Stigcykling del 3: Niklas Skogh

Niklas Skogh
Mountainbikeinstruktör och guide i det egna företaget byNiklas. Bygger och utvecklar även cykelleder, senast i Åkersberga och Högbo Bruk. En av Sveriges mest tekniska cyklister.

”Förut drev jag en optikerbutik i Sandviken men kör numera eget under namnet byNiklas. Mitt jobb är ganska varierat, jag håller i mountainbikekurser, bygger cykelleder och guidar även en hel del. Jag älskar att vara ute i fin natur och njuta av livet så jag känner mig väldigt lyckligt lottad att få arbeta med det som jag älskar.

Jag har många favoritställen att cykla på. Pratar vi i Sverige så ligger Hellas i Stockholm, västkusten och Jämtlandsfjällen högst upp på listan. Om jag ska åka längre bort är de avlägsna delarna av Gran Canaria otroligt fina.

Rätt teknik är viktigt för att få en bra upplevelse på cykeln ute i skogen på vanliga, svenska skogsstigar. Först och främst är det viktigt att höja blicken och titta dit du vill åka, istället för de hinder som du inte vill köra in i. Sedan är det även viktigt att lära sig rätt timing för att växla och bromsa för att få bra flyt i cyklingen. Och såklart att inte vara för stel på cykeln. Man måste våga slappna av för att kunna fördela vikten på rätt sätt beroende på hur terrängen ser ut.

För att utvecklas som cyklist är det där med att slappna av otroligt viktigt. Våga utmana dig själv lite lagom och testa nya saker på cykeln, annars kommer du aldrig vidare. Och skaffa en höj- och sänkbar sadelstolpe om du inte redan har en på cykeln, den gör underverk för din cykelupplevelse.

Om du vill utvecklas som cyklist bör man anlita en cykelinstruktör för en teknikkurs. Eller ännu hellre, kör en kombinerad guidning med teknikträning när vi kommer till svåra partier. Det är det bästa och roligaste sättet att utvecklas enligt mig.”

 

Stigcykling del 1: Sju svenska favoriter för stigcykling 

Stigcykling del 2: Lina Skoglund