Tips: Paddla vidare på hösten

– Hösten på havet är helt fantastisk. Känslan är vildare och friare, särskilt om du rör dig i i populära skärgårdar där det blir trängsel på sommaren. Du kan lätt hitta en öde strand så här års, säger han.

När temperaturen sjunker paddlar Lars i torrdräkt, för att det är bekvämt och säkert.
– Nu ska man helst inte paddla ensam, men gör du ändå det så är torrdräkten en bra livförsäkring. Ett par neoprenhandskar är också skönt, eller ”poogies”, handvärmare som man fäster på paddeln.

Pannlampa med rött eller grönt sken
Medan vattnet om våren är iskallt trots att solen steker, gäller det motsatta under hösten – vilket ofta ger behagligare och säkrare turer. Du behöver dock vara beredd på mörker och dimma. Ett tips är att ha en vit lanterna på en pinne bakpå kajaken, särskilt om du paddlar i trafikerade vatten. Dessutom en liten pannlampa med rött eller grönt sken, rekommenderar Lars Larsson, för att du ska kunna läsa kartan utan att bli bländad.
– Det är jättehäftigt att havspaddla i månsken eller dimma, gärna i kombination med vind och lite vågor. När du inte ser så bra stärks dina andra sinnen och upplevelsen blir helt annorlunda. Men det är svårt att navige- ra i sådana förhållanden – gå en kurs om du är sugen på att prova. Annars skulle jag rekommendera inlandsvatten, åar och sjöar, då får du också njuta av alla vackra höstfärger.