Ledare: Här har du ditt uteliv

Jag vet inte om du håller med, men nog har vi lärt känna varandra lite grand? Vi ses ju här varje månad – men också en hel del i Utemagasinets sociala kanaler, på mässor och på våra olika event. Vi mejlväxlar om artiklar som inspirerat, om önskereportage och om fel som nästlat sig in i tidningen. Visst händer det att du är sur, men det brukar ju lösa sig när vi har snackat ihop oss.

På mina tidigare tidningsjobb har redaktionen skapat fiktiva snittläsare som vi haft för ögonen när vi planerat innehåll och skruvat vinklar. Jag minns särskilt ”Maria, 36, som jobbar på SEB och bor i radhus utanför Västerås med sambo och två barn”, henne har jag tankefikat med många gånger förr om åren. Det är förstås ett sätt att ringa in tidningens målgrupp och snabbt kunna stämma av både små detaljer och långsiktiga strategier. Vad skulle ”Maria” tyckt om den här artikeln? Bilden? Läsarresan? Tävlingsvinsten?

Jag insåg ganska tidigt att Uteläsarna inte helt enkelt kan klämmas ihop till en och samma person. Vi kan förstås hitta en riktigt stark gemensam nämnare – kärleken till och nyfikenheten på ett aktivt natur- och friluftsliv – men fältet är brett och nyckelbegreppen svårdefinierade. Vad är egentligen friluftsliv? Vad är ett äventyr? Ska vi skriva om kitesurfing, rödingsnorkling, fjällridning, forspaddling, överlevnad eller fågelskådning?

Vår pinfärska läsarundersökning är ett finger i luften (det är i den jag hämtat artikelförslagen ovan). Där hittar vi basen, vad ni som läser Utemagasinet faktiskt gör när ni är ute i naturen – och vad ni är nyfikna på att testa.

Vandring i olika former är klart störst (49 procent går dagsturer i närområdet varje vecka, 87 procent varje månad). Hela 94 procent av Uteläsarna fjällvandrar ”i någon mån” – och 67 procent tältar några gånger per år eller oftare.

Hela 40 procent springer i skogen varje vecka och bara 15 gör det aldrig. Utematlagning, fiske och äventyrliga utlandsresor är andra favoriter – med mountainbike och paddling som bubblare. 

Vad som väcker mest nyfikenhet? Vintern. På frågan ”Vad som du inte gör idag är du sugen på att testa?” hamnar vintertältning, topptur, snöskovandring och långfärdsskridskor i topp.

Vårt främsta mål med Utemagasinet är att väcka den där glöden hos dig som läser; den som sätter storhandling, stämpelklockor, datorhaverier och deklarationsblanketter i perspektiv. Det är dags att dra ut! Vart eller hur spelar egentligen ingen roll, de flesta av oss blandar simpla och storslagna äventyr och njuter lika mycket av båda. Uteliv är bra på det sättet – minsta lilla kan skapa stora känslor.

Tankefikandet med ”Maria” har bytts mot en fiktiv lägerplats där vi – du, jag och ett gäng andra Uteläsare – sitter runt elden med spetsat kokkaffe och snackar friluftsdrömmar. Jag ser ett berg, en sjö, en stig som leder någonstans.

När de baconlindade dadlarna är uppätna utforskar vi området i kängor, kajak, löparskor eller på två hjul – det som känns bäst för var och en, just här och just nu. Hur låter det?

Och det är förstås alltid ok att sitta kvar vid elden.