Hurtigruten firar 125 år och förbjuder plast

Siffrorna är både dystra och svindlande: varje minut hamnar 15 ton plast i havet. Om trenden fortsätter kommer det att finnas mer plast än fisk i havet inom 30 år. 

Nu gör den norska kryssningsoperatören Hurtigruten ett konkret åtagande: som landets första företag har de tagit bort all onödig engångsplast från sina fartyg, från plastpåsar och bestick till engångsförpackningar och sugrör. Från och med den 2 juli är all engångsplast förbjudet på fartygen. 

Rent praktiskt innebär detta en årlig minskning av flera ton plast på Hurtigrutens skepp. Bara sugrör innebär 2,8 ton plastavfall varje år, medan 400 000 plastglas har en vikt på cirka fem ton.
– Som ledande inom expeditionsresor har vi ett stort ansvar för miljön och de underverk i naturen vi besöker tillsammans med våra gäster. Därför ser vi det som en självklarhet att fira vår födelsedag genom att fokusera på hållbarhet och vad vi gör för att skydda och bevara miljön. Som en del i vårt arbete förbjuder vi engångsartiklar av plast då plast är det enskilt största miljöhotet mot våra världshav. Vi introducerar också världens första hybriddrivna expeditionsfartyg och konverterar upp till nio befintliga fartyg till LNG (flytande naturgas) /batteri-hybridfartyg, säger Daniel Skjeldam, vd för Hurtigruten.