5 hållbara äventyr

VADDÅ HÅLLBART ÄVENTYR?

Hållbarhet är trendigt och begreppet används nu i alla möjliga sammanhang, både generellt och i friluftslivet. Men vad kännetecknar egentligen ett hållbart äventyr? Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl bjuder på en punktlista som svar på den inte helt enkla frågan.

1.Tänk hållbart i kategorierna resor, mat, boende och produkter inför och under ett äventyr. Försök att hitta det bästa för situationen och dina förutsättningar – men låt inte det bästa bli det godas fiende.

2. Välj det färdsätt som har minst klimat- påverkan, som tåg och cykel.

3. Har du möjlighet att tälta eller bo i vindskydd så är det förstås jättebra. Om du inte ska tälta så kontrollera att maten och boendet har en bra miljöpolicy, helst ska de vara miljömärkta.

4. Ta kontakt med lokala miljö- och naturvårdsorganisationer för tips om vad man kan göra och inte ska göra i området.

5. Ägodela! Köp inte alltid nya friluftsprylar utan dela, låna eller hyr – och använd så lite engångsförpackningar som möjligt. 

5 hållbara äventyr
Romsdalen Norge. Foto: Mattias Fredriksson/Visitnorway.se/vandring

1. EGGANDE TURER I ROMSDALEN

Område: Romsdalen är ett paradis för vandrare som vill söka sig uppåt de norska fjällryggarna. Utgå från campingen i Åndalsnes och gör därifrån dagsturer, med buss eller vandring till starten. Den mest spektakulära och kända vandringen är Romsdalseggen. Den är runt 10 km lång och tar 5–7 timmar. Det finns tre olika turer att välja på: en lätt, en medelsvår och en tuff som kräver guidning. Vilken du än väljer så är det inget för höjdrädda. Kammen du vandrar på är luftig – och bjuder på makalösa vyer.
Terräng: I Romsdalen finns det flera olika dagsturer att göra. Medan Romsdalseggen är av det tuffare slaget på grund av höjden och längden, finns det enklare vandringar också. Exempelvis kan du vandra populära familjeturen Nesaksla som startar mitt i Åndalsnes. Den ger fin utsikt över dalen och tar cirka 2,5 timmar. För att göra vandringen lite mer utmanande kan du fortsätta upp till toppen på Mjølvafjellet.
Resväg: Du kan ta tåget ända fram till Åndalsnes, via Oslo eller Trondheim till Dombås där du byter till den kända Raumbanen. Det är en spektakulär tågresa – så dramatisk att den finns med i kulisserna till Harry Potter-filmen Halvblodsprinsen! Campingen ligger 1,5 km utanför centrum. För en tur på Romsdalseggen kan du ta morgonbussen från Åndalsnes till vandringsledens utgångspunkt i Vengedalen.
Mer info: visitandalsnes.com, visitnorway.se/vandring, romsdal.com, andalsnes-camping.net 

5 hållbara äventyr
Bergslagsleden. Foto: Johan Marklund/Bergslagsleden.se

2. TRE DAGAR PÅ BERGSLAGSLEDEN

Område: Med respektingivande 28 mil och 17 etapper är Bergslagsleden en av Sveriges längre vandringsleder. Den startar i Kloten och går genom hela Örebro län innan den når västgötadelen av Tiveden. Vid varje etapp finns vindskydd, eldstad och torrtoalett. Etapperna 8–11 är lättillgängliga med tåg och buss: Mogetorp–Blankhult 14 km; Blankhult–Ånnaboda 10 km; Ånnarboda– Suttarboda 7 km; Suttarboda–Leken 16 km.
Terräng: Bergslagsleden beskrivs ofta som sagolik, lite som att stiga in i en John Bauer-teckning. Leden passerar också åtskilliga sevärdheter och platser som passar naturromantikern. På etapp 8 kan du upptäcka Skärmarbodabergens grottområde och du går dessutom förbi Kilsbergens finaste utsiktsplats, Rusakulan. Från toppen syns hela Närke och dess 21 kyrktorn. Etapp 9 passerar fyra naturreservat och du kan se ruinerna av fornborgen Skansberget. I mystiska Trolldalen finns den mytomspunna trollgrytan där det sägs att jättarna lagade sin mat.
Resväg: Turen startar vid Mogetorp, som ligger vid riksväg 50. Hit går det dagligen täta bussturer från Örebro (Örebro–Nora). Från vandringsmålet Leken går det täta bussturer tillbaka till Örebro där du tar tåget hem igen.
Mer info: bergslagsleden.se 

5 hållbara äventyr
Sörmlandsleden. Foto: Emma V Larsson

3. TA PENDELN TILL SÖRMLANDSLEDEN

Område: Sörmlandsledens 100 vindlande mil har många etapper att välja mellan och flera av dessa är lättillgängliga med buss och tåg. Vår föreslagna tur på tre dagar består av en kombination av några etapper som ligger belägna i vacker natur, men alltid nära pendeltåget i Stockholm. Börja med att slå ihop etapp 5:1 och etapp 5:2 under första dagen. Då vandrar du 25 kilometer mellan Nynäshamn och Hemfosa. Vill du göra dagen kortare kan du stanna en bit in på etapp 5:2 och slå läger vid vackra sjön Muskan; här finns ett skärmskydd vid Muskans nordöstra strand. Dag två fortsätter du på etapp 5:3 till Paradiset. Mellan Hemfosa och Paradiset är det 14 kilometer. I området finns flera fina rastplatser och platser att tälta på. Dag 3 fortsätter du på Sörmlandsledens etapp 5 som går mellan Paradiset och Handen, 13 kilometer.
Terräng: Sjöar och storskog skapar en unik vildmarkskänsla på dessa etapper, trots att du är så nära staden. Närheten till tåget gör att du kan pussla ihop dagarna som du önskar. Ingen har någonsin ångrat en extra dag i Paradisets naturreservat! Lämpliga rast- och badplatser där finns vid Riddartorp, Svartsjön, vid Långsjöns östra och västra strand samt vid Trehörningens norra och östra stränder. Som badplats är Riddartorp och Trehörningens norra strand kanon.
Resväg: Till vandringens start kommer du med SL-pendeltåg från Stockholms centralstation till Nynäsgård station. Följ därifrån Sörmlandsledens orange markeringar till etappstart. Vid etappmålet Rudans friluftsgård i Handen är du bara ett stenkast från pendeltåget som tar dig tillbaka till Stockholm igen.
Mer info: sormlandsleden.se 

5 hållbara äventyr
Glaskogen. Foto: Stiftelsen Glaskogen

4. VANDRA ELLER PADDLA I GLASKOGEN

Område: I Glaskogens naturreservat i Värmland blir du aldrig uttråkad. Här finns cirka 300 kilometer vandringsleder. Kanotlederna är perfekta komplement till vandringen och det finns allt från kortare rundturer för några timmar till längre turer med övernattning. Stora Glaturen är en vandring som tar dig runt sjön Stora Gla till infocentralen i Lenungshammar. Den är tre mil lång och passar för två övernattningar. Det finns vindskydd utmed leden. Övernatta sedan gärna på vildmarkscampingen i Lenungshammar och prova på en dagstur med kanot i Buvattnet. Alternativt kan du paddla runt hela Övre Gla på två dagar.
Terräng: Glaskogen är en verklig pärla för naturälskaren som vill förlora sig bland vidsträckta skogar och vackra skogssjöar. Du har chans att se älg, räv, hare, grävling och spår av lodjur. Ett plus är att det inte råder någon risk för trängsel i skogen, då reservatet är så pass stort.
Resväg: Ta tåget till Arvika, därefter buss 108 till Glava. Från Glava är det cirka fyra km till vandringsleden Stora Glaturen. När du ska hem igen kan du från Lenungshammar beställa transport till Glava eller vandra tillbaka till Glava 15 km. Innan du ger dig av ska du köpa Glaskogskortet. Det måste du ha om du vill nyttja områdets rastplatser, vindskydd och vandringsleder.
Mer info: glaskogen.se 

5 hållbara äventyr
Rondande i Norge. Foto: CH/Visitnorway.se/vandring

5. TREKANTEN I RONDANE

Område: Ta med dig tältet till storslagna fjällområdet Rondane och testa en norsk vandringsklassiker: Trekanten. Lägg 4–5 dagar på att upptäcka området och slå upp tältet efter behag. För en mjukstart kan du första dagen vandra 5 km från Spranget till Rondvassbu, där du slår upp tältet med utsikt mot Rondanes fjälltoppar. Dag två går du från Rondvassbu till Dørålseter. Det finns en båt att ta över Rondvatnet, men vi rekommenderar två timmar extra gång via Rondhalsen. Dagens vandring tar då cirka fem timmar. Dag tre kan du själv välja hur mycket du vill svettas. Vi slår ett slag för en tuff men vacker topptur – då går du vidare till Bjørnhollia upp till Høgronden (2 118 möh.). Det är en brant stigning men utsikten är väl värd besväret. Det alternativet tar 9–10 timmar. För en enklare dag går du till Bjørnhollia via Langglupdalen, det tar cirka sju timmar. Den sista dagen går du tillbaka till Rondvassbu genom Illmanndalen, en lätt och vacker vandring på fyra timmar plus fem km extra till Spranget.
Terräng: Turen är ett bra val för nybörjaren, men rejäla kängor behövs eftersom terrängen är blockig och stökig på sina ställen. Naturen är vild med flera fjäll på över 2000 meter.
Resväg: Hit kommer du med tåg till Oslo och sedan vidare med tåg till Otta. Därifrån blir det lokalbuss till Spranget.
Mer info: ut.no, visitnorway.se