Madeira, Korsika, Island och irländska Connemara. Varning för att stor vandrings-längtan kommer uppstå!

Boktips: Nya böcker som får en att längta ut

Vems spår?

Av Sarah Watson & Emma Jansson
Triumf Förlag
Ges ut: Maj

Är det en älg eller kanske en lokatt som gått här? Detta är en spårbok för de små med nya spännande upptäckter på varje sida. I text och bild får läsaren lära känna några av de nordiska djuren som befolkar vår natur. En fin rimsaga för åldern 0-3.

Boktips: Nya böcker som får en att längta ut

Vandra i Stockholm

Av Fredrik Hjelmstedt och Jonas Sundvall m.fl.
Calazo Förlag
Ges ut: Kom ut i mars

Livliga skärgårdsmiljöer och ensliga sprickdalssjöar, urskog och öppen ängsmark. Vandringen i och runt Stockholm är varierad och mer innehållsrik än man kanske kan tro. Den här boken beskriver 62 vandringar som du kan göra över dagen från centrala Stockholm. Turerna varierar i längd från några kilometer till över två mil. Vissa vandringar går bra att göra med lätta löparskor medan andra kan kräva kängor och ryggsäck. Med några få undantag kan du ta dig till alla vandringar med kollektivtrafik.