Ny bok: allt om vandring för nybörjaren

 Du har skrivit en bok! Berätta, vad får man uppleva som läsare?
– Det här är boken jag själv skulle velat hitta i bokhyllan när jag förberedde min första vandring. Jag guidar läsaren genom alla steg för en vandring – vilken utrustning som behövs, hur man hanterar vanliga vandringsskador som att undvika skavsår, guider till bästa vandringsdestinationerna både i Sverige och världen och jag ger mina bästa tips för en säker och rolig vandring. Hur får man tiden att gå inregnad i ett tält på fjället? Hur gör man upp eld utan tändstickor, sköter hygienen utomhus och hur kan vi se till att vandra med andra utan att det uppstår konflikter?

Vem riktar den sig till?
– Boken riktar sig till nybörjarvandraren och de som är nyfikna på att ge sig ut och upptäcka naturen till fots – oavsett om det gäller att vandra låglandsleder i mellansveriga, vandra i kustmiljö eller ta sig an första fjällturen. 

Är boken en förlängning av bloggen?
– På Vandringsbloggen delar jag inspiration och kunskap för att fler ska komma ut, och framför allt är bloggen en kamratförmedling för vandrare som vill hitta varandra. Boken samlar all information och smarta knep som kan behövas för att komma ut och är en fantastiskt bra grund – sen går det att djupdyka vidare inom många av de saker som boken tar upp på bloggen. 

Du tipsar om turer i den, vilken är din favorit om du måste välja?
– En av mina favoritturer är att vandra på Höga Kusten. Just kombinationer av riktigt gammal urskog tillsammans med utsikten över skärgården och havet tillsammans med att man kan vandra förbi både grottor och den mäktiga slåttdalsskrevan gör att det är som att plocka alla russin ur allt det där som är så härligt med att vandra. Kombinationen av varierad natur och ett världskulturarv som visar spår av inlandsis och vi människor som vistats där. Det är nått särskilt att sätta fötterna på de sedan länge upptrampade stigarna där.

Vad är det viktigaste du vill förmedla med boken?
– Med boken vill jag förmedla att vandring är något som angår oss alla och kan följa med hela livet. Oavsett om du vill utmana dig med att klara en hög topp eller se hur långt du kan gå, om du vill använda naturen som rekreation och andrum i kontrast mot vardagen som oftast är fylld med betong, stillasittande vid datorer och många intryck eller om det är den sociala delen – att vandra med andra eller mötena på vägen. För oss människor är det lika naturligt att vandra som att andas – naturen är en plats att hitta balans genom hela livet – så jag vill att fler ska komma ut oftare!