Test: Sporthörlurarna BackBeat FIT

Jag gjorde en liten undersökning bland mina vänner häromdagen. Av de som springer måste majoriteten ha musik i öronen. Två av dessa vill dessutom ha musik i öronen när de är ute och vandrar i sin ensamhet då och då.

När jag själv tränar löpning finns det två saker jag behöver för att passet ska gå bra (eller gå överhuvudtaget):
1. Jag måste springa i terräng, för i trafik och stad blir jag en ytterst ofrivillig motionär.

2. Jag måste ha bra musik i öronen. Det hjälper mig sväva iväg över rötterna, hjälper mig glömma hur tung andhämtningen är.

BackBeat FIT har förenklat detta för mig. Bonus är att jag slipper suckar från min sambo när han hittar mina sladdar hopplöst ihoptrasslade här och var. 

Funktioner
Dessa hörlurar har åtta timmars batteritid och är anpassade att passa alla träningsformer. De passar särskilt bra om man är ute i spåret en ruggig höstkväll, eftersom de är vattentäta och har löparens säkerhet i åtanke: snäckorna släpper igenom ljud från omgivningen och hörlurarna är försedda med ett reflexmaterial för att öka synligheten i mörker. Detta gör i alla fall mig lite tryggare. 

Senaste året har det inte blivit mycket terränglöpning för mig på grund av graviditet och det som följer med det. Barnvagspromenader har det däremot varit gott om. Och även till detta har lurarna varit fina bundsförvanter. Att de är sladdlösa och tåliga har varit stora plus eftersom mina andra lurar lätt trasslar ihop sig mellan panik-blöjbyten, borttappade snuttisar, röriga skötväskor och välling-kalabalik. De överlevde till och med ett bad i en vällingflaska och lite tuggande på av en ettåring!

Enda gången jag lyssnar på musik under vandring är när jag är ute på långvandring. Som jag önskat att jag hade haft dessa lurar på den 80 mil långa Camino de Santiago. De hade nog inte tagit stryk av regn och sol så som mina dåvarande faktiskt gjorde.

 

 

Test: Sporthörlurarna BackBeat FIT

Plus:

+ Inget sladdtrassel tack vare trådlös Bluetooth-teknologi 


+ Mycket bra ljud

+ Lång batteritid

+ Vattentäta och med en nano-beläggning som ger ett bra svettskydd

+ Bekväma, sitter bra

+ Hörlurarna har en DeepSleep-funktion som gör att de kan spara laddning upp till sex 
månader

 
Minus:

– Lite svåra att få på plats första gångerna, att liksom förstå exakt hur de ska sitta. Kan vara för att jag är ovan vid sladdlösa lurar. 

– De kostar ändå sin slant, cirka 1299 kronor. Klart värt om man vill ha ett par sporthörlurar som är tåliga och sladdlösa. Kanske något för mycket om man inte är en person som sportar mycket. 

Test: Sporthörlurarna BackBeat FIT
Nya BackBeat FIT 3100

Nylansering
Nu har Plantronics precis lanserat sportiga hörlurar i flera nya versioner. Bland annat öronsnöckorna BackBeat FIT 3100. De har den unika Always Aware TM-designen som gör att man hör det viktiga under passet – exempelvis bilar eller en skällande hund. Den nya My Tap-funktionen gör att du genom BackBeat-appen enkelt kan anpassa knapparnas funktion såsom att starta en klocka, välja din favoritplaylist eller reglera volymen utan att avbryta ditt träningspass. Finns i färgerna svart och grå och kostar 1495 kr.

Se fler modeller här.