Recension: Den rädda löparen

Den rädda löparen
Kristina Paltén
Desirée Wahren Stattin
Wahlström & Widstrand

Kristina Paltén, idag världsrekordhållare på löpband, gav sig år 2015 iväg till Iran för att utmana sig själv och sina rädslor. Boken ”Den rädda löparen” är hennes berättelse om resan hon gör. Under 59 dagar springer hon ensam genom Iran. På sina 184 mil möter hon vänliga människor som bjuder in henne till sina hem, ger henne mat och hjälp längs med vägen. Men i boken berättar hon också om hur rädslan för att säga vad hon tycker, i ett land där godtyckliga beslut kan avgöra livsöden, kryper in under skinnet på henne. 

Detta är lika mycket en äventyrlig berättelse om en resa, som en inre reflektion om personlig utveckling. Kristina är personlig och vågar berätta om fördomar, sina egna och andras, rädslor och förhoppningar.

Man måste absolut inte vara frälst i löpning för att tycka om den här boken (risk finns att man bli nyfiken på att testa!). För Kristina kommer löpningen in i hennes liv när mycket annat är tungt. Hon går in i väggen, relationen tar slut och hon förblir barnlös. Snart upptäcker hon att löpningen ger kraft. Den blir hennes medicin och glädje, och ska bli hela hennes framtid. Idag är hon äventyrare och föreläsare – samt numera också författare. 

När jag avslutar boken är det med en fin känsla i magen. Främst handlar ”Den rädda löparen” kanske om det goda som finns i människan. Att det kan överraska och överrumpla – och betyda allt. Att det väger tyngre än hat.

Boken är lättläst och med bra flyt i språket. Dess inledning är hårresande och mycket spännande – men också skrämmande. Något som ligger kvar i bakhuvudet och påminner om hur utsatt Kristina är där ute på de iranska öde vägarna.

Redan på de första sidorna känns det som om man blir vän med Kristina och får lära känna henne. Det är en vänskap man faktiskt sörjer när boken är slut. Men jag skulle tro att det blir fler äventyr – och därmed också fler böcker – att vänta från Kristina.

Läs läs läs!