Åre Pre Race – lekfull multisport

Det är superlätt att hitta, säger arrangören Jörgen Kard i bilens högtalartelefon. Vi ska först ta vänster, därefter vänster igen, och sedan bara följa …
– Vänta, nu är det dags här. Jag måste starta loppet – häng kvar.

Det sprakar till lite, och så gastar han de klassiska orden:
– Klara, färdiga, gå!

I bakgrunden möter paddlar vattenytan. Åre Pre Race är igång – men inte för vår del. Istället för området runt Hammarbybacken i södra Stockholm är jag, Felicia och Hans fast på E4:an i snigelslingrande kötempo. En långt ifrån optimal inledning för oss utbölingar från Uppsala.

Köerna lättar till slut och vi hetsar oss fram till tävlingsområdet. Nu nns det ingen tid till att värma upp, stretcha eller ens fundera. Det är bara att skynda mot starten och ansluta så gott det går. 

TÖMMER BILKÖBLÅSAN
Taktiken för lag Furuland/Holmström är spikad. Hans paddlar, Felicia löper och jag cyklar. I den ordningen, gånger tre. Men sena som vi är skippar vi den första paddlingen och hoppar direkt in på sträcka två – löpningen. Felicia tömmer bilköblåsan i en buske, snörar på sig pjucksen och kastar sig iväg.

Om hon hade hoppats på en snäll start för att mjuka upp kroppen så är det bara att glömma. Löparsträckan börjar med en backe som skriker mjölksyra. Flera deltagare lägger ner löpstegen utan att ens försöka och går istället. Men Felicia är en envis jäkel och pinnar på så gott det går – snart är hon över krönet och försvinner ur vårt synfält.

Skönt. Mina axlar droppar ett par centimeter. Då är vi åtminstone här och vi är på språng. Stresstestet på motorvägen känns allt mer avlägset. I väntan på Felicia försöker jag hämta in den missade genomgången. Vit markering där, röd markering där och dubbelmarkering här. Jodå, nog har jag koll på vilken väg jag ska cykla. Hur fel kan det bli på 1,8 kilometer? 

PÅMINNER OM ÅRE
Åre Pre Race är en träningstävling i multisport, som sedan några år tillbaka arrangeras här runt Hammarbybacken några onsdagar under våren. Gratis och utan föranmälan, för alla som är nyfikna.

Men namnet, det finns en uppenbar motstridighet där. Vi befinner oss ju mitt i Stockholm, långt från Åre. Arrangören Jörgen Kard har en enkel och logisk förklaring:
– Banan är inspirerad av och påminner om Åre Extreme Challenge i utformningen. Tar man sig runt här så har man en bra grund att stå på om man vill köra den tävlingen. Sen har namnet kanske gjort att visa trott att man MÅSTE köra loppet i Åre också, men så är det verkligen inte. Framför allt är detta ett roligt träningstillfälle för att prova på multisport, säger han.

Just som jag dragit åt cykeldojjorna ser vi Felicia komma susande ner för backen. Hon trycker på lite extra den sista biten medan jag hoppar upp på cykeln och gör mig redo. En highfive och jag är på alla två. 

LÅREN BRINNER REJÄLT
Cykelturen börjar brant och jag får lägga i lätt växel. Sakta planar stigen ut och er än en möjlig väg uppenbarar sig. Mina navigeringskunskaper sätts på prov och jag stannar upp. Hur var det nu Jörgen sa? Rakt upp och sedan vänster … tror jag. Jag höjer blicken och tittar rakt fram på en backe helt utan krusiduller. Den tar rakast och brantast möjliga väg upp till toppen. Två löpare passerar och jag frågar desperat om monsterbacken är rätt väg för Åre Pre Race. Ett haltande ”vi tror det” är tillräckligt för att övertyga mig. Bara att gasa.

Låren brinner rejält på väg upp mot toppen av Hammarbybacken. Jag ställer mig upp och trampar de sista varven. Äntligen! Urban utsikt från 93,5 meter över havet är kanske inget att skryta med i friluftssvängen, men efter stigningen har jag tjänat ihop till den vackra stockholmsvyn. 

TOTALT PRESTIGELÖST
Uppför, check – nu väntar downhill. Ner bär det, men undan går det inte. Jag fegar, dumt nog, drar ner på farten och studsar med skakig balans. Precis innan växlingen hinner jag plöja rakt igenom en överbliven grushög från ett byggarbete.
– Oj, är du redan tillbaka? Det gick snabbt, säger Felicia, och låter lika imponerad som misstänksam. Det är bara att konstatera – jag har cyklat förbannat fel.

Men det här är inte OS, tack och lov. Jag klappar iväg Hans som tassar mot vattnet och paddlingen. Det är inte utan att det känns lite nervöst. Det har bara gått någon månad sedan han drabbades av blodproppar i både ben och lunga, och nu käkar han blodförtunnande. Men det ska vara lugnt, säger han, och glider ut över vattenytan. Lugnt och tryggt.

Paddelsträckan på 1,7 kilometer tar med Hans på en skön vändtur längs Sicklasjön, ut på Järlasjön och tillbaka. Nedanför krönet ser vi hur han kommer tillbaka och får hjälp av en kvinna att lyfta kajaken till uppställningsplatsen.

 

Åre Pre Race – lekfull multisport
Foto: Gunnar Eld. Utemagasinets egna hjältar fick en tuff start, men kom snart in i rytmen. Efteråt kände de sig löjligt nöjda.

LÄTTARE SAGT ÄN GJORT
Stämningen är trevlig och hjälpsam bland deltagarna, de flesta tycks inte ägna många tankar åt tidtagaruret. Något som värmer Jörgen Kards arrangörshjärta lite extra.
– Jag har själv ofta varit fokuserad på att det ska presteras och att det ska gå så snabbt som möjligt. Det är himla lätt att hela tiden landa i den inställningen. Men ett eller tre varv, långsamt eller snabbt – det spelar ingen roll. Åre Pre Race är totalt prestigelöst, säger han.

En leende och lätt flämtande Hans lämnar över till Felicia. Steg för steg betar hon av den tuffa stigningen, sedan är hon borta igen. Hon är snart tillbaka med glatt humör för växling och skickar med ett par peppande hejarop. Jag får lite extra energi och tänker att nu jävlar! Nu jävlar ska jag cykla rätt. Kan de så kan jag.

Lättare sagt än gjort. Trots bra markeringar och hjälpsamma instruktioner från Jörgen både en och två gånger, så vill det sig inte för min inbyggda GPS. Jag tar fel väg igen och cyklar raka vägen upp till toppen. Sneglar mot skidliften och tänker att det inte hade varit så dumt att få skjuts upp på sista varvet.

Vägen ner till växlingen blir ett hopkok av olika riktningar, en egen hej-kom-och-hjälp- mig-variant. Jag växlar ut Hans för hans sista paddeltur; våra händer möts i en klapp och jag känner symboliken. Så här går det när pappa inte längre är med och guidar mig ute i naturen.

Bättre går det för honom själv. I kontrollerat tempo paddlar han klart sin sista sträcka och lämnar över till Felicia för sista löpet. 

Min tur igen. Dags att ro hem det här stilfullt och cykla rätt. Och tredje gången gillt – nu har min hjärna processat, analyserat och programmerat klart. Jag tar vänster tidigt istället för att cykla raka vägen upp. Stigen snirklar sig med en mer moderat lutning runt hela Hammarbybacken och upp. Underlaget är tekniskt med en blandning av grus och småsten. Det bjuder trevligt upp till dans, även för en nybörjare.

INGET REKORDSNACK
Under den sista utförslöpan är självförtroendet på topp och jag ser fram emot att komma ner till mina lagkamrater. Någon klämtande klocka existerar inte, och att det blev fel på vägen är snabbt glömt när vi samlas för en lagkram i målområdet.Nu väntar korvgrillning och umgänge framför elden – utan snack om personliga rekord eller pulsnivåer. Vårkvällen blir en fin stund att vila i. Jag betraktar samlingen av belåtna multisportare innan blicken fastnar vid Felicia och Hans. Stolthet och glädje värmer kroppen – vi fixade det, trots allt.

Innan det bär av hemåt på den fördömda E4:an bjuder Hans på ett användbart far-till-son-råd:
– Nästa år skippar vi bilen och tar cykeln hit. Och Anton, ta med karta och kompass.

 

Fakta: Åre Pre Race

Åre Pre Race är ett träningstävling i multisport vid Hammarbybacken i Stockholm. Banan består av tre varv med 1,7 km paddling, 1,5 km löpning och 1,8 km cykling. Vill man dra ner på varvet, skippa en gren eller köra i lag är det fritt fram. Tidtagning sköts på egen hand och anmälan är gratis. 25/4, 6/5, 16/5 och 13/6 är datumen som gäller för årets upplagor i huvudstaden. Saknar du egen kajak kan det finnas att låna på plats. 

Vill du prova loppet på annan ort arrangeras också två tillfällen i Göteborg och två i Uppsala. Mer information om Åre Pre Race går att hitta på areprerace.se