Del 1: 8 kittlande broar för vandrare


Del 1: 8 kittlande broar för vandrare

1. AI-PETRI-BROARNA, JALTA, UKRAINA

De här hisnande broarna, byggda av trä, kablar och rep, tar dig mellan berget Ai-Petris stenpelare – tvärs över en 1234 meter djup kanjon med utsikt över Svarta havets kustlinje.

Om platsen: Berget Ai-Petri på 1200 möh är en av de blåsigaste platserna på Krimhalvön, med 125 riktigt vindfriska (upp till 50 m/s) dagar om året. Mystiska och dunkla vyer hör också till vanligheterna – platsen lär nämligen vara Ukrainas dimmigaste. Råkar du däremot få fri sikt är det bara att njuta av milsvida håll-käften-vyer.
Vandringsvägar: Ai-Petri är, i ärlighetens namn, lite av en turistfälla. De vanligaste sätten att ta sig till toppen och hängbroarna är med kabinbana eller taxi. Den som är vandringssugen rekommenderas att ta sig vidare i bergen efter brobesöket, hela Krimhalvön är fantastiskt vacker med spännande stenformationer, höga vattenfall och svalkande källor att bada i.
Ta dig hit: Nej, inte just nu. Vi får nöja oss med att titta på bilderna. UD avråder svenskar från att resa till Krim på grund av konflikten mellan Ukraina och Ryssland. Vi hoppas på en snar lösning.
Mer info: discover-ukraine.info/places/ crimea/yalta/38 

Del 1: 8 kittlande broar för vandrare

2. PONT D’ARC, ARDÈCHE, FRANKRIKE

Skapad av naturen själv sträcker sig den 60 meter breda stenbågen Pont D’Arc drygt 30 meter ovanför den lugna floden Ardèche. Bron var en gång en grotta, som med tiden kollapsade och lämnade kvar de hårdaste delarna av kalkstenen.

Om platsen: Regionen Auvergne-Rhone- Alpes pärla ligger i naturreservatet Gorges de l’Ardèche och ses som porten in i Ardèche Canyon. Förutom att paddla i floden eller slå läger intill kan du spana in världens äldsta grottmålningar i området.
Vandringsvägar: Färdig med stenbågen? Snöra på dig kängorna och gå den 23 kilmeter långa leden mellan Pont D’Arc och Saint Martin d’Ardèche. Naturreservatet är ett populärt resmål för boende i Provence i semestertider, så välj vår eller höst om du vill slippa trängas.
Ta dig hit: Flyg till Montpellier, Marseille eller Lyon och ta bil därifrån. Det går att åka tåg hela vägen från Sverige för den som har gott om tid och vill resa hållbart.
Mer info: avignon-et-provence.com 

Del 1: 8 kittlande broar för vandrare

3. DYAVOLSKI MOST, ARDINO, BULGARIEN

1500-talsbron Dyavolski Most, djävulsbron, är 56 meter lång och 3,5 meter bred. Den mellersta bågen sträcker sig 12 meter över floden Arda i ett grönskande bergslandskap. Djävulsbroar finns lite varstans, det är ofta gamla broar som enligt sägnen är så hisnande och enastående att det måste vara Satan själv som skapat dem.

Om platsen: Bron är byggd ungefär en mil från staden Ardino i södra Bulgarien. Under romartiden fanns en annan bro på platsen, längs den led som gick till Egeiska havets kust. Sedan 1984 betraktas Dyavolski Most som kulturminnesmärke och det går att ta sig dit med bil, så de vanliga varningarna om högsäsongsträngsel gäller.
Vandringsvägar: Långleden Sultans Trail går mellan Wien och Istanbul, och passerar Dyavolski Most på sin väg genom bergiga Bulgarien. Från Ardino kan du till exempel vandra längs floden Arda till Kardzhali, inklusive bropromenad.
Ta dig hit: Tåg eller flyg till Sofia, därefter vidare med tåg/buss/hyrbil till Ardino. Det är en sträcka på drygt 30 mil.
Mer info: bulgariatravel.org, sultanstrail.com 

Del 1: 8 kittlande broar för vandrare

4. HIGHLINE 179, REUTTE, ÖSTERRIKE

Highline 179 öppnades 2014 och ståtar alltså inte med några historiska anor. Däremot härliga panoramavyer över skinande alptoppar – och en längd få kan mäta sig med. 406 meter står till ditt förfogande och ett djup på 114 meter. Den här hängbron i metall kan svaja lite, men ta det lugnt. Kabeldesignen är till för att ge en kittlande känsla.

Om platsen: Själva bron i Reutte må vara en färsk nyhet, men omgivningen lider ingen brist på historiska platser. Highline 179 går nämligen från det 700 år gamla slottet Ehrenberg över till fästningen Fort Claudia.
Vandringsvägar: Highline 179 nås på en enkel dagstur. Det tar drygt 30 minuter att vandra till bron från Reutte Ehren-berger Klause. Väl uppe bjuder slottsruinerna och Tyrollandskapet in till ett par timmars skönt strosande.
Ta dig hit: Flyg eller tåg till Innsbruck eller München, vidare med tåg till Reutte och därifrån anslutningsbuss till Reutte Ehrenberger Klause.
Mer info: highline179.tirol