Glamping: Att tälta med stil

Glamping, glamorös camping, kan vara allt från ett canvastält med säng i skärgården till en fejkad lägereld på ett hotelltak i Korea. Turismforskningen pratar om ett växande fenomen som uppfyller vårt behov av det bekväma och det vilda – i samma snygga paket. Utemagasinet checkar in på Fejan Canvas Hotel.

Detta är ett utdrag ur ett längre reportage i Utemagasinet nr 5, 2018.

Text: Karin Wallén, Foto: Emma Mattsson

Det är nästan så man vill gå och lägga sig på en gång, trots att det bara är eftermiddag. Så inbjudande ser sängen ut där inne i tältet – mjukt bäddad, intill en liten kamin med tillhörande tepanna. Mysfaktorn är hög.

Ute på terrassen står två stolar och ett litet bord, stort nog för två tallrikar och en flaska vin, perfekt och väldigt instagramvänligt placerat framför utsikten mot Östersjöns glitter.

Här, på ön Fejan i norra delen av Stockholms skärgård, ska vi ägna oss åt ”glamping”. Glamorös camping alltså. En trend i tiden.

MATEN ETT DILEMMA
När David Kvart öppnade sitt ”canvashotell” sommaren 2016, var det egentligen en nödlösning. Han hade bestämt sig för att ändra livsstil. Sa upp sig från sitt tv-jobb på en produktionsbyrå och blev istället delägare och guide i kajakuthyrningen på Fejan. Men snart dök den första stora utmaningen upp.

Krogen som tillhörde öns vandrarhem brann ner – och när David tog över driften av kajakverksamheten kom beskedet att vandrarhemmet skulle hålla stängt under sommaren. Där stod han med en lada full av kajaker, men utan boendealternativ för den som ville paddla. Han började genast skissa på tänkbara lösningar. Tält var egentligen det enda som skulle gå att fixa på kort tid. Det skulle inte kräva något bygglov.
– En kompis hade varit på musikfestivalen Coachella i USA och bott på lyxcamping. Då tänkte jag – där har vi det!

 

Det första tältet öppnade han i slutet av maj 2016, och marknadsföringen sköttes enkelt via Facebook. Det började nappa direkt.
– Jag trodde jag hade skapat något för våra kajakgäster. Men så var det inte. Nio av tio som kom var inte campingvana, och kom i första hand för att bara bo i tält – inte för att paddla, säger David.

Eftersom det inte fanns någon restaurang kvar på ön, var också maten ett dilemma. Att starta egen servering med kort varsel hade inte gått. Men kommunen gav grönt ljus för att gästerna kunde laga sin egen mat – för det krävs inget tillstånd. 

 

 

 

 

 

 

Glamping: Att tälta med stil
Kvällarna på trädäcket är långa och lugna. Den som förlorar i spel har goda chanser att ta revansch.

ETT FENOMEN I TIDEN
När kvällen kommer anländer en korg med ingredienser till vårt lilla utekök, under ett träd bakom tältet. Grönsaker ska hackas och sedan fräsas på den gasuppvärmda stekhällen. Det kanske inte förefaller så glamoröst att laga mat själv, men här är det en del av konceptet: att njuta friluftsliv på ett tryggt och bekvämt sätt. Att laga mat utomhus, nästan som om man vore ute på tur, fast med god tillgång till bra verktyg, bestick, såser – allt paketerat och inhyst i den låda som utgör uteköket. Jodå, nog kan det kallas glamping.

Långsamt har solen börjat dala, och när vi sätter oss på vår terrass med nylagad mat och en aska vin (den tog vi med själva) ser vi ut över en rosaskimrande himmel som speglar sig i vattenytan. Vi hade kunnat få samma utsikt om vi bara slängt upp vårt vanliga tält. Men sköna möbler och romantiska canvasdraperier gör något med stämningen. Det känns lyxigt.

Inom turismforskningen ser man glamping som ett fenomen i tiden.

– Glamping speglar en mer exklusiv efterfrågan. Man är ganska resvan, man har redan gjort det ena och det andra. Samtidigt har det smugit in en större del av bekvämlighet i det man gör. Man vill ha lättare bokningar, snabbare resor från dörr till dörr. Mer paketerat, bra översikt, allt levererat, säger Robert Pettersson, som är turismforskare på Etour vid Mittuniversitetet.

I Holland är glamping så stort att det finns en hel tidning om det, och i USA och Storbritannien har det länge funnits som begrepp. Men i Sverige är glamping fortfarande en relativt ny trend.
– Sverige och Norden är sällan ledande i nya stora trender på resemarknaden. Visst, vi kan skapa ishotell och trädhotell, men såna här bredare strömningar kommer ofta från en plats där behoven av trenden är större. 

 

 

 

Glamping: Att tälta med stil
Utemagasinets utsända kommer inte att överge klassisk friluftstältning i första taget. Men fler morgnar som den här lär det bli framöver.

GLAMPING PÅ FEJAN

Canvashotellet på ön Fejan i norra Stockholms skärgård består av tält med sköna dubbelsängar. De står på plattformar på klipporna, avskilda från varandra och vända mot vattnet. Ta med egen mat, eller få ingredienser till middagen levererade och laga själv i uteköket. Frukosten kommer i korg till tältet på morgonen.

På Fejan finns också kajakuthyrning, guidade paddelturer och kursverksamhet för den som vill ut på sjön.

Resa hit: E4:an till Norrtälje, sväng av mot Kapellskär, ta vänster mot Gräddö/Räfsnäs. Parkera vid Räfsnäs Brygga och ta den lokala passbåten till Fejan (eller boka kajaktaxi, om tiderna inte passar).
Mer info: fejanoutdoor.se 

 

Annan glamping i Sverige

Fenomenet glamping växer och nya lyxtält slås upp, landet runt. Här tipsar vi om några andra favoritställen.

SVARTSÖ LOGI
Precis som på Fejan är det tre bekvämt inredda canvastält som utgör glamping-boendet på Svartsö. De står vid vattnet nedanför Svartsö Krog i Stockholms skärgård. Här lyxar du till det med fyrarättersmiddag på krogen innan du däckar i tältet, och väcks med frukostkorg. Varje tält har terrass med utemöbler.
Mer info: svartsologi.se

BERGALIV
Högt uppe på Åsbergets brant, vid Orbaden i Hälsingland, ligger Lofthuset – det första av fyra ”retreathus” som ska locka gäster ut i naturen. Här bor du i en minimalistiskt inredd stuga i två våningar, varav den översta är så avklädd att bara stommen är kvar. Där har du din yogaterrass med utsikt. Kombinera vistelsen med middag, övernattning och spa på Orbaden Spa & Resort.
Mer info: bergaliv.se

URNATUR
Bo i sagolika trädhus, kojor eller stugor med grästak mitt i Holavedsskogarna utanför Ödeshög i södra Östergötland. Här finns ingen elektricitet, så du eldar i kaminen och tänder stearinljus när det blir mörkt. Ett ställe att koppla ner och koppla av på. Bada bastu, hoppa i sjön och vrid tiden tillbaka ett snäpp.
Mer info: urnatur.se

FABRIKEN FURILLEN
Den lilla ön Furillen är förbunden med östra Gotland och mest känd för sitt gamla kalkbrott. Där finner du Fabriken, ett stilrent designhotell med restaurang. Dolda i skogen vid öns södra ände ligger hotellets två eremitkojor – åtta kvadrat- meter stora och enkelt inredda (Hästens säng). Prislistan är lite speciell: Första natten kostar 5 000 kronor, andra 500, tredje 50, fjärde 5 och femte natten – gratis.
Mer info: furillen.com

TREE HOTEL
Är det konst eller hotellrum? Det kan man undra när man kommer till Harads i Norrbotten och ser de märkliga små trädhusen, formade som allt från flygande tefat till spegelkuber. Här bor du mitt i skogen med utsikt från trädtopparna. Maten äts på Brittas Pensionat, där menyn är närproducerad och säsongsanpassad. Mer info: treehotel.se